Thursday, 26 December, 2024

Όλα τα ενδεχόμενα για το θάνατο των τριών κοριτσιών. Τα κρίσιμα ερωτήματα των γιατρών

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, με τις αρχές να πραγματοποιούν

εξονυχιστικές έρευνες προκειμένου να συνδράμουν στην απόδοση Δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, εφόσον υπάρχουν.

«Για εμάς δεν υπάρχουν ούτε προκαταλήψεις, αλλά ούτε και βεβαιότητες όταν αναλαμβάνουμε μια έρευνα. Τα πάντα καταγράφονται σε λευκό χαρτί μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και από αυτά να προκύψει το τι έχει συμβεί. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη έρευνα, στην οποία εξετάζουμε σοβαρά όλα τα ενδεχόμενα». Με αυτά τα λόγια, ανώτερο στέλεχος της Ασφάλειας Αττικής, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, μιλάει στη Real News για την υπόθεση σχετικά με τη συλλογή στοιχείων και καταθέσεων που ανατέθηκε από την Εισαγγελία της αχαϊκής πρωτεύουσας. Μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εκταφή των τριών παιδιών προκειμένου να γίνουν νέες ιατροδικαστικές έρευνες, αλλά και στην επιστράτευση από την Εισαγγελία ειδικού πραγματογνώμονα, ο οποίος θα βοηθήσει τους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής στην τελική αξιολόγηση όλων των στοιχείων και των καταθέσεων που θα συγκεντρώσουν.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η Μαλένα, το πρώτο παιδί που πέθανε, «έσβησε» το Σάββατο 13 Απριλίου 2019. Η Ιρις, το 6 μηνών βρέφος της οικογένειας, πέθανε την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, ενώ η Τζωρτζίνα απεβίωσε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022. Η έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει. Το πρώτο βήμα είναι η αποστολή αιτημάτων ώστε να διαβιβαστούν τα ιατροδικαστικά πορίσματα και για τα τρία άτυχα παιδάκια. Πρόκειται για ένα πόρισμα από την αρμόδια υπηρεσία της Πάτρας και δύο από αυτήν της Αθήνας.

Με τα ίδια αιτήματα έχουν ζητηθεί και τα πορίσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα. Για την 3,5 χρόνων Μαλένα και την μόλις 6 μηνών Ίριδα, τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων είναι ολοκληρωμένα και βρίσκονται στις αρμόδιες ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Εκκρεμούν και αναμένονται περί τα μέσα Μαρτίου τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας, η οποία έχασε τελευταία τη ζωή της. Σε αυτόν τον κύκλο συλλογής στοιχείων θα ζητηθεί και η μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει οι γονείς των τριών κοριτσιών μετά τον θάνατο της Μαλένας το 2019. Σε αυτή την περίπτωση, υπήρξε διάσταση στη γνωμάτευση των γιατρών που παρακολουθούσαν το παιδί με το ιατροδικαστικό πόρισμα, το οποίο ανέφερε ως αιτία θανάτου την ηπατική ανεπάρκεια.

Δεν αποκλείεται γι’ αυτόν τον θάνατο να ζητηθεί και η επανάληψη των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων στα δείγματα που είχαν ληφθεί τότε. Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής θα καλέσουν για κατάθεση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που παρακολούθησε τα τρία παιδιά στα νοσοκομεία της Πάτρας αλλά και της Αθήνας. Σε αυτές τις καταθέσεις θα ζητηθούν και οι παραμικρές λεπτομέρειες της κατάστασης της υγείας των κοριτσιών, της εξέλιξης σε καθεμία περίπτωση, αλλά και οι ακριβείς συνθήκες στα κρίσιμα χρονικά σημεία των θανάτων. Σε αυτή τη φάση θα συμπεριληφθούν στον φάκελο της έρευνας και βίντεο από τα κινητά τηλέφωνα των γονέων, τα οποία είχαν ζητηθεί από τους γιατρούς προκειμένου να δουν οι ίδιοι τα επεισόδια σπασμών που εμφανίζονταν στα παιδιά, σύμφωνα με τα όσα τους ανέφεραν οι γονείς τους.

Επίσης, θα ζητηθούν και όλα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στη μνήμη του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στην Τζωρτζίνα, αλλά και λεπτομέρειες για τη σημαντική πτώση των τιμών οξυγόνου στο αίμα της, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, είχε επισημανθεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή της από τους καρδιολόγους που την παρακολούθησαν στην Αθήνα και τοποθέτησαν τον απινιδωτή.

Σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, τα σημαντικότερα σημεία της έρευνας αυτής είναι οι καταθέσεις των γιατρών που παρακολούθησαν τα παιδιά και οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας που αναμένονται. Οι αντίστοιχες εργαστηριακές εξετάσεις των δύο μικρότερων αδελφών της έχουν ήδη ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προκύψει από αυτές κάποιο ύποπτο στοιχείο που θα μπορούσε να ανοίξει νέο κύκλο ερευνών προσανατολισμένο σε ανθρώπινη παράληψη ή παρέμβαση, ιατρική ή μη. Σε αυτή τη φάση, υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στη Realnews, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική η βοήθεια από επιστήμονα, ειδικό σε αυτά τα θέματα δικαστικό πραγματογνώμονα, ο οποίος θα δώσει τις σωστές κατευθύνσεις στους αξιωματικούς και για τα σημεία που πρέπει να φωτιστούν ιδιαίτερα, αλλά και για την τελική αξιολόγηση όλων των δεδομένων, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος της έρευνας που θα υποβληθεί στην Εισαγγελία της Πάτρας.

Τα κρίσιμα ερωτήματα των γιατρών

Πέντε σημεία-κλειδιά για τον δυσεξήγητο θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας από την Πάτρα, του τρίτου και τελευταίου κατά σειρά παιδιού της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου, καλείται να διαλευκάνει η έρευνα των Αρχών.

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη που έδωσαν οι δύο γονείς, νέα ερωτήματα και προβληματισμός εγείρονται στους γιατρούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, περιπλέκοντας το μυστήριο γύρω από την πρωτοφανή τραγωδία. Πρόκειται για μια σειρά από περίεργες συμπτώσεις και ιατρικά ανεξήγητα περιστατικά. Τα «αόρατα» συμπτώματα Η Τζωρτζίνα μέχρι και τα 9 της χρόνια ήταν ένα υγιές παιδί. Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 όταν, σύμφωνα με την οικογένειά της, εμφάνισε νευρολογικά προβλήματα. Στην πρόσφατη συνέντευξή της, η μητέρα έκανε λόγο για σπασμούς. Το παιδί μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών.

Η μητέρα επικαλείτο διάφορα συμπτώματα, τα οποία -σύμφωνα πάντα με τους γιατρούς- δεν τα διαπίστωσε κανείς άλλος στο νοσοκομείο. «Δεν είδαμε ποτέ τα συμπτώματα που ανέφερε η μητέρα», λέει με κατηγορηματικό τρόπο εμπλεκόμενος γιατρός στη Realnews. Οι γιατροί στο Καραμανδάνειο υπέβαλαν το μικρό παιδί σε πλήρη εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, έλεγχο από παιδονευρολόγο, καθώς και ενδελεχή καρδιολογικό έλεγχο. Όλα κρίθηκαν φυσιολογικά, ωστόσο προληπτικά κράτησαν την εννιάχρονη για νοσηλεία. Το παιδί, ενώ έχαιρε άκρας υγείας, υπέστη αιφνιδίως ανακοπή καρδιάς και διασωληνώθηκε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου