Wednesday, 22 January, 2025

1.000 νεκροί κάθε χρόνο από τροχαία, κυρίως νέοι

Θ. Δαρδαβέσης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ: «Κάθε χρόνο εξαφανίζεται ένα μικρό χωριό από τα τροχαία»
Ο Θ. Δαρδαβέσης για τα τροχαία και το εγχείρημα του Σ. Αράπογλου: «Κάθε χρόνο εξαφανίζεται ένα μικρό χωριό» λόγω των ανθρώπων οι οποίοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο δρόμο, διατρανώνει μέσω του Alpha 96,5 ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης με φόντο το εγχείρημα του συναδέλφου του, Στέργιου Αράπογλου, να διασχίσει από άκρη σε άκρη την ηπειρωτική Ελλάδα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην πρόληψη των τροχαίων.
• Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
• Θεόδωρος Δαρδαβέσης, κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ
Στην εκπομπή «Εδώ Θεσσαλονίκη»:
• Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Χωρίς προβλήματα εκτελείται η μεταφορά των μαθητών στο 99% των σχολείων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη της περιοχής, μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου 2018.
Όπως είπε στον Αlpha 96, 5 η Βούλα Πατουλίδου, η μοναδική περίπτωση η οποία παραμένει χωρίς κάλυψη είναι ένα σχολείο στο δήμο Θέρμης και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να προσέλθουν σε διάλογο, χωρίς να ανεβάζουν τους τόνους.
«Με την παράταση των συμβάσεων έχουμε μια διευκόλυνση», ωστόσο δεν δίνεται οριστική λύση στην εξίσωση της μεταφοράς των μαθητών επισημαίνει η κα. Πατουλίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά με αναπηρία «τώρα είναι πολύ λίγα αυτά που δεν μεταφέρονται», ενώ και στα ανατολικά της Μ.Ε. Θεσ/νίκης «γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να λυθούν» τα προβλήματα που παραμένουν.
Ειδικά «στην Καρδία», επειδή υπάρχει κάλυψη από τον ΟΑΣΘ, «είσαι υποχρεωμένος στη μεταφορά των μαθητών να χρησιμοποιήσεις αυτό το μέσο μεταφοράς των μαθητών από το σπίτι στο σχολείο. Έλα ντε όμως που τον ΟΑΣΘ τον ξέρουμε. Προσπαθούν να τον κάνουν πιο αποτελεσματικό, δεν έχουμε φτάσει προφανώς στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Θα ήθελε ακόμη ένα λεωφορείο εκεί, γιατί τα παιδιά είναι πολλά», εξηγεί η αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά το εν λόγω σχολείο του δήμου Θέρμης, η κα Πατουλίδου επισημαίνει ότι «θα μπορούσε κάλλιστα εκεί η Θέρμη να έχει ένα δικό της μέσο δημοτικής μεταφοράς και να λύσει το θέμα αυτό, χωρίς να παρακαλάει κανέναν» παραπέμποντας σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.
Ηχητικό απόσπασμα:
http://www.alpha965.gr/?p=124490
• Θεόδωρος Δαρδαβέσης, κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ
«Κάθε χρόνο εξαφανίζεται ένα μικρό χωριό» λόγω των ανθρώπων οι οποίοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο δρόμο, διατρανώνει μέσω του Alpha 96,5 ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης με φόντο το εγχείρημα του συναδέλφου του, Στέργιου Αράπογλου, να διασχίσει από άκρη σε άκρη την ηπειρωτική Ελλάδα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην πρόληψη των τροχαίων.
Δίνοντας περισσότερα στοιχεία, ο κ. Δαρδαβέσης υπερθεματίζει ότι «περίπου 1.000 νεκροί κάθε χρόνο» καταγράφονται σε τροχαία και μάλιστα «οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι νεαροί» αποκάλυψε ο ίδιος.
Παραπέμποντας στα στοιχεία της τροχαίας για το α΄ εξάμηνο του 2018, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, περιγράφει: «Έχουμε παρασύρσεις πολλών πεζών», παιδιά τα οποία ξεφεύγουν από την προσοχή των γονιών τους και υπερήλικες που διασχίζουν δρόμους «εκτός διαβάσεων».
Επίσης, ο καθηγητής τονίζει πως η πρόληψη και η αγωγή υγείας υπάρχουν στα σχολεία, όχι όμως στο βαθμό που χρειάζεται για την καλλιέργεια μίας νέας νοοτροπίας στους πολίτες.
«Το πρόβλημα με το μέσο Έλληνα είναι ότι έχει ισχνή μνήμη», καταλήγει ο κ. Δαρδαβέσης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου