Sunday, 22 December, 2024

11,5 εκατ. ευρώ, για την αντιπλημμυρική προστασία των ποταμών Στρυμόνα και Έβρου

Ένα από τα σημαντικότερα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία των ποταμών Στρυμόνα και Έβρου

εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», που συνεδρίασε σήμερα στις Σέρρες, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το «Flood Protection» είναι ένα στρατηγικό έργο, για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στους ποταμούς Στρυμόνα και Έβρο. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 11,5 εκατομμύρια ευρώ, 4,2 εκατομμύρια ευρώ για την πλευρά της Βουλγαρίας και 7,3 εκατομμύρια ευρώ για την πλευρά της Ελλάδας και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και τεσσάρων Περιφερειών της Βουλγαρίας (Haskovo, Blagoevgrad, Smolyan και Kardzhali).

Όπως τόνισε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «μέσα από το έργο ‘Flood Protection’ θα γίνουν κοινές και συντονισμένες αναβαθμίσεις των υφιστάμενων, καθώς και κατασκευή νέων προγραμματισμένων υποδομών, στις τρεις λεκάνες απορροής των ποταμών, και στις δύο πλευρές των συνόρων. Ταυτόχρονα, θα προχωρήσουμε και στην ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των επιπτώσεων των μέτρων υποστήριξης».

Ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τις πέντε δράσεις που θα υλοποιήσει στο πλαίσιο του έργου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

1.Τις δραστηριότητες διαχείρισης του έργου και υποβολής των εκθέσεων, όπως και τις δράσεις διάδοσης και ευαισθητοποίησης.

2.Τη διοργάνωση δύο συναντήσεων στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη συμμετοχή στις υπόλοιπες έξι που θα πραγματοποιηθούν (δύο στην Ελλάδα και τέσσερις στη Βουλγαρία).

3.Τη στεγάνωση σε τμήματα του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

4.Την ανάπτυξη και εφαρμογή κοινού πλαισίου αξιολόγησης εδαφοϋδατικών χαρακτηριστικών, με σκοπό την δημιουργία ειδικού σχεδίου διαχείρισης της διάβρωσης στη λεκάνη του ποταμού Στρυμόνα, με χρήση ανοικτών δεδομένων παρατήρησης γης.

5.Την προμήθεια συστήματος αρθρωτής αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός από την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στο Στρυμόνα πριν από περίπου δύο χρόνια, προχωρήσαμε κι ένα βήμα παρακάτω. Ωριμάσαμε παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν την αντιπλημμυρική προστασία των Σερρών και ταυτόχρονα αναζητήσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια για να τις χρηματοδοτήσουμε. Και σήμερα είμαστε στην ευτυχή θέση να ανακοινώνουμε, τη διασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης και την άμεση έναρξη υλοποίησης των ενταγμένων έργων μας. Με έργα, στηρίζουμε στην πράξη τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Για εμάς η προστασία της ζωής, της περιουσίας και του μόχθου των πολιτών είναι προτεραιότητα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία και συνεχάρη για την πολύ καλή δουλειά και την επιτυχημένη προσπάθεια, την Προϊσταμένη των επιχειρησιακών προγραμμάτων «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας» Αγγελική Μπουζιάνη, τον Προϊστάμενο διαχείρισης – παρακολούθησης προγραμμάτων Βαλκανικής Χερσονήσου – Μαύρης Θάλασσας και προγραμμάτων διαπεριφερειακής συνεργασίας Αλέξανδρο Σαμαρά καθώς και όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Interreg. Επίσης, συνεχάρη το Συντονιστή της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του διασυνοριακού προγράμματος Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία» Κυριάκο Φωτιάδη, για το συντονισμό και την πολύ καλή προετοιμασία του σημαντικού αυτού έργου για τις Περιφέρειες των δύο χωρών και όλους τους Περιφερειάρχες από τις τέσσερις Περιφέρειες της Βουλγαρίας και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, όπως επίσης τους υπηρεσιακούς παράγοντες της βουλγαρικής πλευράς και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου