Monday, 25 November, 2024

15 σεισμικά ρήγματα… περικυκλώνουν τη Θεσσαλονίκη

Ένα από τα 15 ρήγματα που διασχίζουν η Θεσσαλονίκη, είναι το ρήγμα της περιοχής του Χορτιάτη από το οποίο προήλθε ο χτεσινοβραδινός σεισμός των 3.4 ρίχτερ

που ξενύχτησε τους Θεσσαλονικείς. Στα ρήγματα αυτά δεν περιλαμβάνονται αυτά της λίμνης Βόλβης, από όπου προήρθε ο μεγάλος σεισμός του 1978.
Σύμφωνα με γεωλόγους από τα 15 ρήγματα της πόλης τα τέσσερα θεωρούνται ενεργά, άλλα τέσσερα πιθανώς ενεργά, ενώ τα υπόλοιπα 7 είναι αδρανή, και δε δίνουν σεισμούς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να δώσουν κάποιο σεισμό.
Από τα τέσσερα ενεργά και συνεπώς πιο επικίνδυνα ρήγματα, το ένα βρίσκεται μέσα στην πόλη, τα δύο στο θαλάσσιο χώρο του Θερμαϊκού κόλπου και το τρίτο στις ανατολικές παρυφές της Θεσσαλονίκης. Το εντός πόλης ρήγμα είναι αυτό που ξεκινάει από την περιοχή του Χορτιάτη-Πανοράματος έχει μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων. Το ρήγμα αυτό δίνει κατά καιρούς μικρές σεισμικές ακολουθίες που φτάνουν έως και τα 3,8 Ρίχτερ, με σημαντικότερες αυτές το 1999 και το 2000.
Το πιο σημαντικό όμως είναι το ρήγμα του Ανθεμούντα, που βρίσκεται νότια του αεροδρομίου «Μακεδονία» (στην περιοχή Περαίας-Βασιλικών) που βρίσκεται υπό μελέτη από γεωλόγους. Το συγκεκριμένο ρήγμα είχε δώσει το 1622 σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ στα Βασιλικά .
Η χτεσινοβραδινή σεισμική δόνηση ήταν 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κι έγινε αισθητή σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 3,0 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 13 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Χορτιάτη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου