Ευθύνες σε βάρος υπαλλήλων τριών ασφαλιστικών ταμείων για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης
καταλογίζει η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λάμπρου Τσόγκα.
Στο «κάδρο» βρίσκονται συνολικά 16 υπάλληλοι των Ταμείων Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ), Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) και Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), για τους οποίους ο εισαγγελικός λειτουργός, μελετώντας το πολυσέλιδο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Το πόρισμα αναμένεται τις επόμενες μέρες να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω, δηλαδή εάν θα ασκηθούν ή όχι διώξεις εναντίον των εμπλεκόμενων προσώπων.
Μεταξύ αυτών -σύμφωνα με το πόρισμα- συγκαταλέγονται προϊστάμενοι τμημάτων διαχείρισης, διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και υπάλληλοι που υπηρετούσαν το επίμαχο διάστημα της υπεξαίρεσης, ήτοι από το 1999 έως το 2008, στα συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως προέκυψε από την έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έπρεπε να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους για τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης και να εντοπίσουν την ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία τους, που -κατά την οικονομική επιθεωρήτρια- προσεγγίζει συνολικά τα 6 εκατ. ευρώ.
Ως γνωστόν, την υποχρέωση να αποδίδει κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και υπέρ της εφορίας (εν προκειμένω η Θ’ ΔΟΥ) είχε ο καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών, πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.
Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι των επίμαχων ταμείων έχουν ήδη καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Να σημειωθεί ότι ανάλογη έρευνα είχε διενεργήσει η Αν. Τσεμπερά για υπαλλήλους της Θ’ ΔΟΥ, καταλογίζοντας ευθύνες εναντίον 28 εφοριακών-αρμόδιων για την είσπραξη των παρακρατηθέντων φόρων από το δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2014, ο τότε εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να διωχθούν ποινικά οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης ΔΟΥ, αρχειοθετώντας την υπόθεση και απαλλάσσοντας τους εμπλεκόμενους εφοριακούς.
http://www.newsit.gr/
16 δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων έκαναν το “φαγοπότι” στη Θεσσαλονίκη – Η κομπίνα των 18 εκατ. ευρώ