Monday, 20 January, 2025

2.000 προσφυγόπουλα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι δήμαρχοι!

Περίπου 2.000 προσφυγόπουλα σχεδιάζεται να ενταχθούν σε σχολικά κτήρια του νομού Θεσσαλονίκης, χωρίς καμία συνεννόηση της κυβέρνησης με τους δήμους!

Έλλειψη συνεννόησης, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες μπάχαλου, επικρατεί μεταξύ κυβέρνησης και δήμων της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο ένταξης των προσφυγόπουλων σε σχολικά κτήρια τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Οι δήμαρχοι των περιοχών που φιλοξενούν πρόσφυγες καταγγέλλουν στη Voria.gr ότι ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα ορισμένοι τονίζουν την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών λύσεων, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για την ένταξη των προσφύγων σε σχολικές εγκαταστάσεις. Πάντως, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής στη Voria.gr, περίπου 2.500 προσφυγόπουλα σχεδιάζεται να ενταχθούν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου σε σχολικές δομές του νομού Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 500 που είναι προσχολικής ηλικίας και θα μαθητεύσουν σε δομές εντός των κέντρων φιλοξενίας. Τα υπόλοιπα 2.000 θα ενταχθούν σε δημοτικά σχολεία των όμορων δήμων (Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού, Θέρμης, Λαγκαδά, Δέλτα και Βόλβης) και τα μαθήματά τους θα είναι απογευματινά (από τις 14.00-18.00). Από την άλλη, η έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης έχει οδηγήσει στα “κάγκελα” τους δήμαρχους των περιοχών που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν στις σχολικές τους εγκαταστάσεις τους μικρούς πρόσφυγες.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί με ποιες προϋποθέσεις και ποιους όρους θα ενταχθούν οι νεαροί πρόσφυγες στις σχολικές μονάδες.

«Ο δήμος μας έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης, καθώς τώρα χτίζεται και το καινούριο σχολικό κτήριο, ωστόσο, το μόνο που θα ήθελα είναι έστω μια επίσημη ενημέρωση, γιατί δεν μας έχει ενημερώσει κανείς», αναφέρει ο κ. Σούλας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η σχετική προεργασία ώστε ο δήμος να είναι έτοιμος να δεχτεί τα προσφυγόπουλα.

«Ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία, χωρίς συνεννόηση δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχουν και ολοήμερα, τι θα γίνει με αυτά; Δεν μπορούν οι δήμοι από μόνοι τους να βρούνε τη λύση», σημειώνει ο δήμαρχος Θέρμης.

«Πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα το θέμα με τη δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσει τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας και μετά να συζητήσουμε για την ένταξη των προσφύγων στα σχολεία μας. Δεν γίνονται και τα δύο, είναι αντιφατικό», εξηγεί από την πλευρά του στη Voria.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης. Όπως είπε, πρέπει πρώτα να ενημερωθούν τα άτομα της αυτοδιοίκησης, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία.

«Οι μονομερείς αποφάσεις είναι καταδικαστέες από την πλευρά μας, δεν γίνεται να προχωράει κάποιος σε τέτοιες αποφάσεις χωρίς να ξέρει τις θέσεις μας», δήλωσε και ανέφερε ότι εκτός των άλλων υπάρχει και το ζήτημα της ελονοσίας, ενώ πρότεινε ως εναλλακτική λύση τη στέγαση της σχολικής στέγης των προσφυγόπουλων εντός των κέντρων φιλοξενίας.

«Οι πρόσφυγες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση, ωστόσο δεν μπορούμε να τους δεχτούμε στα σχολεία του δήμου μας», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος προτείνει εναλλακτικά να βρεθούν και να μισθωθούν άλλοι χώροι από την κυβέρνηση, οι οποίοι είναι αχρησιμοποίητοι. Ακόμη, ο κ. Γαβότσης προτείνει και αυτός οι σχολικές δομές να εγκατασταθούν εντός των κέντρων φιλοξενίας, όπως θα γίνει για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μάλιστα, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη, στο οποίο έθεσε και το πρόβλημα της ελονοσίας και της ηπατίτιδας στα κέντρα φιλοξενίας. «Δεν μπορούμε, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, χωρίς την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής προσφυγόπουλων στα σχολεία του δήμου μας».

Πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας, Έλλης Χρυσίδου, δήλωσε στη Voria.gr, έτοιμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, για την επίλυση των προβλήματα που πιθανώς προκύψουν με την ένταξη των προσφυγόπουλων στους άλλους δήμους.

voria.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου