Τελέστηκε την Κυριακή, στην Εκκλησία Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, το 24ο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των ηρωωμαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού
εις μνήμην για τα 24 χρόνια που κλείνουν σήμερα από τη δολοφονία τους από τους Τούρκους. Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Ανδρέας Πεττεμερίδης, εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού”, ανέφερε πως «έχουν περάσει σχεδόν 24 χρόνια από τον άγριο εκείνο Αύγουστο, που συμπλήρωνε 22 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974. Οι μοτοσικλετιστές, ανήσυχα πνεύματα, δεν μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο διαρκές έγκλημα σε βάρος της πατρίδας τους» είπε και πρόσθεσε πως «το μήνυμα της επιστροφής μετέφεραν χιλιάδες από την Πύλη του Βραδεμβούργου, σε πολλές γωνιές της Ευρώπης και στην Ελλάδα, μέχρι το λιμάνι του Πειραιά και με περίσσιους συμβολισμούς ιστορικής συνέχειας».
Πρόσθεσε πως «επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές, κατευθύνθηκαν το πρωινό της 11ης Αυγούστου 1996 προς τα κατοχικά οδοφράγματα. Στα κατεχόμενα, ένα κύμα φασιστών, Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι, στρατιώτες και «Γκρίζοι Λύκοι» ετοιμάζονται να επιτεθούν στους μοτοσικλετιστές, ενώ στην Δερύνεια κρατούσαν τσεκούρια και ρόπαλα».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, συνέχισε «ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε άγρια από τις βάρβαρες ορδές που στέκονταν στο πλευρό του κατοχικού στρατού. Εκ των δολοφόνων του, ο Ερχάν Αρικλί, κομματάρχης σήμερα στα κατεχόμενα και μέλος της ψευδοβουλής απολαμβάνει την ασυλία του» ενώ τρεις μέρες μετά «ο Τάσος οδηγείται στην τελευταία του κατοικία, αδικαίωτος μέχρι σήμερα».
Για τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού, είπε πως ήταν «ένας λεβέντης με βαθιά ψυχή που μεταβαίνει με πλήθος λαού στο σημείο που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο Τάσος Ισαάκ. Οι Τούρκοι στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών και η περιοχή συγκλονίζεται για ακόμα μια φορά» ανέφερε και πρόσθεσε πως ο Σολωμός άοπλος πήγε να κατεβάσει τη τουρκική σημαία από τον ιστό της και «ο έποικος Κενάν Ακίν, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, λεγόμενος υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, τον πυροβολεί εν ψυχρώ. Στο πλάι του στέκεται ο τότε κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς».
Αφού ανέφερε ότι «τα διεθνή εντάλματα σύλληψης παραμένουν ανεκτέλεστα» σημείωσε πως «οι δολοφόνοι των τελευταίων ηρώων της κυπριακής τραγωδίας παραμένουν ελεύθεροι. Απολαμβάνουν την παρανομία που προνοεί η τουρκική κατοχή και συντηρούν τον βραχνά στα στήθη των οικογενειών του Τάσου και του Σολωμού» γιατί όπως εξήγησε «τέσσερις κυβερνήσεις δεν κούνησαν ούτε δάκτυλο για να εκτελεστούν».
Είπε επίσης πως «η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από την ελευθερία. Κι ωσότου συντριβεί το οδόφραγμα κι ελεύθερος δρόμος οδηγεί στον ιερό χώρο της θυσίας τους, θα καταλήγει πάντα σε τούτα τα χώματα, με το βλέμμα στην Αμμόχωστο, με την καρδιά στην Κερύνεια, για το αιώνιο βάδισμα του Τάσου και το ανεπανάληπτο σάλπισμα του Σολωμού».
Μετά το μνημόσυνο έγινε στην εκκλησία κατάθεση στεφάνων, ενώ φέτος, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πορεία των μοτοσικλετιστών στο οδόφραγμα Δερύνειας.
Ξεκίνησε την Παρασκευή η πορεία μνήμης Ισαάκ-Σολωμού 2020
Ξεκίνησε την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η Πορεία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού 2020, μια διαφορετική πορεία λόγω πανδημίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, ξεκινώντας από τη Λευκωσία, γύρω στους 80 μοτοσικλετιστές, απηύθυναν χαιρετισμό στον Πενταδάκτυλο και πάτησαν γκάζι για τον Μαχαιρά.
Ακολούθως, έκαναν στάση στα Καμπιά, έξω από τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και κατέθεσαν στεφάνι λατζιάς στον ανδριάντα του Εθνομάρτυρα Κυπριανού.
Με το νου στην Ενάτη Ιουλίου και τη συντροφιά της μητέρας του Τάσου Ισαάκ και της Αναστασίας, οι μοτοσικλετιστές ανηφόρησαν για τον ιερό Μαχαιρά. Εκεί, έγινε τρισάγιο κάτω στο κρησφύγετο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ. Από εκεί, πήραν χώμα για να το εναποθέσουν στην κατάληξη της Πορείας, στον χώρο της θυσίας του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, για να σημειώσουν την αναντίλεκτη συνέχεια και συνέπεια της Ιστορίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ