Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα πραγματοποίησαν εργαζόμενοι, μέλη του κλαδικού σωματείου ενέργειας
διαμαρτυρόμενοι για το τέταρτο , κατά σειρά , θανατηφόρο εργατικό ατύχημα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, κι αυτό σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο εργαζόμενος, 40 ετών, πατέρας δύο παιδιών έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο κάτω από άγνωστες συνθήκες κατά τη διάρκεια εργασίας στο Περιστέρι.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκπροσώπων του κλαδικού σωματείου, “είχε δηλωθεί για εργασία σε μία περιοχή, βρέθηκε σε άλλη και μάλλον εργαζόταν μόνος του χωρίς βοηθό, ενώ απαραιτήτως απαιτούνται πάντα δύο άτομα”. Προηγήθηκαν τρία θανατηφόρα και πάλι σε εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ στη λίμνη Πλαστήρα, στη Λαμία και στην Πεντέλη.
“Η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά ,αντιθέτως, χειροτερεύει” δήλωσαν στην ΕΦΣΥΝ ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου ενέργειας, Χρήστος Ματαράγκας. “Οι εργαζόμενοι σκοτώνονται συστηματικά με τον ίδιο και παρόμοιο τρόπο” πρόσθεσε. “Πίσω από τα κέρδη κρύβεται η εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια, τα ελλιπή, ακόμη και ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται η εργασία σε κίνδυνο. Κανείς εργαζόμενος, σε εργολαβία, δεν ξέρει πότε δουλεύει, πότε έχει ρεπό, τι ωράριο έχει. Πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα. Σε κανέναν δεν εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος για ξεκούραση για να μπορεί να αναπληρώσει τις δυνάμεις του ” επισημαίνεται στην ανακοίνωση του σωματείου με τον τραγικό τίτλο “Αλλος ένας νεκρός εργάτης”. Τίτλος που, όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος του σωματείου, Χρήστος Μουλός, δείχνει ότι “συνηθίσαμε και το θάνατο στη δουλειά”. Κι αν κρίνει κανείς από την αδιαφορία του ΔΕΔΔΗΕ στη λήψη σοβαρών μέτρων ασφαλείας και κυρίως στο σταμάτημα των εργολαβιών που παραμένουν ανεξέλεγκτες, ο μεγάλος φορέας της ενέργειας, παραμένει προκλητικά αδιάφορος.
ΓΣΕΕ: Τα εργατικά δυστυχήματα πληθαίνουν και η χρονιά κλείνει με δεκάδες εργαζόμενους νεκρούς
Ο θάνατος του 40χρονου εργαζόμενου σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ το Σάββατο, ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης.
Είναι το τέταρτο εργατικό δυστύχημα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ ,με τις συνθήκες που οδηγούν στο θάνατο να επαναλαμβάνονται χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο.
Μόλις το περασμένο καλοκαίρι εκφράσαμε την κατηγορηματική αντίθεση σε μια επικίνδυνη νομοθέτηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο άρθρο 88 του νόμου 4964/2022 που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπου ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δύναται να αναθέτει σε μη αδειοδοτημένο προσωπικό την εκτέλεση επιμέρους εργασιών αναγκαίων για την κατασκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, υφιστάμενων ή νέων εγκαταστάσεων επί εδάφους, επί στύλου, επί κτηρίων, και ιδίως βοηθητικών εργασιών όπως εργασίες στερέωσης εξοπλισμού, χωματουργικές, δομικές, όπως κατασκευή βάσεων στήριξης και παρασκευή δομικών μιγμάτων, μεταφοράς υλικών στον τόπο εκτέλεσης του έργου και καθαρισμού.
Μία εξόχως επικίνδυνη νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν συνέπειες στην υγεία, την ασφάλεια και τις ζωές ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο καταγγέλλουν εντατικοποίηση της εργασίας, εξαντλητικά ωράρια, ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας.
Η ΓΣΕΕ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει καταθέσει στην Κυβέρνηση πλήρες πακέτο προτάσεων για τον περιορισμό των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων. Έχει κρούσει κατ΄επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για την τραγική αυτή κατάσταση, η οποία όμως συνεχίζεται με ότι αυτό σημαίνει για τις αποφάσεις και δράσεις των αρμοδίων. Απαιτούμε τη λήψη μέτρων εδώ και τώρα, εκφράζουμε την αγωνία μας για την εφιαλτική τροπή που έχουν λάβει τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας, αρνούμαστε να αποδεχθούμε μία καθημερινότητα με νεκρούς εργαζόμενους.