Τα ιατρεία τους για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες ανοίγουν από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν επισκέπτονται δωρεάν τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ, νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία σε όλη τη χώρα και να εξετάζονται ή να ζητούν συμβουλές για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που βιώνουν (για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr).
“Όπως δείχνουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και στη χώρα μας η βία κατά των γυναικών είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Η ΕΙΕ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύει η χώρα μας. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας. Ελπίζουμε ότι η ενημέρωση που θα προσφέρουμε θα αποτελέσει για αυτές μία ασπίδα προστασίας” σχολίασε ο Πρόεδρος της ΕΙΕ με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Τα στοιχεία
Οι αριθμοί κάθε άλλο παρά καθησυχαστικοί είναι. Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, την Ελλάδα, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στην γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό, δε, είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12%, ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη.
Αντίστοιχη εικόνα και στο σύνολο της Ε.Ε., όπου μόλις μέσα σε ένα χρόνο 13 εκατ. γυναίκες υπέστησαν σωματική βία, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα επίσης με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, μία στις τρεις από αυτές τις γυναίκες (ποσοστό 33%) είχε υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μέχρι την ηλικία των 15 ετών.
Όπως επισημαίνεται από την ΕΙΕ, τον Οκτώβριο του 2006 ψηφίστηκε ο νόμος 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι προστατευτικές διατάξεις του νόμου εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις σταθερής συμβίωσης χωρίς γάμο, όπως επίσης και στους τέως συζύγους. Οι σωματικές βλάβες ανάλογα με τη βαρύτητά τους εμπίπτουν σε συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, ενώ εισήχθησαν και στο άρθρο 6 του προαναφερόμενου νόμου. Ο ιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών είναι ο ιατροδικαστής.
www.stogiatro.gr
EIE: Δωρεάν επισκέψεις στα ιατροδικαστικά ιατρεία για τις κακοποιημένες γυναίκες