Monday, 27 January, 2025

EMA: Με σπάνια νευρολογική νόσο συνδέεται το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόσθεσε μια εξαιρετικά σπάνια νευρολογική διαταραχή, γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré

ως μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19, σύμφωνα με τις τακτικές ενημερώσεις ασφάλειας του ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε ότι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του Guillain-Barré (GBS) και του εμβολίου AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, είναι «τουλάχιστον μια λογική πιθανότητα» αφού αναφέρθηκαν 833 περιπτώσεις GBS από 592 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έως τις 31 Ιουλίου. Ο EMA κατηγοριοποίησε την παρενέργεια ως «πολύ σπάνια», τη χαμηλότερη βαθμίδα στην κατηγοροποίηση του Οργανισμού για τη συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών, και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων. Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) έχει προσθέσει προειδοποίηση σχετικά με το σύνδρομο Guillain-Barré ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του νέου κορονοϊού. Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία ιικού φορέα και έχουν επίσης συσχετιστεί με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών. Ο EMA έχει προσθέσει επίσης σήμανση προειδοποίησης για κάποιες άλλες λιγότερο σοβαρές παρενέργειες στα εμβόλια της Johnson & Johnson, Moderna καθώς και σε αυτό της AstraZeneca. Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα-συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες. Eπικεφαλής AstraZeneca: Μην επισπεύδετε τις ενισχυτικές δόσεις Η επίσπευση της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων κατά του κορωνοϊού θα στερούσε από την επιστημονική κοινότητα δεδομένα για το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια, προειδοποιούν σε άρθρο τους οι επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca. “Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτή η τρίτη δόση είναι κλινικά απαραίτητη”, αναφέρουν στο άρθρο τους στην εφημερίδα Telegraph. Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης βιοφαρμακευτικής, Sir Mene Pangalos σημειώνουν ότι δίνοντας μια τρίτη συμπληρωματική δόση στους πιο ευάλωτους, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν δημιουργήσει πλήρη ανοσολογική απάντηση μετά τις δύο πρώτες, είναι κάτι “λογικό”. Αλλά, προσθέτουν, κάθε απόφαση να δοθεί ένα τρίτο, ενισχυτικό εμβόλιο “σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού”, για την επέκταση της προστασίας τους μετά τα δύο πρώτα, πρέπει να βασίζεται σε κλινικά δεδομένα, τα οποία απέχουν μόνο λίγες εβδομάδες από τη δημοσίευσή τους. Αυτά τα δεδομένα, από διάφορες πηγές, θα δείξουν πώς διατηρείται η προστασία από τα εμβόλια έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Ένας από τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca επέκρινε επίσης το σχέδιο για αναμνηστικές δόσεις. Στη Βρετανία έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα προσφερθεί μια τρίτη δόση σε μισό εκατομμύριο από τους πιο ευάλωτους.
Η περίπτωση της αιφνίδιας παράλυσης των κάτω άκρων (σύνδρομο Guillain-Barré) είχε “χτυπήσει” τον Φεβρουάριο του 2021, την 40χρονη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα, μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
«Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι μια αυτοάνοση πολυνευροπάθεια που σχετίζεται με τους ιούς, όπως για παράδειγμα τον ιό της γρίπης ή του έρπητα ζωστήρα, αλλά και με ορισμένα μικρόβια. Επίσης μπορεί να το συναντήσουμε σε ασθενείς με κακοήθειες ή με HIV» είχε πει  στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Γιώργος Τσιβγούλης.

parallaximag.gr-Τα Νέα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου