Tuesday, 19 November, 2024

Greenpeace για Σαλαμίνα: Απαγορευτικό το κολύμπι για χρόνια! Κουρουμπλής: Κολυμπήστε ελεύθερα!

Greenpeace: Το μαζούτ δολοφονεί ό,τι υπάρχει στην θάλασσα – Απαγορευτικό το κολύμπι για χρόνια!
Ειδικοί εξηγούν ότι θαλάσσιοι οργανισμοί και θαλασσοπούλια «καίγονται» και πεθαίνουν από ασφυξία από το μαζούτ – Οι παραλίες σε Σαλαμίνα, Φάληρο, Αλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα απαγορευτικές για τους ανθρώπους! – Οι τοξικές ουσίες θα περάσουν μέσα από την τροφική αλυσίδα στον άνθρωπο!
Θαλάσσιοι οργανισμοί και θαλασσοπούλια «καίγονται» και πεθαίνουν από ασφυξία από το μαζούτ, ενώ η χημική σύσταση των νερών καθιστά απαγορευτική τη θάλασσα για τον άνθρωπο.
Αυτό αναφέρει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace μιλώντας για τη σοβαρή ρύπανση που προκάλεσε στις ακτές της Αττικής η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει μετατοπιστεί σε παραλίες της Αττικής, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η Σαλαμίνα, όπου το πρόβλημα παρατηρείται σε 1,5χλμ ακτογραμμής» επισημαίνει ο κ. Ιμπραήμ.
«Αναμφισβήτητα η μόλυνση επιφέρει ένα πλήγμα στον τουρισμό αυτή την περίοδο […] από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί και γίνει μία συστηματική παρατήρηση των βιολογικών και χημικών δεικτών των υδάτων και των ακτών, του χρόνου έχουμε τη δυνατότητα να μην αντιμετωπίζουμε άμεσο πρόβλημα».


Για τον κ. Ιμπραήμ μείζον ζήτημα αποτελεί η διαφάνεια, η παρακολούθηση, η πληροφόρηση και η συστηματική συνέχιση των ερευνών μετά την πλήρη απορρύπανση του οικοσυστήματος, αλλά και η απόδοση των ευθυνών για την οικολογική καταστροφή στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Καταλήγοντας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικείμενες εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο, λέγοντας «το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει νέο δυστύχημα αλλά πότε».
Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φύγει η πετρελαιοκηλίδα
«Η πλήρης αποκατάσταση του οικοσυστήματος από την πετρελαιορύπανση απαιτεί πολλά χρόνια», αναφέρει ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων ερευνών του WWF.
Όπως τονίζει, «οι τοξικές επιπτώσεις τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα είναι άμεσες, αλλά και χρόνιες. Παρατηρείται θάνατος από ασφυξία θαλάσσιων οργανισμών της χλωρίδας και της πανίδας, παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής τους, αλλαγή φυσιολογίας και συμπεριφοράς».
Και συνεχίζει: «Μέσω της βιοσυσσώρευσης τοξικές ουσίες περνάνε μέσω της διατροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο. Επιπλέον, παρατηρείται εποίκιση του οικοσυστήματος από είδη ξενιστές, ενώ προκαλείται μία σοβαρή ανισορροπία».
Όσον αφορά τον άνθρωπο, η ρύπανση επηρεάζει οποιαδήποτε παράκτια δραστηριότητα, σύμφωνα με τον κ. Παξιμάδη.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Κουρουμπλής: Δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής πετρελαιοειδών
Μέσα στην ημέρα θα αρχίσει η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό, τόνισε σε συνέντευξή του στο «real fm», ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Κουρουμπλής για Σαρωνικό: Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;
«Άμα πάτε τώρα και δείτε στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχει πρόβλημα» είπε ο υπουργός, ζητώντας ένα μήνα, για την ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης!
Τις ενέργειες που έγιναν αμέσως μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και της ρύπανσης που προκάλεσε στον Σαρωνικό και στις ακτές της Αττικής και της Σαλαμίνας, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος, μιλώντας στον Σκάι, δεν δίστασε να δηλώσει ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, ωστόσο, προκάλεσε αίσθηση, απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για το αν ο κόσμος θα πρέπει το επόμενο διάστημα να μην κάνει μπάνιο ή να μην ψαρεύει στις περιοχές που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα.
«Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος»; είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Άμα πάτε τώρα και δείτε στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχει πρόβλημα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ακτές στην περιοχή έχουν καθαρίσει.

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διαβεβαίωσε ότι από το δεξαμενόπλοιο που το μεσημέρι θα έχει πλήρως στεγανοποιηθεί, δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής, καθώς τα πετρελαιοειδή που διέφυγαν ήταν αυτά που διέφυγαν κατά την ώρα της βύθισης.
Ο υπουργός δήλωσε, ότι αμέσως μετά τη βύθιση έγιναν ενέργειες για να αναλάβουν δύο εταιρίες απορρύπανσης στο σημείο, ενώ είπε ότι γίνεται έρευνα για την υπόθεση γιατί υπάρχουν ερωτήματα και θα πρέπει να απαντηθούν.
«Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την έγκαιρη απορρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας, ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι υπαρκτός», τονίζει σε σημερινή δήλωσή του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή τομεάρχη, Αθανασίου Χαράλαμπο και τον βουλευτή της ΝΔ στη Β Πειραιά Γιάννη Τραγάκη επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τη ρύπανση περιοχές.
Ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, ενώ πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Ναυτιλίας για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, αφού αντέδρασε πολύ καθυστερημένα, αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον περιορισμό και τον έλεγχο του μαζούτ που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας».
Ο τομεάρχης ναυτιλίας της ΝΔ κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας να προβεί σε απτές πράξεις, που θα επαναφέρουν τη θαλάσσια περιοχή στην πρότερη κατάστασή της, συμπληρώνοντας ότι η πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Σαλαμίνα φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τη θαλάσσια περιοχή των Σεληνίων έχουν περισυλλεγεί περισσότερα από 40 κυβικά απόβλητα ενώ στο σημείο εργάζονται τουλάχιστον 25 άτομα ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης με 4 βυτιοφόρα οχήματα. Επίσης, στη θάλασσα επιχειρούν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής
Τεράστια ειναι η περιβαλλοντική καταστροφή στις παραλίες της Σαλαμίνας απο τη βύθιση και την διαρροή μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ την Κυριακή στον Σαρωνικό.
Οι μόνιμοι κάτοικοι των Σεληνίων δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο τόπος στον οποίο μεγάλωσαν και οι θάλασσες στις οποίες κολυμπούσαν για αρκετά χρονια «μαύρισαν» ξαφνικά.
Παραλίες στις οποίες μέχρι πριν λίγες ημέρες κάτοικοι αλλά και επισκέπτες απολάμβαναν τις χαρές τις θάλασσας.
Τώρα, είναι κρανίου τόπος. Μόνο μαυρίλα. Μόνο πίσσα και μαζούτ. Και αγωνία αν θα επανέλθουν όλα στην κανονική τους μορφή.
Ξυπνήσαμε και τα είδαμε όλα μαύρα
«Ξύπνησε την Κυριακή ο άνδρας μου απο τη μυρωδιά του πετρελαίου. Δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Μετά μάθαμε πως βυθίστηκε ένα πλοίο και είδαμε την τεράστια καταστροφή. Είναι πολύ κρίμα. Είδαμε μια μικρη φώκια μέσα στο πετρέλαιο. Βγήκε έξω και μετά μπήκε ξανά στην θάλασσα. Λογικά θα πέθανε. Είδαμε και ένα νεκρό πουλί από το πετρέλαιο», δηλώνει στο Newsit.gr μόνιμη κάτοικος των Σεληνίων.
«Η καταστροφή ειναι τεράστια. Ευτυχώς προλάβαμε τον άγιο Νικόλα και σηκώσαμε φράγμα και δεν έφτασε μέχρι εκει το πετρέλαιο. Η παραλία θέλει χρονια για να αποκατασταθεί», ανέφερε στο Newsit.gr μόνιμος κάτοικος του νησιού.
Σημειώνεται ότι η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ. μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων.
Την εικόνα περιγράφει γλαφυρά και η δήμαρχος της περιοχής. Όπως λέει: «Χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έκταση της ζημιάς».
Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, λέει επίσης ότι θα χρειαστεί χρόνος γιατί η ζημιά είναι μεγάλη.
Στην περιοχή, αυτή την ώρα εργάζονται δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
«Η θάλασσα και οι ακτές είναι πολύ επιβαρυμένες» προσθέτει η κα Νάννου, ενώ εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς που επικρατεί στην ατμόσφαιρα, έχει νεκρώσει όλη η περιοχή.
«Τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται στην περιοχή αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν, αφού δεν πατάει άνθρωπος εδώ» εξηγεί η δήμαρχος Σαλαμίνας και προσθέτει ότι, πέρα από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, υπάρχει και η οικονομική.
Θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις λέει η δήμαρχος Σαλαμίνας
Σε ότι αφορά το επόμενο βήμα από πλευράς δήμου, η κα Νάννου τόνισε πως θα προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε «να γίνει απόδοση ευθυνών και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά και για την περιοχή την ίδια σε ότι αφορά την φυσιολογία της, που έχει καταστραφεί».
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα
Τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, έχουν περισυλλεγεί έως σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων.
Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, η σφράγιση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο από ιδιωτική εταιρεία για την απάντληση των καυσίμων.
Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων, ενώ στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης, με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη.
Το τρομακτικό σενάριο
Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, εκφράζει φόβους, ότι «αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο το Σαρωνικό».
Ανέφερε ότι όπως την ενημέρωσαν η σφράγιση του δεξαμενοπλοίου έχει ολοκληρωθεί κατά 95% προκειμένου να ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων και πρόσθεσε ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος για το θέμα.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στελέχη των δύο υπουργείων βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή κάνοντας επίβλεψη των εργασιών αλλά και μετρήσεις.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – ΑΠΕ – ΜΠΕ – πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου