Επιστολή του υποδιοικητή της ΕΜΥ για την προκήρυξη της ΕΡΤ που ζητά παρουσιαστή για τον καιρό και όχι κάποιον επιστήμονα
Την έκρηξη του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά, υποδιοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προκάλεσε η προκήρυξη της ΕΡΤ που αναζητά, μεταξύ άλλων, παρουσιαστή για τον καιρό. Κι αυτό γιατί τα προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος είναι οποιοσδήποτε τίτλος ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής και δεύτερον τηλεοπτική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook ο μετεωρολόγος δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός και έγραψε: «Η παρουσίαση του καιρού δεν αποτελεί μια απλή είδηση, αλλά είναι ένα εξειδικευμένο προϊόν το οποίο πρέπει να εκφωνείται από γνώστη του θέματος με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση».
Παράπονο
Η «Espresso» επικοινώνησε με τον κ. Κολυδά, ο οποίος, αν και επιστήμων χαμηλών τόνων, υπέγραψε την επιστολή του με την ιδιότητά του και εξηγεί το γιατί: «Βλέπω ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) αποδυναμώνεται και αυτό είναι λυπηρό. Αυτό που εκφράζω είναι ένα παράπονο και όχι επίθεση στην ΕΡΤ. Υπάρχουν 2.000 και πλέον άνεργοι διπλωματούχοι μεταπτυχιακού και κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος που έχουν σπουδάσει στα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Εγώ μόνο έχω 80 εξαιρετικά βιογραφικά που μου έχουν αποσταλεί για πρόσληψη. Γιατί να μην πάρουν κάποιον απ’ αυτούς; Αντί να ανεβάζουν τον πήχη που υποδεικνύουν η ΕΜΤΕ (Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία) και η ΕΜΥ, στην ΕΡΤ ψάχνουν απλά για παρουσιαστές καιρού. Καθένας έχει μια ιδιότητα. Μη γίνουμε σαν την περίπτωση του γιατρού που έκανε διαγνώσεις χωρίς πτυχίο. Θεωρώ απαραίτητο προσόν την κατοχή μεταπτυχιακού και διδακτορικού στη μετεωρολογία, για την απόκτηση του οποίου απόφοιτοι μαθηματικοί και φυσικοί κάνουν επιπλέον δύο χρόνια σπουδές». Οπως επισημαίνει ο κ. Κολυδάς, ο οποίος εργάζεται στο Mega εδώ και 20 χρόνια: «Ελπίζω να έχει γίνει κάποιο λάθος στην προκήρυξη και ότι θα διορθωθεί σύντομα πριν από τη λήξη του διαγωνισμού, στις 10 Οκτωβρίου».
ΑΠΟ ΤΗΝ Κ. ΓΑΡΝΕΛΗ