H Μαρία Ελουίζα Σταβάρα-Μητσιά είναι μια ξεχωριστή περίπτωση δρομέα, μια θαυμαστή περίπτωση. Σύζυγος, μητέρα, σύζυγος και οδοντίατρος στο επάγγελμα είναι από σήμερα η πρώτη Ελληνίδα δρομέας που τερμάτισε στο μαραθώνιο της Ανταρκτικής.
Παντρεμένη με τον γιο του Μανώλη Μητσιά, Μίλτο, η Μαρία-Ελουίζα Σταβάρα-Μητσιά πρόσθεσε ένα ακόμα λαμπρό παράσημο στο συλλογή της ως μαραθωνοδρόμος. Fisinher στο μαραθώνιο της Ανταρτικής, για μια ερασιτέχνη μαραθωνοδρόμο με επιτεύγματα που θα ζήλευαν πολλοί. Με μετάλλια και από τους έξι major μαραθώνιους (Τόκιο, Βοστόνη, Λονδίνο, Βερολίνο, Σικάγο και Ν. Υόρκη) η Μαρία-Ελουίζα Σταβάρα-Μητσιά πέτυχε ένα στόχο τριών ετών.
Αθλήτρια της δρομικής ομάδας Marathon Team Greece By Maria Polyzou και πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Ελπίδας, μαθήτευσε δίπλα στη Μαρία Πολύζου. Και με το εγχείρημά της στην Ανταρκτική μετέτρεψε σε πράξη το σύνθημα της προπονήτριά της. «Nothing is Impossible».
Η Μαρία Πολύζου μιλώντας στο gazzetta.gr για την αθλήτριά της, είπε: «Ναι, τίποτα δεν είναι αδύνατον, αν πραγματικά το πιστέψουμε. Η Μαρία-Ελουίζα είναι στην ομάδα μας από το 2015, περίπου και έχει ρεκόρ στο μαραθώνιο στο 3:38 Είναι μια δυναμική αθλήτρια που βάζει υψηλούς στόχους και τους πετυχαίνει με την υποστήριξη της οικογένειάς της. Αυτό το ταξίδι και τον αγώνα στην Ανταρκτική το σχεδίαζε από το 2019, αλλά εξ αιτίας του κορονοϊού δεν γινόταν. Λείπει περίπου 10 ημέρες, γιατί έπρεπε να πάει στην Αργεντινή και από εκεί να συνεχίσει με καράβι στην Ανταρκτική. Καθημερινά έκανε δύο τεστ για κορονοϊό, όποιος βρισκόταν θετικός έχανε τον αγώνα. Εχουμε καθημερινή επαφή όλες αυτές τις ημέρες, τερμάτισε κάπου στις πέντε ώρες. Το καλό ήταν πως δεν βρήκαν τον σκληρό πάγο, που θα δυσκόλευε τον αγώνα τους».
Οι συμμετέχοντες έφθασαν στην Τιέρα ντελ Φουέγκο της Παταγονίας (φωτό) και από εκεί και μετά συνέχισαν το ταξίδι με πλοίο στην Ανταρκτική για τον αγώνα. «Μαραθώνιος Ανταρκτικής 2022. Βάναυσο μονοπάτι, δροσερός καιρός, εκπληκτικό τοπίο» έγραψε η ίδια στα social media. Η αθλήτρια σε δηλώσεις της στο iRun, τόνισε πως «ο καιρός ήταν πάρα πολύ καλός, ήμασταν τυχεροί, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από -2 έως +1 βαθμούς, χωρίς βροχή και με ήλιο ανά διαστήματα. Η διαδρομή ήταν ένα trail με συνεχείς ανηφόρες και κατηφόρες, Ήταν κυκλική, την επαναλάβαμε έξι φορές για τον μαραθώνιο. Στην εκκίνηση είχαν μαζευτεί πιγκουινάκια και χάζευαν τον εξοπλισμό μας».