Monday, 27 January, 2025

Ανακαλύφθηκε το ψηλότερο βουνό στον Τιτάνα με ύψος 3.337 μέτρα

Η κορυφή βρίσκεται στα λεγόμενη Όρη Μιθρίμ, ενώ ο δορυφόρος διαθέτει και άλλα βουνά με υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων

Οι διαστημικοί ορειβάτες του μέλλοντος θα έχουν δουλειά στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, αφού η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι το ραντάρ στο σκάφος «Κασίνι» εντόπισε την υψηλότερη κορυφή με ύψος 3.337 μέτρα.

Η κορυφή βρίσκεται στα λεγόμενη Όρη Μιθρίμ, ενώ ο δορυφόρος διαθέτει και άλλα βουνά με υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων. Τα περισσότερα όρη βρίσκονται κοντά στον ισημερινό του Τιτάνα. Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε συνέδριο πλανητικής επιστήμης στο Τέξας.

Η παγωμένή επιφάνεια του Τιτάνα «κάθεται» πάνω σε ένα βαθύ ωκεανό νερού και οι επιστήμονες δεν περίμεναν να βρούν τόσο ψηλά βουνά στον δορυφόρο. Πιστεύουν ότι κάποιες ενεργές τεκτονικές δυνάμεις «δουλεύουν» στον δορυφόρο και το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουν πώς είναι δυνατό να υψώνονται τόσο ψηλές κορυφές πάνω σε ένα παγωμένο ωκεανό.

Η αποστολή Cassini-Huygens είναι μια κοινή αμερικανο-ευρωπαϊκή αποστολή της NASA, της ESA και της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων των ινστιτούτων SETI της Καλιφόρνια και Southwest Research Institute του Τέξας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό αστροφυσικής “The Astrophysical Journal”, μερικά τουλάχιστον από τα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου μπορεί να είναι νεότερα και από τους δεινόσαυρους. Η γέννησή τους πιθανώς συνέβη πριν από μόνο 100 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι υπέθεταν έως τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη άποψη, οι δορυφόροι είναι τόσο παλιοί όσο και ο ίδιος ο Κρόνος, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Η νέα εκτίμηση δίνει μια πολύ πιο πρόσφατη ημερομηνία για τη γέννηση των φεγγαριών, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί.

news.gr

Ανακαλύφθηκε το ψηλότερο βουνό στον Τιτάνα με ύψος 3.337 μέτρα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου