Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε δεκαεπτά χώρες, ή το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, φαίνεται να βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσης των υδάτων με τις προοπτικές σοβαρών ελλείψεων τα επόμενα χρόνια.
Από τα 17 κράτη, τα 12 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το World Resources Institute’s Aqueduct Water Risk Atlas (WRI). Δύο χώρες -η Ινδία και το Πακιστάν- βρίσκονται στην Ασία. Τα εναπομείναντα «καυτά» σημεία είναι το Σαν Μαρίνο στην Ευρώπη, η Μποτσουάνα στην Αφρική και το Τουρκμενιστάν στην Κεντρική Ασία.
Ενώ η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι ζεστή και η παροχή νερού μπορεί να είναι χαμηλή, η αυξανόμενη ζήτηση έχει ωθήσει ορισμένες χώρες σε ακραίες καταστάσεις. Το Κατάρ, που κινδυνεύει περισσότερο από τη λειψυδρία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συστήματα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού για την παροχή πόσιμου νερού σε ανθρώπους και βιομηχανίες.
Ο οικονομικός αντίκτυπος της έντονης έλλειψης νερού ήρθε στο προσκήνιο νωρίτερα αυτό το έτος στη νότια ινδική πόλη της Chennai, όπου κατοικούν 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα θερμικά κύματα και η καθυστέρηση των μουσώνων τους καλοκαιρινούς μήνες έκαναν μερικές από τις λίμνες γλυκού νερού της Chennai να ξεραθούν, προκαλώντας διαδηλώσεις και βιαιοπραγίες, καθώς και διακοπές επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τις εταιρείες τεχνολογίας να ζητούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλη υδάτινη καταπόνηση χρησιμοποιούν μέχρι και το 80% της διαθέσιμης επιφάνειας και των υπόγειων υδάτινων πόρων σε ένα μέσο από βροχοπτώσεις έτος, ακόμη και μικρές ξηρές διαταραχές, οι οποίες πρόκειται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, σύμφωνα με το WRI.
Η Ινδία, η οποία κατατάσσεται στην 13η θέση στον κατάλογο χωρών με εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο για το νερό, έχει συγκεντρώσει πάνω από τριπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με άλλες 16 χώρες αυτής της κατηγορίας. Το πρόβλημα στην Ινδία δεν είναι απομονωμένο στις νότιες περιοχές. Η Βόρεια Ινδία, σύμφωνα με την ανάλυση που τώρα περιλαμβάνει την ανάλυση των υπογείων υδάτων, αντιμετωπίζει την ακραία εξάντληση αυτών των υδάτων.
«Έχουμε μια πολύ μεγάλη εξάρτηση από τα υπόγεια ύδατα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», δήλωσε ο Paul Reig, ο οποίος ηγείται της Aqueduct και της έρευνας του WRI για το νερό, δήλωσε στους δημοσιογράφους. Και επειδή δεν έχουμε οπτική επαφή με τα υπόγεια ύδατα «διαχειριζόμαστε το θέμα πολύ λάθος», είπε.
η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση.