Thursday, 26 December, 2024

Δεν θα πιστεύετε ποια χώρα του πλανήτη είναι αυτή με τα περισσότερα νησιά! Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα υπερηφανεύονται για τις φυσικές τους ομορφιές. Εμείς έχουμε πχ, τον ήλιο, τη θάλασσα και φυσικά τα νησιά

η Ρωσία τα περισσότερα δάση (το 45% της έκτασής της είναι δάσος), ο Καναδάς για τις λίμνες του κ.ο.κ. Ποια χώρα όμως είναι εκείνη που έχει τα περισσότερα νησιά;

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρία στατιστικών Statista, δεν είναι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ταϊλάνδη, ούτε η Αυστραλία, ούτε καν η Μεγάλη Βρετανία αλλά η Σουηδία! Αν αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό και που βρήκε η Σουηδία…. 221.800 νησιά (!) η απάντηση είναι ότι για “τεχνικούς λόγους” βγαίνει νικήτρια. Και εξηγούμε: Σύμφωνα λοιπόν με την Statista, η χώρα της Βόρειας Ευρώπης διαθέτει 221.800, ως επί το πλείστον, ακατοίκητα νησιά. Η λίστα περιλαμβάνει νησιά που έχουν έκταση μόλις 25 τετραγωνικών μέτρων!

Στο Νο2 της λίστας βρίσκεται η Φιλανδία, με 180.000 νησιά, ενώ η Νορβηγία που συμπληρώνει την πρώτη τριάδα έχει γύρω στα 55.000 νησιά, δηλαδή οι τρεις πρώτες χώρες της λίστας είναι Σκανδιναβικές. Τυχαίο; Όχι βέβαια. Το Live Science να αναρωτιέται “πως είναι δυνατόν να μαζεύτηκαν τόσα νησιά, στο ίδιο μέρος του κόσμου” και την απάντηση έδωσε η διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), Karin Sigloch: “Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι έχουν ιδιαίτερα πρόσφατο παρελθόν, σε ό,τι αφορά τη γεωλογία. Τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια (-2.6 εκατομμύρια), το κλίμα της Γης είχε αρκτικό πάγο και περιοδικές περιόδους παγετώνων στο βόρειο ημισφαίριο. Κάτι που νωρίτερα δεν υπήρχε”. Έτσι οι σκανδιναβικές χώρες έζησαν σχετικά πρόσφατα τη μείωση των παγετώνων που υπήρχαν πάνω από το βράχο τους, για 41.000 χρόνια.

Κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, διάφορες σκανδιναβικές περιοχές καλύφθηκαν από στρώματα πάγου ‘υψηλών χιλιομέτρων’, τα οποία ήταν τόσο βαριά που “ανάγκασαν τον φλοιό της Γης να βυθιστεί”, όπως αναφέρει το BBC. Στο βιβλίο “Climate Change During the Holocene” αναφέρεται πως μια εκτεταμένη θερμή περίοδος που λέγεται ‘Ολόκαινος’ (5000 έως 3000 προ Χριστού) προκάλεσε το λιώσιμο αυτού του πάγου και βοήθησε τον φλοιό -που δεν είχε πια, το βάρος του πάγου. Αυτό το φαινόμενο -γνωστό ως ισοστατική ισορροπία- εξακολουθεί να προκαλεί το αρχιπέλαγος Kvarken, (μοναδικό φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Φινλανδίας), να ‘ανεβαίνει’ ελαφρώς κάθε χρόνο -κερδίζει περίπου 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο γης.

Επιπλέον, οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μια “αναπάντεχα υψηλή τοπογραφία, επειδή ο μανδύας κάτω από την περιοχή είναι πολύ ζεστός” προσθέτει η Dr. Sigloch, “ο ζεστός μανδύας διαστέλλεται και ωθεί τις ηπείρους και τους ωκεανούς που βρίσκονται από πάνω. Ο συνδυασμός υψηλής τοπογραφίας και η δράση καθαρισμού των παγετώνων έχει οδηγήσει σε βαθιά φιόρδ, αφήνοντας ‘κομμάτια βράχων’ να προεξέχουν παντού”.

Εκτός των παραπάνω εξηγήσεων, προκύπτει επίσης ένα ακόμα εύλογο ερώτημα:

Τι ορίζεται τελικά, νησί;

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, κρίθηκε χρήσιμος ο προσδιορισμός της λέξης ‘νησί’. “Για τους περισσότερους ανθρώπους, το νησί είναι λωρίδα γης που περιβάλλεται από νερό”. Για τους επιστήμονες είναι τα χερσαία σώματα με μόνιμους ανθρώπινους πληθυσμούς, αλλά χωρίς μόνιμη ηπειρωτική σύνδεση. Η Dr. Sigloch δήλωσε ότι “τα περισσότερα από τα νησιά της Σουηδίας, δεν είναι νησιά -με τον αυστηρό ορισμό των γεωλογικών όρων. Αν μετρούσαμε βάσει αυτού, η Σουηδία έχει 4012 νησιά. Η συντριπτική πλειοψηφία των 221.800 που εμφανίζονται στις μετρήσεις, είναι όσο ηπειρωτικά είναι η ηπειρωτική χώρα, απλά μένουν έξω από το νερό. Γενικά, όμως θεωρούνται νησιά επειδή είναι μικρά”. Δηλαδή, οι χώρες της Σκανδιναβίας κερδίζουν τη μάχη για τα περισσότερα νησιά του κόσμου, χάριν σε ένα τεχνικό θέμα. Άρα, νικητής είναι ο Καναδάς.

Για την ιστορία, η Ελλάδα είναι στο Νο10 της λίστας, με 6.000 νησιά, με τον Καναδά (52.455), την Ινδονησία (17.508), την Αυστραλία (8.222), τις Φιλιππίνες (7.107), την Ιαπωνία (6.853) και τη Μεγάλη Βρετανία (6.289) να είναι από πάνω στη λίστα. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε τι θέση έχουν στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών τα ελληνικά νησιά και σίγουρα σε αυτή τη λίστα είναι στις πρώτες θέσεις στον κόσμο αν όχι στην πρώτη!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου