Thursday, 26 December, 2024

Εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σε παρθένο δάσος στα Πιέρια Όρη – Αντιδράσεις πολιτών

Σάλο έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Πιερίας η πρόθεση εταιρείας να εγκαταστήσει στην καρδιά του Βουνού των Μουσών, στα Πιέρια Όρη

ανεμογεννήτριες, με τους πολίτες να τάσσονται κατά της επενδυτικής δραστηριότητας κάνοντας λόγο για τεράστια καταστροφή για το παρθένο δάσος, χωρίς καμία μέριμνα για την πανίδα και τη χλωρίδα, την ίδια ώρα που η χώρα μετρά τις πληγές της από την καταστροφή των δασών στην Εύβοια μετά από τις πυρκαγιές.

Μεγάλη μερίδα πολιτών από την Πιερία αλλά και τους πέριξ νομούς έχει συσπειρώσει τις δυνάμεις της και με υπόμνημα προς τους φορείς ζητά να σταματήσει το έργο. Οι πολίτες μάλιστα βασίζονται σε ακαδημαϊκή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σχετικά με τη διάνοιξη δρόμων μέσα σε απάτητες περιοχές με πλούσιο φυσικό κόσμο, η οποία καταδεικνύει την καταστροφή την οποία επιφέρει τέτοιου είδους δραστηριότητα μέσα στα δάση. Σημειώνεται πως για τη διάνοιξη, εκτός από την αποψίλωση των δέντρων, γίνεται χρήση και δυναμίτη όπως αναφέρουν οι πολίτες, ενώ παράλληλα τα μπάζα που προκύπτουν από τις εργασίες, συμπληρώνουν, δεν απομακρύνονται από το φυσικό τοπίο.

«Πάμε μόνοι μας να βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας»;

«Ο απλός νους ενός πολίτη λέει το εξής: Μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 που κάηκε η μισή Ελλάδα εμείς πάμε μόνοι μας να βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας; Σε παρθένα δάση πάμε να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες επειδή το θέλει ο επενδυτής;», αναφέρει στο ThessToday.gr ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου».

Ο κ. Τσολακίδης εξηγώντας το ιστορικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος για δημιουργία αιολικού πάρκου μέσα στα δάση, τόνισε πως η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για την χωροταξική οριοθέτηση με νομοθεσία, ώστε να προστατεύονται παρθένες περιοχές, ενώ επίσης το όφελος από αυτές τις δραστηριότητες αφορά ιδιώτες και όχι το δημόσιο και την τοπική κοινωνία. «Η ιστορία με τις ανεμογεννήτριες ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια όταν εμφανίστηκε μια εταιρεία η οποία ζήτησε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Άνω Μηλιά Πιερίας. Τότε μια ομάδα πολιτών ξεκίνησε αυτόν τον αγώνα τον οποίο όμως έχασε, διότι ο δήμος Κατερίνης γνωμοδότησε θετικά με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η εταιρεία να έχει την άδεια στα χέρια της. Αυτό αφορά την Άνω Μηλιά, στην τοποθεσία Πέντε Πύργοι, με 11 ανεμογεννήτριες.

Το καλοκαίρι όμως πληροφορηθήκαμε ότι ετοιμάζονται να εγκατασταθούν 77 ανεμογεννήτριες σε διαφορετικά σημεία των Πιερίων. Ανησυχήσαμε και αφού ήρθαμε σε συνεννόηση με πολίτες από την Κοζάνη, τον Βελβεντό και τα Σέρβια αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια πρωτοβουλία πολιτών και φορέων για την προστασία των Πιερίων. Μέσα στον Δεκέμβρη μάθαμε ότι μια εταιρεία έχει ανεβάσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ζητά την άποψη των πολιτών για το έργο που πρόκειται να υλοποιήσει στην τοποθεσία «Παπά Χωράφια». Είναι το παρθένο δάσος των Ριζωμάτων στο Ελατοχώρι. Και το χιονοδρομικό κέντρο απέχει χίλια μέτρα από το σημείο όπου θα εγκατασταθεί η τελευταία ανεμογεννήτρια. Δηλαδή είναι τόσο κοντά που θα ακούμε τον θόρυβο της ανεμογεννήτριας».

«Τι θα γίνει μετά από 20 χρόνια που έχουν διάρκεια ζωής οι ανεμογεννήτριες; Θα μείνουν στο βουνό»;

Όπως σημειώνει ο κ. Τσολακίδης, η επόμενη ενέργεια της κίνησης των πολιτών ήταν να αναθέσει σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο να μελετήσει το έγγραφο της εταιρείας και να συντάξει μια έκθεση. Η έκθεση έχει εκπονηθεί και αναδεικνύει όπως προσθέτει εννέα σημεία όπου υπάρχουν νομικά κενά στα λεγόμενα της εταιρείας.

«Ζητάμε να σταματήσουν αυτό το έργο διότι βρίσκεται εκτός νομιμότητας. Π.χ. αναφέρεται ότι θα γίνει διάνοιξη πεντέμισι χιλιάδων μέτρων μέσα στο δάσος και πλάτους πέντε μέτρων. Όμως από την έκταση που δείχνουν ότι θα αφαιρέσουν τα δέντρα για τις διανοίξεις των δρόμων προκύπτει ότι ο μέσος όρος πλάτους του δρόμου θα είναι 12,5 μέτρα. Επίσης αυτοί οι δρόμοι που διανοίγονται μέσα στο δάσος, επειδή είναι μεγάλη η κλίση, πρέπει να γίνονται “ζιγκ ζαγκ” και στις στροφές επάνω μπορεί να φτάσουν και τα 20 μέτρα. Στη μελέτη δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τα μπάζα που θα δημιουργηθούν. Πού θα πάνε αυτά; Επίσης δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για τις επιπτώσεις στην πανίδα και στη χλωρίδα…

«Ήρθαν και “μοίρασαν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς”, τάζοντάς τους ρεύμα αξίας 45 ευρώ τον χρόνο»

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου