Tuesday, 19 November, 2024

Εκατοντάδες λεοπαρδάλεις του χιονιού δολοφονούνται για γούνες

Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται μόνο 4.000 από αυτά τα μοναχικά ζώα και ο αριθμός τους μειώνεται ραγδαία σύμφωνα με νέα έκθεση
Εκατοντάδες λεοπαρδάλεις του χιονιού δολοφονούνται κάθε χρόνο στα βουνά της κεντρικής Ασίας, οδηγώντας στην οριστική εξαφάνιση ένα ήδη επαπειλούμενο είδος, υποστηρίζει νέα έκθεση.
Αυτή τη στιγμή καταγράφονται περίπου 4.000 από αυτά τα μοναχικά ζώα, με τον αριθμό τους να έχει συρρικνωθεί κατά ένα πέμπτο τα τελευταία 16 χρόνια.
Και αυτό γιατί περίπου 250-400 λεοπαρδάλεις σκοτώνονται κάθε χρόνο όπως τονίζει σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση «Traffic», που ασχολείται με την παρακολούθηση της άγριας ζωής.
Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος προειδοποιεί η MKO, καθώς το κυνήγι σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές συχνά περνά απαρατήρητο. Πάνω από τα μισά αυτά «φαντάσματα των βουνών» όπως αποκαλούνται, σκοτώνονται από αγρότες και κτηνοτρόφους λόγω των επιθέσεων στα κοπάδια τους, ενώ ένα 20% παγιδεύεται σε παγίδες προορισμένες για άλλα ζώα. Ακόμη ένα 20% σκοτώνεται για χάρη του παράνομου εμπορίου γούνας.
Για τη μείωση των θανάτων, η έκθεση προτείνει διάφορα μέτρα όπως π.χ. οι ασφαλιστικές δικλείδες και οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υφίστανται οι αγρότες καθώς και αυστηρότερες ποινές στους λαθροθήρες. Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού ζουν κυρίως σε 12 χώρες του κόσμου, με το 90% του συνολικού πληθυσμού να είναι συγκεντρωμένο σε πέντε από αυτές: Κίνα, Μογγολία, Πακιστάν, Ινδία και Τατζικιστάν.
Σύμφωνα με την έκθεση σχεδόν 200 λεοπαρδάλεις το χρόνο καταλήγουν στο παράνομο εμπόριο, με την Κίνα και τη Ρωσία να αποτελούν τους πιο συχνούς προορισμούς. Εντούτοις, ο αριθμός των κατασχεθέντων δερμάτων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Κίνα. Πιθανόν λόγω της αυστηρότερης νομοθεσίας. «Ακόμη και αν μειωθεί η ζήτηση για το δέρμα της λεοπάρδαλης, οι σκοτωμοί θα συνεχιστούν εκτός και αν συνεργαστούμε όλοι μαζί για να μειώσουμε δραστικά το κυνήγι και εξασφαλίσουμε την ειρηνική συμβίωση μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στις ορεινές αυτές κοινότητες και των λεοπαρδάλεων» τονίζει ο Rishi Sharma από τη WWF και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.
Με στοιχεία από τη Guardian – lifo.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου