Ενώπιον της τεράστιας πρόκλησης που συνιστά η κλιματική αλλαγή για την ανθρωπότητα, η αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας του κορονοϊού
είναι «εύκολη» υπόθεση, δηλώνει ο μεγιστάνας της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, καλώντας τις κυβερνήσεις να ηγηθούν παγκόσμιας προσπάθειας με «οδηγό» την τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία για τη διάσωση του πλανήτη.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν «το πιο εκπληκτικό πράγμα που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα» λέει ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft μιλώντας στο BBC με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του υπό τον τίλο «How to Avoid a Climate Disaster» (Πώς να αποφευχθεί μία κλιματική καταστροφή).
Συγκριτικά, ο τερματισμός της πανδημίας είναι «πολύ, πολύ εύκολος», αναφέρει ο ιδρυτής της Microsoft.
«Μην υποτιμάτε το μέγεθος της πρόκλησης» τονίζει ο Μπιλ Γκέιτς στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τζάστιν Ρόουλατ του BBC, και υπογραμμίζει: «Δεν έχουμε κάνει ποτέ μία μετάβαση όπως αυτή που λέμε ότι πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Δεν υπάρχει προηγούμενο».
Κατά τον ίδιο, οι δύο αριθμοί που πρέπει να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε σε ό,τι αφορά το κλίμα είναι οι εξής: Πενήντα ένα δισεκατομμύρια και μηδέν.
Τα 51 δις είναι οι τόνοι αερίων του θερμοκηπίου που κατά μέσο όρο προσθέτει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Και το καθαρό μηδέν είναι εκεί που πρέπει να φτάσουμε.
Αυτό μεταφράζεται σε περικοπή των εκπομπών σε επίπεδο όπου οι όποιες υπόλοιπες εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου εξισορροπούνται με την απορρόφηση ισοδύναμης ποσότητας από την ατμόσφαιρα. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι με τη φύτευση δέντρων, τα οποία απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω των φύλλων τους.
Ο Μπιλ Γκέιτς εστιάζει στο πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτό το «ταξίδι».
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, μπορούν μεν να συμβάλουν στο στόχο μειώνοντας ή μηδενίζοντας τις εκπομπές ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο, ο Μπιλ Γκέιτς υπογραμμίζει ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 30% των συνολικών εκπομπών.
Και σημειώνει πως απαιτούνται βαθιές τομές στις δραστηριότητες που ευθύνονται για το υπόλοιπο 70% -παραγωγή χάλυβα, τσιμέντου και λιπασμάτων έως τις μεταφορές και πολλά, πολλά περισσότερα.
Όμως, δεν έχουμε τρόπο να το κάνουμε αυτό σε πολλούς από αυτούς το τομείς και η απάντηση-λύση είναι, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, μία συνολική προσπάθεια με αιχμή την καινοτομία σε κλίμακα που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ.
Και η προσπάθεια αυτή πρέπει να ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις, επισημαίνει ο ιδρυτής της Microsoft.