Tuesday, 24 December, 2024

Το Μνημόνιο σπάει στη μέση το μονοπώλιο της ΔΕΗ

Το Μνημόνιο σπάει στη μέση το μονοπώλιο της ΔΕΗ

Τον δραστικό περιορισμό της μονοπωλιακής θέσης που κατέχει η ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ενέργειας, δίχως την ιδιωτικοποίηση ποσοστού της Επιχείρησης (μέσω δημιουργίας μιας “Μικρής ΔΕΗ”) προβλέπει το νέο Μνημόνιο που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μειώσει το μερίδιο της ΔΕΗ από 98% σήμερα σε κάτω από 50% έως το 2020.

Συγκεκριμένα, το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι από το 2020 και μετά κανένας προμηθευτής ηλεκτρισμού δεν θα πρέπει να κατέχει μερίδιο πάνω από 50%, «φωτογραφίζοντας» στην ουσία τη ΔΕΗ, που σήμερα ελέγχει περίπου το 98% της αγοράς λιανικής.

Σε πρώτη φάση ΔΕΗ καλείται να παραχωρήσει άμεσα σε ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το25% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής μέσω του μοντέλου των δημοπρασιών (NOME).

Στη συνέχεια οι ιδιώτες θα μπορούν να μεταπωλούν την ενέργεια που θα αγοράζουν από τη ΔΕΗ στους πελάτες τους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις ή βιομηχανίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να επιλέξουν όσοι κάνουν υψηλές καταναλώσεις καθώς σε αυτή την κατηγορία πελατών η πώληση ρεύματος έχει υψηλότερα περιθώρια κέρδους και άρα μπορούν να δοθούν εκπτώσεις από τους οι ιδιώτες προμηθευτές.

Το σπάσιμο της Επιχείρησης με τη δημιουργία μιας “μικρής ΔΕΗ” που θα κατέχει το 30% της παραγωγήςκαι του πελατολογίου δεν έχει φύγει από το κάδρο, αλλά παραμένει ως σενάριο που θα επανεξεταστεί σε περίπτωση που οι δημοπρασίες δεν καταφέρουν να δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση πέτυχε να μην γίνει αναφορά σε αυτό (και έτσι να αποφύγει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών που μέχρι πρότινος την στήριζαν).

—Τα τέσσερα βήματα

Το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ θα ξεκινήσει με τη διαμόρφωση (από κοινού με την Κομισιόν) τουσυστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Οι τιμές στις οποίες θα γίνονται οι δημοπρασίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ και να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, τότε οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως, και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα (σσ : εδώ «φωτογραφίζεται» η περίπτωση της Μικρής ΔΕΗ).

Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 καμία επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα (σ.σ.: νομοθεσία που θα θεσπιστεί ως προαπαιτούμενο).

Στο μέτωπο του ΑΔΜΗΕ, το μνημόνιο μιλά για την ιδιωτικοποίησή του ή εναλλακτικά επαναλαμβάνει την ελληνική πρόταση, δηλαδή να παραμείνουν τα πάγιά του (δίκτυα, γραμμές) κατά 100% στην μητρική ΔΕΗ, και να μεταβιβαστεί σε μια νέα εταιρεία, εντελώς ανεξάρτητη από τη ΔΕΗ, μόνο η διαχείριση του συστήματος ηλεκτρισμού.

Σε αυτήν την εταιρεία θα μπορούν εν συνεχεία να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια, funds, Ασφαλιστικά Ταμεία, κλπ.

Τέλος, προβλέπεται η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου ως το 2018.

www.econews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου