Οικολογική καταστροφή από τις εκλογές. Το περιβαλλοντικό κόστος των ευρωεκλογών: Κόπηκαν σε όλη την Ευρώπη 150.000 δέντρα για ψηφοδέλτια
Τρομάζουν οι αριθμοί των τόνων χαρτιού που χρησιμοποιήθηκαν για τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου, ενώ ανάλογη οικολογική καταστροφή θα συντελεστεί και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Εσωτερικών είχε παραγγείλει -έπειτα από προκήρυξη διαγωνισμού – εκλογικό υλικό για την προμήθεια 106.000 καλπών. Συγκεκριμένα, είχαν προμηθευτεί 77 εκατομμύρια εκλογικούς φακέλους έναντι του ποσού του 1.329.032,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατομμύρια ήταν απόχρωσης «ανοιχτό σιέλ» για τις Ευρωεκλογές. Για τις κοινοτικές εκλογές είχαν παραγγείλει 10 εκατομμύρια φακέλους, 22 εκατομμύρια φακέλους δημοτικών εκλογών, 22 εκατομμύρια τεμάχια φακέλων περιφερειακών εκλογών και 12 εκατομμύρια τεμάχια φακέλων βουλευτικών εκλογών. Αντίστοιχα, η ποσότητα χαρτιού για τα ψηφοδέλτια, ήταν 107.700 δεσμίδες (από 500 φύλλα) με το κόστος να φτάνει στα 5.701.272 ευρώ.
Μέχρι στιγμής, 20 τόνους χαρτί από τα ψηφοδέλτια των εκλογών συγκέντρωσαν οι δήμοι Πυλαίας -Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο προγράμματος συλλογής έντυπου χαρτιού. Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Φορέα, Μιχάλης Γεράνης, υπογραμμίζοντας ότι και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι με δική τους ευθύνη συλλέγουν για ανακύκλωση τόσο τα ψηφοδέλτια όσο και το προεκλογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε.
«Αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης, καθώς το ανακυκλωμένο χαρτί θα επιστρέψει στις τοπικές κοινωνίες» τόνισε. Επισήμανε, μάλιστα, ότι «το κέρδος από αυτή τη διαδικασία είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κάποιος ότι για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές σε όλη την Ευρώπη χρειάστηκε να κοπούν 150.000 δέντρα για να παραχθούν τα ψηφοδέλτια».
«Το ίδιο μήνυμα, της ανακύκλωσης, θέλουμε να δώσουμε και ενόψει των εθνικών εκλογών» σημείωσε ο κ. Γεράνης, διευκρινίζοντας: «Δεν χρειάζεται να γίνονται εκλογές για να κάνουμε ανακύκλωση. Όσο περισσότερη ανακύκλωση κάνουμε τόσο περισσότερο βοηθάμε το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του τόπου».
Στη διαδικασία της ανακύκλωσης αναφέρθηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης, επισημαίνοντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του δήμου για την ανακύκλωση του χαρτιού των ψηφοδελτίων.
athensvoice.gr