Ενδεχομένως να πιστεύατε ότι θα ήταν πιο εύκολο από ό,τι το καλοκαίρι, μιας και δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες
Ίσως, όμως, τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι…
1. Η αφυδάτωση παραμονεύει
Η ατμόσφαιρα κατά τη χειμερινή περίοδο είναι ιδιαίτερα ξηρή, το ίδιο και ο αέρας, οπότε οι έντονες εναλλαγές θερμότητας από έναν εσωτερικό σε έναν εξωτερικό χώρο, πιθανόν να σας προκαλέσουν εξάψεις και εφίδρωση.
Τι να κάνετε: Να πίνετε περισσότερο νερό από όσο πιστεύετε ότι χρειάζεστε. «Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, από ζαλάδες μέχρι και πρόωρο τοκετό», υποστηρίζει ο δρ. Andrew Ross, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Englewood του Κολοράντο, και προσθέτει: «Αυτό που προτείνω στις ασθενείς μου είναι να πίνουν 1-2 λίτρα παραπάνω από ό,τι όταν δεν ήταν έγκυοι. Εναλλακτικά, αντί νερού, μπορούν να επιλέξουν τσάι χωρίς καφεΐνη. Πάντα, όμως, καλό είναι να ενημερώνουν το γιατρό τους, προτού καταναλώσουν οποιοδήποτε ρόφημα».
2. Η βόλτα στο κρύο δεν είναι ευχάριστη
Μπορεί όλοι οι ειδήμονες να επιμένουν ότι το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για τις εγκύους, αλλά, όταν ο καιρός δεν σε προδιαθέτει, είναι πολύ πιθανό να προτιμήσετε τον… καναπέ σας. Μη νιώθετε ενοχές-εννοείται ότι εκεί είναι πιο ζεστά! Ωστόσο, να θυμάστε: Η φυσική άσκηση θα είναι λυτρωτική για τους πόνους και τις κράμπες της εγκυμοσύνης της, συν του ότι θα κάνει καλό και στο μωρό σας. Οπότε, μην το αμελείτε!
Τι να κάνετε: Γραφτείτε, αν μπορείτε, σε ένα γυμναστήριο με ειδικό τμήμα για εγκύους. Δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο από το να ξέρεις ότι έχεις ήδη προπληρώσει για οτιδήποτε! Οπότε ξεκινήστε με μια σειρά από μαθήματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες μιας μέλλουσας μαμάς. «Η γιόγκα είναι μια καλή επιλογή για τις εγκύους, αφού βοηθάει τόσο στην ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη, όσο και στον έλεγχο της αναπνοής, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πολυαναμενόμενη στιγμή του επερχόμενου τοκετού», υποστηρίζει η δρ. Hetal Gor, μαιευτήρας-γυναικολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Englewood στο Νιου Τζέρσεϊ.
Πέρα, όμως, από την άσκηση, με το να μένετε κλεισμένες μέσα στο σπίτι, στερείτε από τον εαυτό σας το φως του ήλιου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά τη διάθεσή σας. «Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D (400 IU)», υποστηρίζει η δρ. Eleanor Friele, γυναικολόγος-μαιευτήρας του Swedish Medical Group στο Σιατλ. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις ενδεδειγμένες τροφές που πρέπει να καταναλώνετε ή αν χρειάζεται να πάρετε συμπληρώματα διατροφής.
3. Τα μικρόβια είναι παντού!
Είναι φυσιολογικό: Κάθε γυναίκα που είναι έγκυος τρέμει στην ιδέα μιας πιθανής ασθένειας. Από τη μία, είναι επικίνδυνο να πάρεις φάρμακα σε αυτή τη φάση της ζωής σου και, από την άλλη, αισθάνεσαι ήδη αρκετά περίεργα με τη νέα κατάσταση που αντιμετωπίζει ο οργανισμός σου-πόσο μάλλον να αρρωστήσεις κιόλας!
Τι να κάνετε: Να είστε ιδιαίτερα σχολαστικές με το πλύσιμο των χεριών σας. Πραγματικά, ο καλύτερος τρόπος για να μην κολλήσετε οτιδήποτε είναι να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά και να αποφεύγετε την επαφή τους με το στόμα και τη μύτη σας – αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα μικρόβια μπορεί να υπάρχουν στα κουμπιά του ασανσέρ; Κι εννοείται ότι δεν θα σας ήταν καθόλου ευχάριστη η «συναναστροφή» με κάποιον που βήχει και φταρνίζεται ακατάπαυστα!
Πάντως, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνει στις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, προκειμένου να μη νοσήσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, ο γιατρός σας είναι εκείνος που ξέρει καλύτερα τι πρέπει να γίνει στη δική σας περίπτωση, και να αποφασίσει τα μέτρα που πρέπει να πάρετε για μια πιο ασφαλή εγκυμοσύνη.
4. Τα πεζοδρόμια κρύβουν παγίδες
Αν ζείτε στις μεγαλουπόλεις, όπου χρειάζεται καθημερινά να βγαίνετε έξω με τα πόδια είτε χιονίσει είτε βρέξει (τόσο για να πάτε στη δουλειά σας όσο και για να κάνετε τα ψώνια σας), σίγουρα θα φοβάστε μη γλιστρήσετε ή μην πέσετε στα πεζοδρόμια-παγίδες…και καλά κάνετε! Τώρα που είστε έγκυος, μια πτώση είναι πολύ πιθανότερη, μιας και το κέντρο βάρους του σώματός σας έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα αυτό να σας καθιστά πιο επιρρεπή στη διατήρηση της ισορροπίας σας σε επιφάνειες με νερά ή λάσπες. Και, παρόλο που είναι δύσκολο ένα χτύπημα από πτώση να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ωστόσο τίποτα δεν είναι αδύνατον!
Τι να κάνετε: Φροντίστε να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια. «Καλό είναι να έχετε ένα ζευγάρι αντιολισθητικές φλατ μπότες», υποστηρίζει η Shirley Moore, μαία και νοσηλεύτρια στο «Midwifery & Women’s Health» του Ιλινόις, και προσθέτει: «Αποφύγετε να κουβαλάτε οτιδήποτε βαρύ επάνω σας. Κι αν τυχόν πέσετε και χτυπήσετε στην κοιλιά σας, καλέστε αμέσως το γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας».
5. Το πιο ζεστό παλτό σας μίκρυνε…
Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να ψωνίζετε ρούχα εγκυμοσύνης, αλλά δυστυχώς η εποχή μας δεν είναι ιδιαίτερα «φιλική» στα νέα έξοδα. Επιπλέον, ένα ρούχο όπως το αγαπημένο μας χειμωνιάτικο παλτό, που μας βολεύει και μας κρατάει ζεστές τις πιο κρύες μέρες του χρόνου, δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί, σωστά; Συν του ότι είναι πραγματικά άσκοπο να ξοδεύει κανείς χρήματα (που πιθανόν και να μην έχει!) για κάτι που θα χρησιμοποιήσει για ελάχιστο μόνο διάστημα και ενδεχομένως ποτέ ξανά στη ζωή του!
Τι να κάνετε: Προτιμήστε την εναλλακτική με τα… πολλά ρούχα. Ίσως να χρειαστεί να πάρετε ένα παλτό, αλλά δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Για να νιώσετε πιο ζεστά, επιλέξτε ένα φαρδύ πουλόβερ, με χοντρή πλέξη, που θα φορέσετε πάνω από τα κανονικά σας ρούχα και κάτω από το παλτό σας. Μην ξεχάσετε τα γάντια σας και ένα σκουφάκι, ή ακόμα και ένα εσωθερμικό φανελάκι, που θα μπορείτε να φοράτε και μετά τη γέννα. Και να θυμάστε: Να φοράτε πάντα κάτι πιο λεπτό κάτω από το χοντρό πουλόβερ, ώστε να μπορείτε να μείνετε με αυτό όταν θα χρειαστεί να μπείτε σε έναν κλειστό χώρο, όπου η ζέστη θα είναι διαμετρικά αντίθετη με το κρύο που θα έχει έξω!