Thursday, 21 November, 2024

Έχω αδύναμα ωάρια και ο άντρας μου αδύναμο σπέρμα. Θα καταφέρω να μείνω έγκυος;

Έχω αδύναμα ωάρια και ο άντρας μου αδύναμο σπέρμα. Θα καταφέρω να μείνω έγκυος;

Ερώτηση:

Γεια σας. Είμαι 35 ετών και έπειτα από 20 μήνες ελεύθερων επαφών με το σύζυγό μου, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα εγκυμοσύνης, μπήκαμε στην διαδικασία εξετάσεων. Το σπέρμα του άντρα μου είναι πολύ αδύναμο και άρχισε θεραπεία με profertil για την ώρα. Εγώ, ενώ έχω πολύ καλή σαλπιγγογραφία, οι ορμονικές μου δεν είναι καλές (FSH είναι 16,1 και E2 είναι <20.0). Ο υπέρηχος έδειξε στην έκτη μέρα του κύκλου ωάρια, αλλά ο γιατρός είπε ότι είναι αδύναμα και λίγων χιλιοστών, να προσθέσω ότι έχω πολύ μικρό κύκλο (24 ημέρες). Θα μπορέσω με αυτές τις τιμές να κάνω μωράκι με σπερματέγχυση ή με κάποια θεραπεία; Έχω αγχωθεί πολύ με αυτά. Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Όσον αφορά στο σπέρμα, μην ανησυχείτε, γιατί η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η ιδανική λύση για τα αδύναμα σπερματοζωάρια. Οι θεραπείες τύπου profertil και φάρμακα, βιταμίνες και τα λοιπά, βοηθάνε λίγο. Αν είναι πολύ αδύναμο το σπέρμα, μόνο η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να σας βοηθήσει. Επίσης, μου λέτε ότι τα ωάριά σας είναι αδύναμα. Αυτό επιβάλλει να κινηθείτε το συντομότερο δυνατό για να πετύχετε εγκυμοσύνη. Σίγουρα τα στοιχεία που μου δώσατε είναι από έναν κύκλο, δεν ξέρουμε πώς είναι οι άλλοι κύκλοι και φαίνεται ότι υπάρχει μια δυσκολία στην ωοθήκη, αλλά η ηλικία σας είναι καλή και νομίζω ότι θα επιτύχετε εγκυμοσύνη, αρκεί να το προσπαθήσετε χωρίς να χάσετε χρόνο. Καλή επιτυχία.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Ένα από τα σημαντικότερα στάδια πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η συμβουλευτική. Πότε το ζευγάρι χρειάζεται να πάρει την γνώμη ειδικού ιατρού; Πώς να αρχίσει και τι πρέπει να έχει κάνει πριν από αυτό το βήμα;

Πότε πρέπει το ζευγάρι να συμβουλευτεί ειδικό;

Όταν προσπαθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο και δεν έχει κάνει ποτέ τις απλές οικονομικές εξετάσεις για έλεγχο υπογονιμότητας.

Όταν το ζευγάρι προσπαθεί για περισσότερο από έναν χρόνο και δεν υπάρχει διαγνωσμένο πρόβλημα υπογονιμότητας.

Όταν η γυναίκα βρίσκεται σε ηλικία άνω των 38-40 ετών, επειδή τα ποσοστά γονιμότητας έχουν μεγάλη πτώση και παράλληλα αυξάνονται τα ποσοστά παλίνδρομης κύησης.

Τι πρέπει να προσέχει το ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί

Αν και γενικά δεν υπάρχει πρωτόκολλο, έχει αποδειχτεί ότι η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθούν στην γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Το στρες είναι αυξημένος επιβαρυντικός παράγοντας γιατί οδηγεί σε ορμονικές διαταραχές που εμποδίζουν την σύλληψη. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και το αυξημένο σωματικό βάρος επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο την προσπάθεια για τεκνοποίηση.

Τι είναι σωστό να ελεγχθεί ιατρικά για αρχή

Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος μπορεί να σας υποβάλλει στις συνηθισμένες εξετάσεις ελέγχου γονιμότητας, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παθολογικών προβλημάτων. Οι βασικότερες είναι: Ο γυναικείος ορμονικός έλεγχος κατά την 3η ημέρα του κύκλου, η σαλπιγγογραφία και το σπερμοδιάγραμμα για τον άνδρα. Περαιτέρω έλεγχος συνιστάται ύστερα από αξιολόγηση του γιατρού.

kourtisalexandros.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου