Το αισιόδοξο μήνυμα ότι η γυναίκα μπορεί να έχει στην εμμηνόπαυση καλή ποιότητα ζωής και ενεργή σεξουαλική ζωή, με τις νέες τεχνικές αντιγήρανσης και αναζωογόνησης της γεννητικής περιοχής
έστειλαν οι επιστήμονες, στο πλαίσιο του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Παθήσεων του Γυναικείου Κατώτερου Ουρογεννητικού Συστήματος και της Περιοχής του Πρωκτού, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, στις 15 – 17 Δεκεμβρίου 2017, στην Αθήνα.
Στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, ομιλητές ήταν επιφανείς επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Γυναικολόγοι, Δερματολόγοι – Αφροδισιολόγοι, Ενδοκρινολόγοι, Χειρουργοί – Πρωκτολόγοι, Ουρολόγοι, Πλαστικοί Χειρουργοί, Κυτταρολόγοι, Παθολογοανατόμοι, Μικροβιολόγοι και άλλοι επιστήμονες που εξειδικεύονται σε παθήσεις του γυναικείου κατώτερου ουρογεννητικού συστήματος και της περιοχής του πρωκτού.
Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα θέματα του συνεδρίου ήταν οι νέες τεχνικές αντιγήρανσης και αναζωογόνησης της γεννητικής περιοχής των γυναικών που αποκαθιστούν προβλήματα όπως είναι η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου που έχουν επίπτωση στη σεξουαλική ζωή των γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχεδόν οι μισές γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν προβλήματα με το σεξ αλλά μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 20% τολμά να το εκμυστηρευτεί στο γιατρό.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν ενδιαφέρουσες ομιλίες για θέματα αισθητικής ιατρικής και αντιγήρανσης της γεννητικής περιοχής, για τα οποία υπάρχουν νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις όπως τεχνικές λέιζερ και εφαρμογές μεθόδων αναζωογόνησης του δέρματος και των βλεννογόνων του κόλπου. Οι επιστήμονες ωστόσο τόνισαν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αναζητούν εξειδικευμένους γιατρούς με μεγάλη εμπειρία σε αυτό το αντικείμενο.
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν επίσης σ ένα μεγάλο ποσοστό προβλημάτων στην “ευαίσθητη περιοχή”, τα οποία αφορούν αλλεργικές αντιδράσεις και διαταραχές στην κολπική χλωρίδα, που οφείλονται σε υπερβολική καθαριότητα με αντισηπτικά. Ένα ακόμα συνηθισμένο λάθος των γυναικών αφορά το ντύσιμο με συνθετικά υλικά, νάιλον εσώρουχα, καλσόν, ακατάλληλα ρούχα γυμναστικής κλπ . Σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών εκδηλώνεται ένα σύνδρομο με χρόνιο και επίμονο άλγος στο αιδοίο που καθιστά βασανιστική τη ζωή της γυναίκας και αδύνατη τη σεξουαλική επαφή.
Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τα όπλα που διαθέτει σήμερα η επιστήμη (εμβόλιο, HPV τεστ κλπ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ένα ποσοστό 90 % έως 100% των κοριτσιών θα κολλήσουν στη ζωή τους κάποιους από τους ιούς των κονδυλωμάτων (HPV) αλλά μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (1-3%) θα δημιουργηθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις . Οι ομιλητές τόνισαν ότι η αξιοπιστία του HPV τεστ που χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ξεπερνά το 90%.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αλέξανδρος Ε. Μορτάκης Μαιευτήρας Γυναικολόγος επισημαίνει τα εξής:
«Η χρησιμοποίηση μοριακών τεχνικών από τα εργαστήρια φαίνεται ότι δίνει σήμερα τα πλέον αξιόπιστα αποτελέσματα όσο αφορά την δυνατότητά μας να διαγνώσουμε όλες τις λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη γονιμότητά τους.
Η επιστημονική συνεργασία μεταξύ συναφών ειδικοτήτων θεωρείται σήμερα ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Πιστεύουμε ότι η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εξειδικευμένων ιατρών που έγινε σε αυτό το συνέδριο, µε βάση τα δεδομένα της σύγχρονης έρευνας, την επιστημονική τους εμπειρία και τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, θα συμβάλλει στην καλύτερη επιμόρφωση όλων µας και στην προαγωγή της γυναικείας υγείας».
stogiatro