Monday, 18 November, 2024

Καλοκαιρι, μπάνιο, ουρολοίμωξη τι πρέπει να προσέχετε

Μια ουρολοίμωξη είναι μια μόλυνση που αρχίζει στο ουροποιητικό σας σύστημα, συνηθέστερα στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα σας. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που συνδέει την ουροδόχο κύστη με τα γεννητικά όργανα προκειμένου να αποβληθούν τα ούρα από το σώμα σας.

Οι γυναίκες είναι ανατομικά πιο επιρρεπείς στην ουρολοίμωξη από τους άνδρες. Αν και γενικά οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, όταν αυτό συμβαίνει, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια επίμονη ανάγκη ούρησης, μικρή ποσότητα ούρων, ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, δυσώδη ούρα, θολά ούρα, ούρα με αίμα, πυελικό πόνο στις γυναίκες και πόνο στο ορθό στους άνδρες. Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης διαφέρουν ελαφρά μεταξύ ενηλίκων και παιδιών.

Πώς σχετίζεται η ουρολοίμωξη με το κολύμπι το καλοκαίρι

Οι πισίνες είναι γεμάτες μικρόβια που προκαλούνται από όσους κολυμπούν μέσα σε αυτές. Ακόμα και οι πολύ μικρές ποσότητες ούρων, περιττωμάτων και εμετού μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των κολυμβητών. Αν το νερό στην πισίνα δεν συντηρείται κατάλληλα με επαρκή απολυμαντικό καθαρισμό, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν ασθένειες. Η κατάποση μολυσμένου με μικρόβια νερού δεν είναι ο μόνος τρόπος για ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Τα μικρόβια μπορούν να σταθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο ευδοκιμήσουν στο μαγιό σας, ιδιαίτερα κοντά στην περιοχή των γεννητικών σας οργάνων. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς, καθώς τα στενά εφαρμοστά μαγιό που είναι ζεστά και υγρά παρέχουν το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη).

Μια κοινή παρανόηση

Συνήθως, στις γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις συνιστάται να μην μπαίνουν σε πισίνες. Η σύσταση αυτή βασίζεται στην πιθανότητα ότι η ουρολοίμωξη είναι αποτέλεσμα της παλινδρόμησης του νερού της πισίνας μέσα στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο, αυτό έχει αμφισβητηθεί έντονα από νέες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία βάση στην αποτροπή για κολύμπι σε πισίνα ακόμα για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Το Ιατρικό Κέντρο Baptist του πανεπιστημίου Wake Forest στις ΗΠΑ αναφέρει ότι το κολύμπι σε πισίνες δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα ουρολοιμώξεις στα παιδιά. Μερικά παιδιά, ιδιαίτερα τα κορίτσια, έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα και η έκθεση σε νερό της πισίνας μπορεί να ερεθίσει την περιοχή αυτή. Ωστόσο, η έκθεση στο νερό της πισίνας δεν μπορεί από μόνη της να προκαλέσει ουρολοίμωξη.

Πρόληψη

-Πριν μπείτε πισίνα, κάντε ντους με καθαρό νερό και σαπούνι, αν είναι δυνατόν.
-Ενήλικες και παιδιά επιβάλλεται να προσέχουν να είναι πολύ καθαροί μετά την χρήση τουαλέτας. Ακόμα και μια ελάχιστη, αόρατη ποσότητα περιττωμάτων μπορεί να καταλήξει στην πισίνα. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας στο παιδί.
-Αν εσείς ή το παιδί έχει διάρροια, μην μπείτε στην πισίνα.
-Αν συμβεί κάποιο ατύχημα, ενημερώστε άμεσα τους υπεύθυνους στην πισίνα έτσι, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την απολύμανση της πισίνας.
-Για να μειώσετε συγκεκριμένα τις πιθανότητές σας για ουρολοίμωξη, μην παραμένετε με το ίδιο, βρεγμένο μαγιό όλη την ημέρα. Αλλάξτε με ένα στεγνό μαγιό ή άλλο ρούχο όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το κολύμπι και πλύνετε καλά το μαγιό σας μετά από κάθε χρήση.

Ειδικά για τις γυναίκες, η σεξουαλική επαφή και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν τους δύο πιο κοινούς τύπους ουρολοίμωξης: την κυστίτιδα και την ουρηθρίτιδα.

Καλοκαιρι, μπάνιο, ουρολοίμωξη τι πρέπει να προσέχετε

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου