Η τέλεια, εύκολη συνταγή που θα ξετρελάνει τους πάντες και θα σας τη ζητάνε όλες οι νοικοκυρές!
Υλικά:
2 ποτήρια ελαιόλαδο – ή ένα και ένα καλαμποκέλαιο αν τα θέλετε λίγο πιο ελαφριά
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι στυμμένο
½ ποτήρι ζάχαρη
5 κουταλιές κονιάκ
1 κοφτό κουτάλι γλυκού κανέλα
1 κοφτό κουτάλι γλυκού γαρίφαλο – αν θέλετε και λίγο μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουτάλι γλυκού σόδα
1 φακελάκι μπέικιν
Ξύσμα μισού πορτοκαλιού
Και αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη, 5 -6 ποτήρια
Καρύδια μεγάλα και πιο μικρά, λίγο αλεσμένα κομμάτια
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι
2 σταγόνες λεμόνι, 2 ξύλα κανέλας, 2-3 γαρίφαλα
Εκτέλεση: ρίχνουμε όλα τα υγρά, λάδι, χυμό, κονιάκ, μετά την κανέλα… τη ζάχαρη και τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και να ζυμωθεί ελάχιστα. Αφήνουμε μισή ώρα να ‘’ξεκουραστεί’’ και με προθερμασμένο φούρνο στους 160 πλάθουμε σε μικρό μέγεθος. Αν θέλουμε γεμίζουμε και μέσα καρύδια!
Μετά το ψήσιμο αφήνουμε να κρυώσουν και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, σιγά σιγά να ‘’τραβήξουν’’ βάζοντας και όσο καρύδι θέλουμε. Ή ακόμη και σουσάμι… Το ωραίο είναι ότι γίνονται όσο χρειάζεται τραγανά και ζουμερά μαζί και όχι ξερά, ούτε μαλακωμένα σαν μπαγιάτικα! Δοκιμάστε και θα μας θυμηθείτε, είναι πολύ πιο εύκολα από ότι νομίζετε και σίγουρα τέλεια στη γεύση!