Monday, 23 December, 2024

Ο βιοδείκτης που φανερώνει ότι μια γυναίκα «μπαίνει» στην εμμηνόπαυση

Ένας βιοδείκτης του οργανισμού φαίνεται πως μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την είσοδο της γυναίκας στην ασταθή περίοδο της περιεμμηνόπαυσης

διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την έγκαιρη διάγνωσή της και την αποφυγή λανθασμένων διαγνώσεων που μπορεί να οδηγήσουν και σε εσφαλμένες φαρμακευτικές αγωγές Η μεταβατική  περίοδος από την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας μέχρι την οριστική παύση της εμμήνου ρύσεως ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Μπορεί να διαρκέσει ακομη και επτά χρόνια και τελειώνει τον πρώτο χρόνο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Ωστόσο  η περιεμμηνόπαυση παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις τόσο ως προς την έναρξη όσο και ως προς τη διάρκεια και την ένταση με την οποία η κάθε γυναίκα την βιώνει.

Η περιεμμηνόπαυση φαίνεται πως επηρεάζει και τη γήρανση των γυναικών, με την ανοσοσφαιρίνη G (IgG) να παίζει βασικό ρόλο σύμφωνα με τα ευρήματα νεότερης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο iScience, τα οποία υποδηλώνουν τη χρήση της ανοσοσφαιρίνης IgG ως σημαντικό προγνωστικό δείκτη για την περιεμμηνόπαυση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του ερευνητικού εργαστηρίου Genos Glycoscience από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας και του King’s College του Λονδίνου και εξέτασε σχεδόν 2.000 γυναίκες για 15 χρόνια. Οι ερευνητές ανέλυσαν την ανοσοσφαιρίνη G (IgG) αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το συγκεκριμένο αντίσωμα αποτελεί έναν βιοδείκτη υγείας. Έπειτα, οι ερευνητές έθεσαν υπό το μικροσκόπιο τη σύνθεση της ανοσοφαιρίνης σε 5.080 δείγματα από 1.940 γυναίκες κατά τη μετάβασή τους στην εμμηνόπαυση.

Η ανάλυση της ανοσοσφαιρίνης G (IgG) σε διαφορετικά δείγματα από τα ίδια άτομα απέδειξε κάποια συσχέτιση μεταξύ της περιεμμηνόπαυσης και των αλλαγών στη σύνθεσή της. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, η ανοσοσφαιρίνη G (IgG) μετατοπίζεται από το κατασταλτικό στάδιο της φλεγμονής σε προφλεγμονώδες στάδιο. Αν και αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία καθώς γερνάμε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η μετατόπιση συμβαίνει γρηγορότερα καθώς οι γυναίκες περνούσαν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Η συγκεκριμένη αλλαγή της ανοσοσφαιρίνης συνοδεύεται από διάφορους κινδύνους για την υγεία και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις και μπορεί να συμβεί χρόνια πριν από την έναρξη της νόσου. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι η ανοσοσφαιρίνη G (IgG) σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή και οι μεταβολές της μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της περιεμμηνόπαυσης είναι οι ακανόνιστοι ορμονικοί κύκλοι που καθιστούν δύσκολη τη διάγνωσή της ή και την παρερμήνευσή της. Αρκετές γυναίκες διαγιγνώσκονται λανθασμένα με παθήσεις όπως η ινομυαλγία, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη ή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, με αποτέλεσμα να συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικές αγωγές χωρίς επαρκή στοιχεία: «Η περιεμμηνόπαυση διαγιγνώσκεται ελάχιστα λόγω των εξαιρετικά ακανόνιστων ορμονικών κύκλων και των συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσουν έως και 15 χρόνια. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ακριβές διαγνωστικό τεστ, επομένως, προσθέτοντας έναν εύκολα ποσοτικοποιήσιμο πρώιμο βιοδείκτη της περιεμμηνόπαυσης, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις έγκαιρες διαγνώσεις» καταλήγει η δρ. Cristina Menni από το King’s College του Λονδίνου.

ygeiamou.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου