Thursday, 23 January, 2025

Τα 10 σημεία που κάθε γυναίκα πρέπει να προσέχει στην υγεία της

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η αληθινή πηγή ευεξίας για μια γυναίκα; Τι είναι αυτό που αν το εξασφαλίσεις μπορείς να διαπρέψεις στη δουλειά

να αγαπήσεις και να αγαπηθείς, να διασκεδάσεις με φίλες και γενικά να… ζήσεις την καθημερινότητά σου όπως εσύ θέλεις; Η απάντηση είναι πιο απλή από όσο νομίζεις και συμπυκνώνεται σε μια λέξη: Η υγεία σου!
Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μας δίνει τα δέκα σημεία κλειδί που πρέπει να φροντίσεις για να είσαι υγιής και άρα να μπορείς να κάνεις όλα όσα αγαπάς!
Τι λένε οι έρευνες
Οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε ορισμένα προβλήματα που ταλαιπωρούν περισσότερο μια γυναίκα στην ενήλικη ζωή της. Ασθένειες και αδυναμίες που θα επηρέαζαν ίσως λιγότερο έναν άνδρα. Είτε αυτές είναι μεταβολικές διαταραχές, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα προβλήματα ή απλά έντονο στρες, υπάρχει τρόπος να μην σε απασχολήσουν σχεδόν ποτέ. Πριν όμως μάθεις τον δεκάλογο της γυναικείας υγείας, σημείωσε αυτό: “Η ετήσια παθολογική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας παραγγέλλονται γενικοί εργαστηριακοί έλεγχοι (π.χ. σάκχαρο, χοληστερίνη) και εξατομικευμένοι ιατρικοί έλεγχοι αναλόγως ευρημάτων είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη των νοσημάτων”.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκλεισες ραντεβού με τον παθολόγο, τον γυναικολόγο ή και τον ενδοκρινολόγο σου; Βάλε το ραντεβού στην ατζέντα σου σήμερα κιόλας.
Δέκα σημεία που πρέπει να προσέξεις…
1. ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Η υπέρταση είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες. Το άγχος και η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας, όμως πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και πιο απλά καθημερινά πράγματα.
«Χαλάρωσε” την πίεση σε τρία βήματα:
Βήμα Πρώτο: Ξεκίνα γυμναστική! Η άσκηση όχι μόνο απομακρύνει το στρες και την πίεση που προκαλούν υπέρταση, βοηθά και άμεσα στην ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού.
Βήμα Δεύτερο: Βάλε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου.
Βήμα Τρίτο: Αντικατάστησε το αλάτι με διάφορα μπαχαρικά, λεμόνι ή ξύδι που θα νοστιμίσουν το φαγητό σου χωρίς να σε επιβαρύνουν με αλάτι. Μην ξεχνάς!! Εκτός από πίεση, το αλάτι μπορεί να σου προκαλέσει και κατακράτηση, κυτταρίτιδα και πρήξιμο.
2. ΒΑΡΟΣ: Το λίπος στην κοιλιά ή το παραπάνω βάρος γενικότερα δεν σου χαλάει μόνο τη διάθεση και την εμφάνιση. Αποτελεί νούμερο ένα αιτία διαφόρων προβλημάτων υγείας που με μια φράση ονομάζονται μεταβολικά νοσήματα. Τι μπορείς να κάνεις;
– Βρες τον τρόπο να διορθώσεις τη διατροφή σου. Η ισορροπημένη διατροφή θα διορθώσει και τις ατέλειες στον καθρέφτη, αλλά παράλληλα θα θωρακίσει και την υγεία σου.
– Ανακάλυψε τη γυμναστική που σου ταιριάζει και πες αντίο στο λίπος. Παράλληλα με τη δίαιτα ένα πρόγραμμα γυμναστικής θα σε φέρει πιο γρήγορα στο επιθυμητό βάρος.
3. ΣΜΝ: Απόλαυσε το σεξ υπεύθυνα! Μπορεί η ενημέρωση γύρω από τα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) να είναι διαρκής, δυστυχώς όμως αποτελούν μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες που απειλούν την υγεία μιας γυναίκας
Τι μπορείς να κάνεις;
– Ανελλιπής χρήση προφυλακτικού
– Ετήσιος έλεγχος για χλαμύδια (εφόσον υπάρχει σεξουαλική ζωή)
– Εξέταση και εμβολιασμός για HPV και ηπατίτιδα β.
– Περιοδικός έλεγχος για aids, σύφιλη, βλεννόρροια, άλλες κατηγορίες ηπατιτίδων σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
4. ΤΟ ΜΥΑΛΟ: Είναι κάποιες φορές που ξεχνάμε πως το μυαλό είναι που τα τραβάει όλα. Τις στενοχώριες, τις πιο ενδόμυχες σκέψεις, αλλά και κάθε λειτουργία του σώματος. Μην το παραμελείς λοιπόν και φρόντισε να “γυρίζει” πάντα και να… στροφάρει. Έτσι και θα το διατηρείς σε φόρμα και θα προλάβεις και την παραμικρή υποψία εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό και να μειώσεις, μην σου πω να κόψεις το κάπνισμα και να τρέφεσαι σωστά.
5. Η ΚΑΡΔΙΑ: Και αφού μιλήσαμε για το όργανο που είναι υπεύθυνο για τις σκέψεις, ας περάσουμε σε εκείνο που έχει να κάνει με τα συναισθήματα. Ναι, ναι! Η καρδιά της γυναίκας είναι κατά κανόνα πιο δυνατή από την αντρική – απόδειξη πως είναι γένους θηλυκού – αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορείς να την κακομεταχειρίζεσαι. Το άγχος, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και το κάπνισμα την κάνουν να υποφέρει και δεν χρειάζεται να σου περιγράψουμε τι μπορεί να συμβεί αν συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο.
Απολαυστικός τρόπος να την κάνεις να “ξανανιώσει”; Το κόκκινο κρασί, που σε λογικές ποσότητες είναι το καλύτερο βάλσαμο για την καρδιά.
6. CHECK THE… CHECK UP: Προγραμμάτισε τα ιατρικά σου check up έξυπνα. Το ξέρεις πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και αυτό ειδικά για τη γυναίκα είναι ΜΕΓΑΛΗ αλήθεια. Μια σειρά από ασθένειες όπως HPV, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή καρκίνος του μαστού μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν για όλες τις γυναίκες με το σωστό πρόγραμμα.
“Οι συστηματικοί αντικαρκινικοί έλεγχοι που απαιτούνται σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου είναι η πραγματοποίηση μαστογραφίας ανά έτος μετά την ηλικία των πενήντα ετών, παπ τεστ ανά τριετία μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, ελέγχο HPV, η διενέργεια κολονοσκόπησης ανά δεκαετία μετά τα πενήντα” σημειώνει η παθολόγος και συστήνει παράλληλα “αποχή από το κάπνισμα, αποφυγή κατάχρησης κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας”
7. ΑΛΚΟΟΛ: Θυμήσου πως σε ό, τι αφορά το αλκοόλ, είμαστε το αδύναμο φύλο. Μπορεί να γίνεις πιο παραγωγική στη δουλειά, μπορεί να είσαι πιο γυμνασμένη ή και πιο ψύχραιμη από έναν άνδρα. Δεν μπορείς όμως να ανεχτείς όσο αλκοόλ “αντέχει” ο ανδρικός οργανισμός. “Τα όρια για τη γυναίκα είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τον άντρα, διότι ο γυναικείος οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος στη δυσμενή επίδραση του αλκοόλ” σημειώνει η κα. Μοσχοβάκη.
“H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%.” σημειώνει η παθολόγος.
8. ΚΡΥΩΜΑ/ΓΡΙΠΗ: Σήκωσε την ασπίδα του οργανισμού σου για να μην… βήξεις ξανά. Με το φθινόπωρο να πλησιάζει, σκέφτεσαι κλειστούς χώρους, συνάχι και πυρετούς. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι η πανοπλία σου και ξέρεις κάτι; Με την κατάλληλη διατροφή και γυμναστική μπορείς να το κάνεις άτρωτο.
Έρευνες δείχνουν πως μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, στα πρότυπα της Μεσογειακής και φυσικά συστηματική άσκηση είναι το μυστικό για να περάσει το φθινόπωρο και ο χειμώνας χωρίς να “συναντηθείς” με τη γρίπη!
Health Tip: Ορισμένα αναμνηστικά εμβόλια και εμβόλια τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενδέχεται να χρειαστούν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Καλό είναι λοιπόν να συμβουλευτείς το γιατρό σου.
9. ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Μια άλλη σοβαρή απειλή για τον γυναικείο οργανισμό είναι η οστεοπόρωση, ασθένεια που προσβάλει κατά κύριο λόγο γυναίκες. Δυνάμωσε λοιπόν το σώμα σου… εσωτερικά: “Η καθημερινή κατανάλωση αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων και η αποφυγή ποτών τύπου cola προλαμβάνει την οστεοπόρωση και ενδυναμώνει και προφυλάσσει τα οστά από σοβαρές επιπλοκές” σημειώνει η παθολόγος.
Σημείωσε κι αυτό: Η διατροφή πλούσια σε ασβέστιο είναι ένα θέμα, η προσοχή και η ασφάλεια ένα άλλο. Όσο πιο λίγο εκτίθεσαι σε κινδύνους, για παράδειγμα να μην φοράς τη ζώνη σου όταν οδηγείς, να φοράς άβολα παπούτσια που εγκυμονούν τον κίνδυνο πτώσης κτλ., τόσο πιο απίθανο είναι να τραυματίσεις το σκελετό σου.
10. ΑΓΧΟΣ: Last but not least, το στρες. Ένας ψυχολογικός παράγοντας που δυστυχώς καταβάλει πιο έντονα μια γυναίκα, σε σύγκριση με έναν άντρα. Τα προβλήματα πολλά και νιώθεις πως δεν μπορείς να τα βάλεις με το στρες! Κι όμως… Βρες τρόπο να ξεφεύγεις από τη ρουτίνα! Φρόντισε η καθημερινότητά σου να μην είναι γεμάτη από υποχρεώσεις, πρέπει και δουλειές. Βάλε στο πρόγραμμα πάντα κάτι για εσένα, μια ασχολία που σε ευχαριστεί και που σε κάνει να ξεχνιέσαι, να ηρεμείς.
Η υιοθέτηση hobbies, η αποφυγή του stress η υιοθέτηση αισιόδοξης φιλοσοφίας ζωής, οι οικογενειακές σχέσεις είναι σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στην πρόληψη των ψυχιατρικών νοσημάτων που πυροδοτούν σωματικά προβλήματα (π.χ. υπερτασικές κρίσεις, σύνδρομα κόπωσης, γαστρίτιδα)” εξηγεί η κα. Μοσχοβάκη.
tlife.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου