Sunday, 22 December, 2024

5 λόγοι για να στείλετε το μωρό στο βρεφονηπιακό σταθμό χωρίς τύψεις

Έχετε ακούσει και ξανακούσει από τους παιδιάτρους και παιδοψυχολόγους ότι η ιδανική ηλικία για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό είναι μετά τα 3-4 χρόνια οπότε και αρχίζει να γίνεται λίγο πιο ανεξάρτητο και να έχει ανάγκη από κοινωνικοποίηση. Τίποτα από αυτά δεν ακούγεται παράλογο. Τι γίνεται, όμως, όταν η μαμά πρέπει να εργαστεί και δεν υπάρχει ούτε γιαγιά, ούτε οικονομική δυνατότητα για νταντά, ώστε να κρατήσει το μωρό; Στις περιπτώσεις αυτές, ο βρεφονηπιακός σταθμός γίνεται μονόδρομος. Και μπορεί, πράγματι, να μην αποτελεί την ιδανική λύση –μακάρι η χώρα μας να ήταν πραγματικά Ευρώπη και να υπήρχε πρόνοια ώστε η εργαζόμενη μαμά να μένει στο σπίτι με το μωρό της τουλάχιστον για 2 χρόνια, αποτελεί, όμως, για πολλούς γονείς την μοναδική λύση, η οποία τελικά δεν βλάπτει το παιδί, όσο αρκετοί γονείς φοβούνται.

5 λόγοι για να στείλετε το μωρό στο βρεφονηπιακό σταθμό χωρίς τύψεις

Αντί να σας πλημμυρίζουν, λοιπόν, οι ενοχές που θα χρειαστεί να στείλετε το μωρό σας στον βρεφονηπιακό σταθμό από Σεπτέμβρη, δείτε πέντε λόγους για να νιώσετε καλά με την απόφασή σας.

Το μωρό σας δεν θα κλαίει παρατημένο και μόνο του

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να φοβάστε, τα μωρά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς βρίσκονται όλα μαζί, παρέα με άλλα μωρά, το καθένα στο δικό του πάρκο βέβαια, και με τουλάχιστον δύο επαγγελματίες βρεφονηπιοκόμους διαρκώς στο πλευρό τους για να καλύπτουν κάθε τους ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι δύο καλά εκπαιδευμένα και έμπειρα άτομα (και όχι μία νταντά, την οποία δεν γνωρίζετε καν) ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν όταν το μωρό σας πεινάσει, λερωθεί, κλάψει. Για την ακρίβεια, δεν θα αφήσουν το μωρό σας να κλάψει για περισσότερα από μερικά λεπτά, αφενός για να μην «ξεσηκώσει» τα διπλανά μωρά και αφετέρου γιατί γνωρίζουν ορισμένους βασικούς κανόνες διαπαιδαγώγησης.

Επιπλέον, τα άτομα αυτά μπορεί φυσικά να μην αγαπούν το μωρό σας όσο εσείς, όμως -στην πλειοψηφία τους- έχουν επιλέξει το επάγγελμα αυτό γιατί τους αρέσει να συναναστρέφονται με μωρά, έχουν μάθει να έχουν απεριόριστη υπομονή και ψυχραιμία, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μωρών με φροντίδα και, τελικά, πληρώνονται για να είναι χαρούμενα και τα μωρά και εσείς. Εξάλλου, με τον καιρό, θα γνωρίσετε τις βρεφονηπιοκόμους, θα καταλάβετε τι άνθρωποι είναι, και έτσι θα νιώσετε περισσότερη ασφάλεια για το μωρό σας.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια στον Καναδά, υπογραμμίζει ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός μπορεί να μειώσει των κίνδυνο ψυχο-συναισθηματικών προβλημάτων σε παιδιά των οποίων οι μαμάδες μπορεί να υποφέρουν είτε από επιλόχειο κατάθλιψη είτε από διαταραχές άγχους. Καλύτερα λίγες ώρες σε ένα χαρούμενο περιβάλλον, λοιπόν, παρά διαρκώς στο σπίτι με μία μαμά που αδυνατεί να προσφέρει το 100% του εαυτού της στο μωρό της.

Στον σταθμό ακολουθούνται οι -δικοί σας- κανόνες

Καταρχάς, στον σταθμό ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, φαγητού, αλλά και δραστηριοτήτων, αν το μωρό είναι σε ηλικία που να μπορεί να συμμετέχει σε κάποια παιχνίδια. Δεν θα γινόταν διαφορετικά, δεδομένου ότι δύο άτομα έχουν να ασχοληθούν ταυτόχρονα με 5-10 μωρά. Το πρόγραμμα αυτό, μάλιστα, μπορεί να γίνει οδηγός και για το δικό σας πρόγραμμα στο σπίτι, είτε τα απογεύματα είτε τα Σαββατοκύριακα.

Το μωρό σας εκεί θα τρώει ό,τι ακριβώς συμφωνήσετε εσείς με τον σταθμό να τρώει (π.χ. αν θηλάζετε, θα του δώσουν το γάλα που έχετε αντλήσει με το θήλαστρο) και θα ενημερώνεστε καθημερινά για το αν και πόσο έφαγε, αν χρειάζεται παραπάνω φαγητό, π.χ. γάλα, κρέμα ή γιαούρτι, αν έκανε κακά του και πόσες φορές. Προφανές είναι ότι αν το μωρό μετά π.χ. το γιαούρτι του, πεινάει κι άλλο και κλαίει, θα του δοθεί συμπλήρωμα, όπως άλλωστε θα του δίνατε και εσείς στο σπίτι. Αν δίνετε πιπίλα στο μωρό σας, θα του δίνουν και στον σταθμό. Αν δεν δίνετε, δεν θα του δίνουν. Σε στιγμές, όμως, έντονου κλάματος μπορεί να του δώσουν π.χ. ένα παιχνίδι για τα δόντια για να μασήσει και να ηρεμήσει, χωρίς να έχετε συστήσει εσείς κάτι τέτοιο. Και μια γιαγιά, όμως, να κρατούσε το μωρό, θα έκανε ό,τι μπορεί για να το ηρεμήσει στις δύσκολες στιγμές. Σε κάθε περίπτωση, ένας καλός βρεφονηπιακός σταθμός θα σας ενημερώνει καθημερινά για το πώς πέρασε την ημέρα του το μωρό σας.

Δεν κινδυνεύει η υγεία του μωρού σας στον βρεφονηπιακό σταθμό

Ένας καλός σταθμός τηρεί με αυστηρότητα τους κανόνες υγιεινής, ειδικά στο βρεφικό του τμήμα, ενώ δέχεται τακτικά επίσκεψη παιδιάτρου για να ελέγξει τα παιδιά. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα παιδάκια του παιδικού σταθμού αρρωσταίνουν πολύ συχνά και δεν αποκλείεται κάποιοι γονείς να τα στέλνουν στο σταθμό παρόλο που είναι άρρωστα, όμως μην ξεχνάτε ότι τα βρέφη δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τα μεγαλύτερα παιδάκια, παρά σε ξεχωριστό δωμάτιο. Εξάλλου, αν το μωρό σας έρχεται έτσι κι αλλιώς σε επαφή με μεγαλύτερα παιδιά, π.χ. έχει πιο μεγάλα αδέρφια ή ξαδέρφια, αναπόφευκτα θα κολλήσει κάποιες ιωσούλες μέσα στον χειμώνα. Και μην φαντάζεστε ότι τα μωρά που μένουν στο σπίτι με τις μαμάδες τους, δεν αρρωσταίνουν ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, για να μην απελπιστείτε με τις τακτικές ιώσεις, αντιμετωπίστε τις σαν «επένδυση» για το μέλλον: Μέχρι να φτάσει στο Νηπιαγωγείο, το ανοσοποιητικό του δεν θα πτοείται από τίποτα!

Αναφορικά με ζητήματα καθαριότητας και υγιεινής, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα σεντόνια και οι πετσέτες που θα χρησιμοποιεί το μωρό σας είναι, κατά κανόνα, δικά σας (πλυμένα και σιδερωμένα από τα χεράκια σας), το ίδιο και τα μπιμπερό, ενώ τα παιχνίδια με τα οποία παίζουν τα μωρά αποστειρώνονται καθημερινά. Εν τέλει, είναι στο χέρι σας να επιλέξετε έναν σταθμό που θα σας φανεί καθαρός, θα έχει καθαρά πατώματα και αλλαξιέρες, καθώς και πολλά παράθυρα για να αερίζονται επαρκώς οι χώροι.

Το μωρό σας θα αναπτύξει ταχύτερα ορισμένες δεξιότητές του

Αναπόφευκτα, ένα μωρό που βρίσκεται για τόσες πολλές ώρες σε ένα περιβάλλον με άλλα μωρά και παιδάκια, θα συνηθίσει να συναναστρέφεται μαζί τους και θα «βγει από το αυγό του» πολύ πιο γρήγορα, συγκριτικά με ένα παιδί που έχει μάθει να είναι διαρκώς στο σπίτι, με τη μαμά του –το λένε και οι επιστήμονες. Έτσι, μέχρι να έρθει η ώρα να πάει στο Νηπιαγωγείο, όχι μόνο θα έχει μάθει να συμβιώνει με άλλα παιδάκια, να παίζει και να μοιράζεται, αλλά πιθανώς να έχει ήδη δημιουργήσει και καλούς φίλους.

Επιπλέον, με τον βρεφονηπιακό σταθμό αυξάνονται οι πιθανότητες να εξελίξει το παιδί σας ταχύτερα τον λόγο του και να προετοιμαστεί καλύτερα για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή του πορεία, τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στο Δημοτικό –την θεωρία αυτή υποστηρίζει και σχετική επιστημονική μελέτη. Έτσι, μην σας κάνει εντύπωση αν στα 2 του χρόνια έχει μάθει όχι μόνο να μιλά κανονικά, αλλά και να μετρά!

Ο σταθμός συμφέρει οικονομικά από κάθε άποψη

Δεδομένου πάντα ότι δεν έχετε δικό σας άνθρωπο να σας κρατά το μωρό στο σπίτι. Το κόστος του βρεφονηπιακού σταθμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν πρόκειται για δημοτικό σταθμό -εκτός αν είστε πολύτεκνοι ή με πολύ χαμηλό εισόδημα οπότε η φοίτηση είναι δωρεάν- τότε το κόστος μπορεί να ανέλθει από 50 έως 150 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδηματικά σας κριτήρια. Στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς το κόστος μπορεί να φτάσει τα 300 ή 400 ευρώ, ανάλογα, με τις παροχές, όμως μπορείτε πάντα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να γραφτείτε μέσω ΕΣΠΑ –αν δεν δικαιούστε κάποιο σχετικό επίδομα από την δουλειά σας.

Σε κάθε περίπτωση, ο μισθός μιας νταντάς για 8-9 ώρες ημερησίως δύσκολα θα είναι μικρότερος των 500 ευρώ, όπως άλλωστε και ο δικός σας μισθός, συν την ασφάλισή σας που είναι μεγάλο ρίσκο να χάσετε, προκειμένου να μείνετε με το μωρό σας στο σπίτι.

Mama365

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου