Tuesday, 28 January, 2025

H μνήμη των γυναικών αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, 18 Οκτωβρίου. H μνήμη των γυναικών αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση

 Εγκεφαλική Σύγχυση και Δυσκολίες μνήμης

 Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας  για την Εμμηνόπαυση από την International Menopause  Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ).

Μελέτες διαπιστώνουν ότι η μνήμη των γυναικών στην πραγματικότητα αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση, επομένως αυτά τα παράπονα είναι αληθινά-δεν είναι στη φαντασία των γυναικών. Η εγκεφαλική σύγχυση είναι φυσιολογική και κοινή στη μέση ηλικία. Αυτά τα ενοχλητικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής των γυναικών. Ωστόσο, είναι συνήθως αρκετά ήπια και θα βελτιωθούν μετά την εμμηνόπαυση4.

«Η άνοια στη μέση ηλικία είναι πολύ σπάνια, επομένως οι γυναίκες πρέπει να καθησυχάζονται ότι τα προβλήματα μνήμης στην περιεμμηνόπαυση είναι πολύ συνηθισμένα και ότι συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου», τονίζει η κα Καίτη Αντωνοπούλου, ταμίας και υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης. Η εγκεφαλική σύγχυση στην εμμηνόπαυση είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην ανάμνηση λέξεων και αριθμών, διαταραχών στην καθημερινή ζωή (λανθασμένη τοποθέτηση αντικειμένων όπως τα κλειδιά), δυσκολία συγκέντρωσης (απουσία, χάνοντας μια σειρά από σκέψεις, αποσπάται πιο εύκολα η προσοχή), δυσκολία εναλλαγής μεταξύ εργασιών, ξεχνάς τον λόγο για να κάνεις κάτι (όπως γιατί μπήκες σε ένα δωμάτιο) και ξεχνάς ραντεβού και εκδηλώσεις. Αυτά τα παράπονα μνήμης μπορεί να οφείλονται σε αύξηση ή και πτώση των επιπέδων των ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων, και σε ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, και οι διαταραχές του ύπνου καθώς και οι αλλαγές διάθεσης. Εάν έχετε μέτριες έως σοβαρές εξάψεις, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η μνήμη σας επηρεάζεται6,7 επισημαίνει η κα Αθανασία Παππά,  Επισκέπτρια Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.

Οι γυναίκες ανησυχούν συχνά ότι αυτά τα προβλήματα μνήμης είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ ή της άνοιας. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ κοινά σε γυναίκες μέσης ηλικίας και συνήθως βελτιώνονται με τον καιρό. Όλες οι γυναίκες περνούν από την εμμηνόπαυση, αλλά οι περισσότερες γυναίκες δεν θα αναπτύξουν άνοια. Η άνοια στη μέση ηλικία είναι πολύ σπάνια εκτός εάν έχετε  οικογενειακό ιστορικό πρώιμης έναρξης της νόσου Αλτσχάιμερ8,9.

Η ορμονοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης  (MHT) είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της. Η θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με ορμονοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική σας σύγχυση. Μπορεί να ανησυχείτε ότι εάν χρησιμοποιείτε ορμονοθεραπεία για να ανακουφίσετε τις εξάψεις, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο για άνοια. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι αν είστε υγιής και ξεκινήσετε την ορμονοθεραπεία σας νωρίς στην εμμηνόπαυση, φαίνεται να είναι ασφαλές για τη γνωστική λειτουργία11.   Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, συζητήστε τις φοβίες σας μαζί του.   Είναι ο πλέον ειδικός για να δώσει λύση στο πρόβλημά σας διευκρινίζει η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης. Επικοινωνήστε και συζητήστε το πρόβλημά σας με άλλες γυναίκες και τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στο τηλ. 211 1828572  και στο email info@eletem.org.

Δώδεκα τρόποι για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας

  • Μια υγιής καρδιά συμβαδίζει με έναν υγιή εγκέφαλο.
  • Κάντε τακτικές εξετάσεις- η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης είναι επιβλαβείς για την υγεία του εγκεφάλου 15,17.
  • Παρακολουθήστε το βάρος σας με έναν υγιή Δείκτη Μάζα Σώματος 18-25 και βάλτε στόχο τη χαμηλότερη αρτηριακή σας πίεση στα 120 mm Hg18
  • Μειώστε τα αμυλούχα, λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα και τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια θρεπτική μεσογειακή δίαιτα είναι εύκολο να ακολουθηθεί13.
  • Συμμετέχετε σε τακτική σωματική δραστηριότητα – η αυξημένη καρδιαγγειακή ικανότητα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας 19.
  • Ιδρώστε με τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
  • Ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει επαρκή ύπνο και ελαχιστοποίηση του στρες. Σταματήστε το κάπνισμα και πίνετε αλκοόλ με μέτρο.
  • Προστατέψτε το κεφάλι σας από τραυματισμό και προσπαθήστε να αποφύγετε τον παθητικό καπνό και την ατμοσφαιρική ρύπανση 14.
  • Δοκιμάστε και ασκήστε τον εγκέφαλό σας μαθαίνοντας νέες δεξιότητες, διαβάζοντας και κάνοντας εθελοντισμό.
  • Μείνετε συνδεδεμένοι – η κοινωνική δέσμευση μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου σας 20
  • Βρείτε τρόπους να γίνετε μέρος της τοπικής σας κοινότητας και να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Σχετικά με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ (ΕΛΕΤΕΜ)

Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2019 και  επιχειρεί με την ίδρυσή του να προάγει θέματα που αφορούν την γυναίκα και την εμμηνόπαυση. 

Ο Σύλλογος έχει σκοπό  την ενημέρωση και την πληροφόρηση των μελών της γύρω από ζητήματα για την εμμηνόπαυση και την παροχή συμπαράστασης και βοηθείας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση. Στόχοι της ΕΛΕΤΕΜ, εκτός από την κοινωνικοποίηση των μελών, την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι και η προώθηση και η ανάπτυξη με κάθε μέσον της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της. 

Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Σταδίου 51 στην Αθήνα.  

Πληροφορίες: https://www.eletem.org

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Alpha Public Relations
τηλ. 210 3645 629,  κα Ρούλα Μητά r.mita@apr.com.gr ή/και κα Καίτη Αντωνοπούλου k.antonopoulou@apr.com.gr

Βιβλιογραφία

  1. Sullivan Mitchell E, Fugate Woods N. Midlife women’s attributions about perceived memory changes: observations from the Seattle Midlife Women’s Health Study. J Womens Health Gend Based Med. 2001;10(4):351-362.
  1. Drogos LL, Rubin LH, Geller SE, Banuvar S, Shulman LP, Maki PM. Objective cognitive performance is related to subjective memory complaints in midlife women with moderate to severe vasomotor symptoms. Menopause. 2013;20(13):1236-1242.
  1. Weber M, Mapstone M. Memory complaints and memory performance in the menopausal transition. . Menopause. 2009;16(4):694-700.
  1. Greendale G, Karlamangla AS, Maki PM. The Menopause Transition and Cognition. JAMA Insights. 2020;323(15).
  2. Rettberg JR, Yao J, Brinton RD. Estrogen: A master regulator of bioenergetic systems in the brain and body. Front Neuroendocrinol…
Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου