Sunday, 22 December, 2024

Αφράτα ψωμάκια brioche για χάμπουργκερ!!!

Για να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μπέργκερ, πολύ εύκολα, αφράτα και με ευγενική γλύκα, ψωμάκια όπως τα μπριος, που φουσκώνουν εντυπωσιακά

και μοσχομυρίζουν

Υλικά
10 μερίδες
1.5 φλ γάλα χλιαρό
1 αυγό
4 κτσ βούτυρο (60γρ) λιωμένο
2 κτσ ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ φρέσκια
1 κτγ αλάτι
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό για το άλειμμα αραιωμένο με 2 κτσ νερό
Σουσάμι απλό ή μαυροκούκι για το πασπάλισμα
Οδηγίες
2 ωρες 20′

Ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με την ζάχαρη, την μαγιά, το αυγό και το βούτυρο λιωμένο. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αφρίσει
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς όταν έχει αφρίσει. Ζυμώνουμε για 5′. Προσοχή το ζυμάρι θα κολλάει αρκετά αλλά ΔΕΝ προσθέτουμε άλλο αλεύρι. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει.

Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο ή το βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένο με μια πετσέτα στους 50 βαθμούς

Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το δουλεύουμε με τα δάχτυλα και το ξεφουσκώνουμε. Το χωρίζουμε σε 10 τεμάχια

Για να πετύχουμε ένα ωραίο στρογγυλό σχήμα, λαδώνουμε την παλάμη μας και σκεπάζουμε το ζυμαράκι κάνοντας κυκλικές κινήσεις, χωρίς να το σφίγγουμε

Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για άλλα 45′ για να φουσκώσουν

Αφού φουσκώσουν, τα αλείφουμε με το διαλυμένο κρόκο αυγού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά- μέχρι να ροδίσουν-

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να παραμείνουν αφράτα μέχρι να ετοιμάσουμε τα χάμπουργκερ!!!

Καλή επιτυχία

phgh cookpad

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου