Δεν υπάρχει εκκλησία από την οποία να μην περάσετε σήμερα και να μη δείτε δεκάδες φανουρόπιτες.
Οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.
Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα “φαίνω” που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.
Γιατί φτιάχνουμε σήμερα φανουρόπιτα. Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά
Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει “Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το” και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του; Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά.
Όσο για τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο; Λέγεται πως αυτό δεν είναι καν το πραγματικό του όνομα, ενώ οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον ίδιο και την ζωή του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Το μόνο γνωστό, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τουλάχιστον, είναι πως η μητέρα του Αγίου ήταν… αμαρτωλή.
Η παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα με 9 υλικά:
Υλικά
-1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι (ελαιόλαδο ή αν θέλετε να γίνει πιο ελαφριά μισό καλαμποκέλαιο, μισό ελαιόλαδο)
-1 κουταλάκι του γλυκού σόδα,
-1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
-1 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκάλι χυμό φυσικό
-3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
-1 κουταλάκι κανέλλα
-1 κουταλάκι γαρύφαλλο
-Ένα φλιτζάνι σταφίδες που έχουμε βάλει σε χυμό πορτοκαλιού για λίγο να φουσκώσουν (αν δεν θέλουμε σταφίδες, βάζουμε καρύδια ή μείγμα και των δύο ή άλλους τους αρέσει το σουσάμι! Ότι προτιμάτε!).
Η συνταγή δεν θέλει πολύ αλεύρι, μην βλέπετε συνταγές με 4 και πέντε φλιτζάνια αλεύρι! Θα γίνει σαν παστό γλυκό ψωμί!
Εκτέλεση
Ρίχνουμε με τη σειρά τα υλικά (πρώτα το λάδι με τη σόδα, τον χυμό, τη ζάχαρη, χτυπάμε με το μίξερ ή τον αναδευτήρα με το χέρι, για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε τη σταφίδα ή τα κομμένα καρύδια (ή σουσάμι) και βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά.
Όταν ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη ή σουσάμι.