Στον πόλεμο κατά της γρίπης θα μετρήσει το… αμυντικό διατροφικό μας πρόγραμμα. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας με τις πιο κατάλληλες τροφές.
Πού να ήξεραν οι γιαγιάδες μας, όταν μας συμβούλευαν κάθε φορά που ήμασταν κρυωμένοι να τρώμε κοτόσουπες και να πίνουμε πορτοκαλάδες για να αναρρώσουμε πιο γρήγορα, ότι με το πέρασμα των χρόνων οι επιστημονικές έρευνες θα τις δικαίωναν! Αποδείχτηκε τελικά ότι το ένστικτο και η εμπειρία τους τις οδηγούσε σωστά, αφού σήμερα πλήθος μελετών έχει αναδείξει συγκεκριμένα συστατικά που αναχαιτίζουν τους ιούς και μας κάνουν πιο ανθεκτικούς στην αντιμετώπιση μιας λοίμωξης. Το Vita σάς τα παρουσιάζει με τη σειρά σπουδαιότητας του ρόλου τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Το top 10 των τροφών «εξολοθρευτών» της γρίπης
1. Ακτινίδιο
2. Πορτοκάλι
3. Μοβ λάχανο
4. Πιπεριά
5. Θαλασσινά
6. Μούρα – Βατόμουρα
7. Ξηροί καρποί
8. Σαρδέλες
9. Μπρόκολο
10. Σπανάκι
Βιταμίνη C
Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ισχυρότατη συσχέτιση της βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και των άλλων συστημάτων του οργανισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.
Πού θα τη βρειτε Στα ακτινίδια, στα μπρόκολα, στις φράουλες, στα πορτοκάλια, στα μανταρίνια, στα σταφύλια, στα φραγκοστάφυλα, στις πιπεριές, στο σπανάκι, στα λεμόνια.
Ψευδάργυρος
Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού μας.
Πού θα τον βρειτε Καλές πηγές αποτελούν τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά.
Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, που είτε εισέρχονται στον οργανισμό μας είτε παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι τα κύτταρά μας πολύ πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Συστατικά όπως οι πολυφαινόλες και οι προανθοκυανιδίνες κρίνονται σήμερα απαραίτητα για την καλή λειτουργία και άμυνά μας.
Πού θα τα βρείτε • Σε λαχανικά: Πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμύδι, μοβ λάχανο, ντομάτα. • Σε φρούτα: Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, φλοιός μήλου, ρόδι. • Στα έλαια: Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο. • Σε αλκοοολούχα ποτά: Κόκκινο κρασί, μπίρα. • Σε ξηρούς καρπούς: Καρύδια, αμύγδαλα. • Στο σουσάμι. • Στο ταχίνι. • Στο πράσινο τσάι. • Στη μαύρη σοκολάτα. • Στο χαλβά από ταχίνι.
Βιταμίνη Ε
Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελευθέρων ριζών που προσβάλλουν τα κύτταρα του οργανισμού και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Ε, επίσης, σχετίζεται με την παραγωγή ουσιών που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον οργανισμό από λοιμώξεις.
Πού θα τη βρειτε Κυρίως στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, και σε ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια.
Φυλλικό οξύ
Εμπλέκεται σε ποικίλες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και άνθρωποι που έχουν έλλειψη σε αυτό, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν το στίγμα μεσογειακής αναιμίας, παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις.
Πού θα το βρειτε Κυρίως στα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, στο σπανάκι, το μπρόκολο, τη μαγιά μπίρας, το συκώτι.
Και το νερό προστατεύει
Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό, επειδή είναι βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Φαίνεται, όμως, ότι η επαρκής πρόσληψή του βελτιώνει σημαντικά και την εν γένει αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθά να αποβάλλουμε τις άχρηστες ουσίες που μεταβολίζονται στο
σώμα μας.
Σελήνιο
Ένα πολύ σημαντικό, αν και όχι τόσο γνωστό, συστατικό είναι το σελήνιο. Αποτελεί βασικό συστατικό ενός από τους πιο ισχυρούς αμυντικούς μας μηχανισμούς (της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης). Η έλλειψή του μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του αμυντικού μας συστήματος, που γίνεται ευάλωτο στους ιούς.
Πού θα το βρείτε Στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής άλεσης.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Τα πολυακόρεστα είναι καλής ποιότητας λιπαρά. Από αυτά, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα, γιατί συντελούν μεταξύ άλλων και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν τα συνθέτει ο οργανισμός μας από μόνος του, αλλά πρέπει να τα πάρουμε μέσω της διατροφής μας.
Πού θα τα βρείτε Στα φυτικά έλαια (π.χ. αραβοσιτέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο), στους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα), στα άγρια χόρτα (π.χ. γλιστρίδα), στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό), στα θαλασσινά.
Για να μη σας πιάσει η γρίπη στον ύπνο…
Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες χάνουν για το επόμενο τριήμερο το 1/3 των κανονικών δυνάμεων του ανοσοποιητικού τους και γίνονται πιο ευάλωτοι σε ιώσεις.
Το μενού «σύμμαχος» της υγείας
• Τρώτε τουλάχιστον 2-3 φρούτα την ημέρα.
• Συνοδεύετε τα κυρίως γεύματά σας με 1 σαλάτα.
• Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (όπως σολομό, σκουμπρί, μπακαλιάρο).
• Από κρέας προτιμάτε το άπαχο, π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μοσχάρι φιλέτο άπαχο και συκώτι.
• Μην ξεχνάτε τις ζεστές δυναμωτικές σούπες λαχανικών και την παραδοσιακή κοτόσουπα.
• Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης.
• Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, καρύδια, βραζιλιάνικα φιστίκια.
• Προτιμάτε, αντί για βούτυρο, φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, τόσο για το φαγητό όσο και για το μαγείρεμα. • Πίνετε αρκετά υγρά, όχι μόνο νερό, αλλά και φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.
Πίνοντας 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού έχετε υπερκαλύψει την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C που χρειάζεστε
Οι «εχθροί» του ανοσοποιητικού
Για να μην κάνει η γρίπη… γλέντι εις βάρος σας, πάρτε τα μέτρα σας και αντιμετωπίστε εγκαίρως τον «εχθρό». Το αλκοολ «Κάντε κράτει» στο ποτό για να μην αρρωστήσετε. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, όταν πίνουμε πολύ αλκοόλ, γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε ιώσεις και άλλες λοιμώξεις για τις επόμενες 1-2 ημέρες. Αυτό αφορά όσους πίνουν πάνω από 3-4 ποτά συστηματικά, αλλά και εκείνους που πίνουν «μία στο τόσο» αλλά… «του δίνουν και καταλαβαίνει». Ειδικά αν υπάρχει στο περιβάλλον σας κάποιος που έχει γρίπη ή γενικά άρρωστος, και κάποια ίωση σας «περιτριγυρίζει», φροντίστε να μη ρίξετε τις άμυνες του ανοσοποιητικού σας με το πολύ αλκοόλ.
Τα «κακά» λιπαρά Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος φαίνεται να εμποδίζει την ανοσολογική αντίδραση και να αυξάνει κατά αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο μολύνσεων και ιώσεων.
Όι δίαιτες Σύμφωνα με το Συμβούλιο Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενεργειακή πρόσληψη, δηλαδή οι θερμίδες που παίρνουμε καθημερινά, φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την ανοσολογική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων. Τα προγράμματα μείωσης βάρους που προβλέπουν δίαιτες με λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα με σκοπό τη γρήγορη απώλεια κιλών μπορούν, επίσης, να μειώσουν την ανοσολογική λειτουργία. Γι’ αυτό, αποφεύγετε τις ανθυγιεινές «εξαντλητικές δίαιτες».
Το πάχος Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας μπορεί, επίσης, να μειώσει τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο ποσοστό μολυσματικών ασθενειών. Επιπλέον, οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να αναπτύξουν στεφανιαία καρδιακή νόσο, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί με αλλαγές στην ανοσολογική λειτουργία.
Χαράλαμπος Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος
Γρίπη – διατροφή: Κρατάτε γερά αντιστάσεις
Μοιραστείτε με τους φίλους σας