Ανακαλούνται ριζογκοφρέτες λόγω υπερβολικής περιεκτικότητας σε ακρυλαμίδιο.
Η ουσία αυτή, έχει χαρακτηριστεί από την IARC (International Agency for Research on Cancer) ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο»
Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά όταν αμυλούχα τρόφιμα μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 120°C), όπως στο τηγάνισμα, το ψήσιμο και το φούρνισμα. Τυπικά τρόφιμα με ακρυλαμίδιο είναι οι πατάτες τηγανιτές, τα μπισκότα, οι γαλέτες και ο καφές. Το ακρυλαμίδιο έχει ταξινομηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» (ομάδα 2Α), βάσει μελετών σε ζώα. Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) επιβεβαιώνει ότι η διατροφική έκθεση στο ακρυλαμίδιο ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου για τους καταναλωτές κάθε ηλικίας. Σε πειραματόζωα έχει συσχετιστεί με βλάβες στο νευρικό σύστημα, στην αναπαραγωγή και στην ανάπτυξη. Από το 2018, η ΕΕ έχει επιβάλει υποχρεωτικά όρια και υποδειγματικές τιμές ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα, και απαιτεί από τις επιχειρήσεις τροφίμων να εφαρμόζουν μέτρα μείωσης του ακρυλαμιδίου (π.χ., έλεγχο θερμοκρασιών και χρόνων ψησίματος).