Monday, 18 November, 2024

Εύκολα Τσουρέκια με ζαχαρούχο της Εύης!

Νόστιμα, αφράτα τσουρέκια με γάλα ζαχαρούχο! Υλικά
6-8 τσουρέκια
1 ζαχαρούχο γάλα
2,5 κουτιά (με το κουτί απ’το ζαχαρούχο μετράμε) ζάχαρη (αν τα θέλουμε πιο γλυκά βάζουμε 3 κουτιά, και στη συνέχεια αφήνουμε παραπάνω για φούσκωμα. Δεν “πέφτουν” με τη συγκεκριμένη συνταγή, όση ζάχαρη παραπάνω κι αν προσθέσουμε)!
2 βανίλιες, 6 αυγά

2 κουτιά σπορέλαιο ή 200 γραμ. βούτυρο Κερκύρας (για περισσότερη μυρωδιά)
1 κουτ.γλ. κακούλε
1 κουτ.γλ. μαχλέπι
1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
(1 κουτ.γλ. μαστίχα Χίου, προαιρετικά)
200 γραμμ. μαγιά νωπή
1 φακελ. μπέικιν πάουντερ
2,5 κιλά αλεύρι
1,5 κουτί ζεστό νερό, λίγο γάλα (θα δείτε ανάλογα την ποσότητα των υγρών)
Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, θερμαίνουμε ανακατεύοντας τα 4 πρώτα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά 2-3 και προσθέτουμε το σπορέλαιο.

Σε μια λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα 3 κουτιά νερό (χλιαρό όχι καυτό)

Και αφού λιώσει προσθέτουμε στη λεκάνη το μείγμα της κατσαρόλας που πρεπει να είναι χλιαρό, όχι ζεστό για να μην κάψουμε τη μαγιά μας!

Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι.

Ζυμώνω και αφήνω το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει. Πλάθω τα τσουρέκια και τα αφήνω ξανά, 20-30′ σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα αλείφω με αυγό, πασπαλίζω με σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο, αν θέλω.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά. Μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160-170′ για περίπου 30′!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου