Sunday, 22 December, 2024

Η κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων τελικά δεν κάνει και τόσο καλό!

Η κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων, θεωρείται από πολλούς ανθρώπους υγιεινή συνήθεια, η οποία προσφέρει αρκετές βιταμίνες και έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
Η αλήθεια όμως είναι και ο μύθος καταρρέει ότι οι φρέσκοι χυμοί φρούτων μόνο υγιεινή συνήθεια δεν είναι και είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε τα φρούτα ολόκληρα, μας λέει η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής, Dr. Νικολέτα Κοḯνη, M.D.
Γιατί συμβαίνει αυτό
Για να παρασκευάσουμε ένα ποτήρι φυσικού χυμού π.χ. πορτοκάλι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε 3-4 φρούτα, περισσότερα από όσα θα τρώγαμε κανονικά αν τα καταναλώναμε ολόκληρα, και το οποίο περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, υπό τη μορφή φρουκτόζης, που αυτή απορροφάται πολύ γρήγορα που το σώμα μας, σαν να βάζαμε ενδοφλέβια έναν ορό γλυκόζης.
Όταν ανεβαίνει το σάκχαρο έστω και για μερικές ώρες αυξάνεται η γλυκοζυλίωση, η οποία είναι βασικός μηχανισμός ασθενειών στο σώμα.
Αυτή η διαδικασία είναι μια ανεξέλεγκτη, μη-ενζυματική αντίδραση μεταξύ των πρωτεϊνών και των σακχάρων και μεταβάλλει σημαντικά τη δομή και λειτουργία των πρωτεϊνών.
Ένα μόριο σακχάρου προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη με αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας μη λειτουργικής δομής γλυκοζυλιωμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs).
Η έρευνα τα τελευταία 20 χρόνια έχει αποδείξει ότι τα AGEs εμπλέκονται στις περισσότερες από τις ασθένειες που συνδέονται με την κυτταρική εκφύλιση, όπως:
Νόσο του Αλτσχάιμερ
Καρκίνος
Καρδιοπάθεια
Διαβήτη τύπου ΙΙ
Νεφρικές διαταραχές
Αθηροσκλήρωση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση
Διαταραχές της όρασης
Διαταραχές του δέρματος
Επειδή οι πρωτεΐνες είναι παρόντες σε όλο το σώμα, η καταστροφική ικανότητα των προηγμένων αυτών προϊόντων είναι τεράστια. Η κατανόηση του πώς να αποφευχθεί ο σχηματισμός των AGEs είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβράδυνση της διαδικασίας αυτών των ασθενειών και μειώνοντας τον κίνδυνο για εκφυλιστικές ασθένειες.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν καταναλώνουμε τα φρούτα ολόκληρα, ειδικά όταν τα τρώμε με την φλούδα. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε παράλληλα περισσότερες ίνες και αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία απορροφάται η ζάχαρη με τη μορφή φρουκτόζης και επιπλέον αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού και υπάρχει αντιστάθμιση με τις αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις αυτού του ζαχάρου.
Η φρουκτόζη επίσης μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια τα οποία όταν παράγονται σε μικρή ποσότητα παράγουν ενέργεια.
Σε πρόσληψη όμως μεγαλύτερων ποσοτήτων φρουκτόζης από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός, τότε παρατηρείται σημαντική εναπόθεση λίπους στο συκώτι, με αποτέλεσμα τη λιπώδη διήθηση του συκωτιού και δυνητικά εξέλιξη σε κίρρωση ήπατος, αλλά και την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση της φρουκτόζης επιδεινώνει σημαντικά την μεταβολική ισορροπία του οργανισμού.
Συμπερασματικά λοιπόν, είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση χυμών φρούτων, και να αντικαθιστώνται με την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων.
ΚΟΪΝΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου