Η πιο εύκολη συνταγή για αφράτους κουραμπιέδες
Φτιάξτε πεντανόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες, το γλυκό που δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και έχουμε ξεκινήσει τις ετοιμασίες για το εορταστικό τραπέζι. Οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους στην χριστουγεννιάτικη πιατέλα με μικρούς και μεγάλους να τα τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση. Ο κουραμπιές θέλει την τέχνη του για να πετύχει και για να έχετε τέλειο αποτέλεσμα σε γεύση και υφή το μυστικό βρίσκεται στο εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο, στο σωστό ψήσιμο, στο ανθόνερο που πρέπει να ραντιστεί αμέσως μόλις βγουν καυτοί από τον φούρνο οι κουραμπιέδες και φυσικά το πασπάλισμα με την ζάχαρη άχνη, που γίνεται απαραιτήτως αφού κρυώσουν.
Yλικά
500γρ αλεύρι μαλακό
250γρ βούτυρο αγελάδος (τύπου Κερκύρας ή lurpak)
150γρ ζάχαρη άχνη
100γρ πούδρα αμυγδάλου ή λίγα αλεσμένα αμύγδαλα ή φιστίκια (ότι θέλει ο καθένας), 50ml σπορέλαιο
Μισό πορτοκάλι στυμμένο, σε χυμό και το ξύσμα από ολόκληρο, 20ml κονιάκ, 1 βανίλια
για το γαρνίρισμα:
ζάχαρη άχνη, ανθόνερο
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ ή με το σύρμα, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Αμέσως μετά, προσθέτουμε το σπορέλαιο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, χυμό, ξύσμα, κλπ, ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι το μείγμα μας να γίνει ένα ζυμαράκι.
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, πλάθουμε κουραμπιέδες στο μέγεθος που επιθυμούμε και με τον αντίχειρά μας κάνουμε στη μέση μια λακκούβα, ώστε να ψηθούν σωστά και να κρατήσουν περισσότερη άχνη. Τοποθετούμε σε ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην μεσαία σχάρα, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περ. 20 λεπτά. Όταν ψηθούν οι κουραμπιέδες μας και ενώ είναι καυτοί, τους τοποθετούμε έναν έναν σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με ζάχαρη άχνη τον πυθμένα του. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες μας να κρυώσουν καλά και έπειτα τους ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους καλύπτουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη. Καλές γιορτές!