Tuesday, 24 December, 2024

Καρκινογόνος ουσία συνεχίζει να βρίσκεται στα τρόφιμά μας μετά από παράπονα βιομηχάνων στην Κομισιόν

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

αποφάσισε να μην εφαρμόσει σχέδια της να περιοριστεί μια κοινή καρκινογόνα ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά αμυλούχα τρόφιμα που τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, μετά από παράπονα μιας ένωσης της βιομηχανίας τροφίμων.

Έγγραφα που «έπεσαν» στα χέρια του Guardian αποκαλύπτουν ότι τα σχέδια της Κομισιόν να περιοριστούν τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα δεν θα προχωρήσουν μετά από μια συνάντηση με την βιομηχανική ένωση Food Drink Europe. Η ένωση είχε ασκήσει παράπονα στον ευρωπαϊκό θεσμό, καθώς τα μέτρα που προτείνονταν θα εξανάγκαζαν τις βιομηχανίες τροφίμων να αλλάξουν τις μεθόδους παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων, κάτι που θα τις επιβάρυνε οικονομικά. Η Κομισιόν φαίνεται να έκρινε ότι τα οικονομικά συμφέροντα των βιομηχάνων είναι πιο σημαντικά από την υγεία των καταναλωτών.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια άοσμη, λευκή, κρυσταλλική ουσία που αποδείχτηκε ότι είναι καρκινογόνος και τερατογόνος. Η επιστημονική κοινότητα έκρουσε για πρώτη φορά των κώδωνα του κινδύνου όταν διαπιστώθηκαν ιχνοποσότητές του σε αμυλούχες τροφές που τηγανίζονται ή ψήνονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι τα πατατάκια, οι φρυγανιές και πολλές βρεφικές τροφές. Η ουσία σχηματίζεται με φυσικό τρόπο κατά την θερμική επεξεργασία των τροφών και μπορεί να εξαλειφθεί, αρκεί οι βιομηχανίες τροφίμων να δεχτούν να αλλάξουν τις μεθόδους παραγωγής τους.

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ Corporate Europe Observatory ονόματι Μάρτιν Πίτζεον εξήγησε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν αποδεικνύουν ότι η Κομισιόν αυτολογοκρίθηκε μετά από πιέσεις της βιομηχανίας τροφίμων. Μετά την διαρροή, Ευρωπαίοι Επίτροποι δήλωσαν στον Guardian ότι θα εκδοθούν σύντομα έγγραφα με πιο αυστηρές προτάσεις της Κομισιόν. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητεί περιορισμό του ακρυλαμιδίου στα καταναλωτικά αγαθά.

huffingtonpost.gr

Καρκινογόνος ουσία συνεχίζει να βρίσκεται στα τρόφιμά μας μετά από παράπονα βιομηχάνων στην Κομισιόν

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου