Saturday, 21 December, 2024

Μελιτζάνες φουρνιστές με σάλτσα ντομάτας – Νόστιμη και φθηνή νηστίσιμη συνταγή!

Η μελιτζάνα είναι το πιο αντιπροσωπευτικό λαχανικό στη μεσογειακή κουζίνα και φτιάχνεται με χίλιους τρόπους.
Η συνταγή μας καλύπτει και αυτούς που νηστεύουν οπότε θα πασπαλίσετε αν θέλετε τις μελιτζάνες με τριμμένο παξιμάδι και κανελίτσα. Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να πασπαλίσετε τις μελιτζάνες με γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου ή ακόμα και τυρί φέτα. Μπορείτε αν θέλετε απλά να περιχύσετε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα χωρίς να τις βάλετε στο φούρνο.
Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή της Βερόνικας που είναι πανεύκολη και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με τυρί χωρίς να το βάλουμε στο φούρνο έτσι καλύπτουμε όλα τα γούστα.
Μελιτζάνες φουρνιστές με σάλτσα
Υλικά
2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες των 3 εκ.
2 κιλά ώριμες ντομάτες τριμμένες
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κ.σ. κρασί Νάμα ή αντίστοιχο γλυκό
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το πασπάλισμα
Γραβιέρα ή τυρί νηστίσιμο και λίγο τριμμένο παξιμάδι με κανελίτσα
Τρόπος Παρασκευής
Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες και αφού τις αλατίσουμε, τις βάζουμε στο σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν.
Τις ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.
Σε μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Tις αραδιάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να κρατήσει το πολύ ελαιόλαδο.
Αν δεν θέλουμε να κρατήσουν ελαιόλαδο και να γίνει το φαγητό μας πιο ελαφρύ χωρίς να χάσει σε νοστιμιά τότε τις ψήνουμε στο γκριλ ή στο φούρνο στρώνοντας λαδόχαρτο στο ταψί και αραδιάζοντας τις μελιτζάνες για 10 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε τις ντομάτες, τα πιπέρια και τη ζάχαρη. «Σβήνουμε» με το γλυκό κρασί και αφού εξατμισθεί το αλκοόλ αφήνουμε να βράσει η σάλτσα και να μελώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό.
Σε πιρέξ βάζουμε τις μελιτζάνες και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με το τυρί αλλά επειδή είναι νηστεία κάποιοι δεν τρώνε οπότε το βάζουμε ξεχωριστά.
Πάνω από τις μελιτζάνες αν θέλουμε βάζουμε φρέσκο μαϊντανό.
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου