Saturday, 19 April, 2025

Ο κλασικός νηστίσιμος χαλβάς 1:2:3:4…

Ο χαλβάς είναι ένα κλασικό σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες και ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας

Δείτε τη συνταγή και κάντε τον σε λίγη ωρίτσα!

Υλικά

1 φλιτζ. ελαιόλαδο (ή μισό μισό με σπορέλαιο για πιο ελαφρύ, όχι γεμάτο σαν τα υπόλοιπα που θα μετρήσουμε) 

2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό

3 φλιτζ. ζάχαρη (ή 2 με 2,5 ζάχαρη, για αυτούς που θέλουν να συμπληρώσουν με μέλι τέσσερις κουταλιές… η γεύση αλλάζει με το μέλι και γίνεται φανταστικός)

4 φλιτζ. νερό

-2 ξυλάκια κανέλας, χυμό λεμόνι

*αν σας αρέσουν τα έξτρα: 150 γρ. αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι, σουσάμι… μέχρι και κακάο ή σοκολάτα, που έγινε φέτος… μόδα! (ότι προτιμάτε)

-κανέλα σε σκόνη, για πασπάλισμα 

Διαδικασία: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για αρκετά λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Παράλληλα βράζουμε για 6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι. Δεν μας νοιάζει να φτιάξουμε σιρόπι, αλλά να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν τα αρώματα της κανέλας. Στο τέλος βάζουμε το μέλι.

Όταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, βγάζουμε τα ξυλάκια κανέλας, και ρίχνουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι στο σιρόπι,  ανακατεύοντας συνεχώς για να πήξει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο.

Τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ ή σε φόρμα σιλικόνης ή σε ατομικά φορμάκια. Αφήνουμε να σταθεί, ώστε να ξεφορμάρεται εύκολα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει. Καλοφάγωτος και καλή Σαρακοστή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου