Monday, 23 December, 2024

Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή

Η ιδέα μου ήρθε από μία πορτοκαλόπιτα που έφαγα στις διακοπές μου στη Μύκονο, η οποία ήταν πεντανόστιμη. Έτσι κι εγω αποφάσισα να φτιάξω μια παρόμοια… Με υλικά που διαθέτει κάθε νοικοκυριό και μυρωδιά που σου σπάει τη μύτη!
Υλικά
1 μικρό ταψάκι
Για τη ζύμη
2 πορτοκάλια ολόκληρα με τη φλούδα τους
2 αυγά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι γάλα
λίγο κονιάκ (περίπου το 1/4 της κούπας ή και λιγότερο)
αλεύρι φαρίνα όσο πάρει – 1 κουταλιά γλυκού σιμιγδάλι (καλύτερα ψιλό)
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (ή και λίγο παραπάνω νερό και ζάχαρη αν το θέλετε πιο σιροπιασμένο – διπλασιάζουμε την αναλογία)
λίγες πορτοκαλόφλουδες, κανέλα, δύο σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε κομματάκια (με τη φλούδα τους) και τα βάζουμε στο μπλέντερ, ώστε να γίνουν πολτός.
Στο μπωλ του μίξερ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, μαζί με το κονιάκ και χτυπάμε ώστε να ομογενοποιηθούν.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Τέλος, ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειαστεί και το σιμιγδάλι, ώστε να γίνει ένας χυλός, σαν τη ζύμη του κέικ (του… αφράτου κέικ, να είναι ρευστή, όχι σφιχτή – μη φοβηθείτε αν είναι αρκετά αρύ, πήζει στο ψήσιμο).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Για το σιρόπι, αρχικά πλένουμε ένα πορτοκάλι, το ξεφλουδίζουμε απαλά και κρατάμε τις φλούδες. Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τις πορτοκαλόφλουδες σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Όταν αρχίζει να κοχλάζει, το αφήνουμε 5-10 λεπτά να πάρει πορτοκαλί χρώμα.
Τέλος, “χαράζουμε” το γλυκό και περιχύνουμε το σιρόπι (με τις φλούδες μαζί αν θέλετε!). Δεν έχει σημασία αν είναι και τα δύο ζεστά ή το ένα ζεστό και το ένα κρύο.

Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε πριν το ψήσετε να ρίξετε μέσα μερικά αμυγδαλάκια ψιλοκομμένα. Θα τονίσει τη γεύση!
Μπορείτε επίσης να γαρνίρετε το γλυκό με λίγη μαύρη ζάχαρη, σαντιγί ή ξηρούς καρπούς. Καλή όρεξη!

cookpad

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου