Thursday, 23 January, 2025

Πως κάνουμε οικονομία στη διατροφή μας 5 πρακτικοί τρόποι

Η οικονομική κρίση επιτάσσει συμμάζεμα των οικονομικών κάθε οικογένειας σε όλους τους τομείς. Κι ένας από τους “ακριβότερους” είναι αυτός του φαγητού – της διατροφής.
Έτσι, είναι πολύ σημαντικό, να πετύχουμε σημαντική μείωση στα έξοδα για τη διατροφή μας χωρίς ωστόσο να έχουμε αντίστοιχη μείωση στην ποιότητά της. Υγιεινή και Οικονομική διατροφή λοιπόν. Γίνεται; Γίνεται!

Ας δούμε πως:
> Τρόπος 1.
Καταναλώστε περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα όσπρια. Είναι μια τροφή πολύ οικονομική, έχει μεγάλη θρεπτική αξία και διάφορους τρόπους μαγειρέματος. Σε συνδυασμό με ρύζι αποτελούν τροφή υψηλής βιολογικής άξιας τέτοιας που συναγωνίζεται το κρέας. Σε συνδυασμό με βιταμίνη C (όπως λεμόνι) βοηθούν σε μεγαλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Θεωρούνται διατροφική βόμβα και είναι κατάλληλα για παιδιά και για γυναίκες λόγου της έμμηνου ρήσης και της εγκυμοσύνης. Επίσης είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, προσφέρουν κορεσμό και τονώνουν τον οργανισμό μας.

> Τρόπος 2.
Στο μυαλό των περισσότερων επικρατεί η άποψη ότι θρεπτικά είναι μόνο τα μεγάλα ψάρια απαξιώνοντας εντελώς την διατροφική αξία των μικρότερων ψαριών. Έτσι, αφού κατά κανόνα τα μεγάλα ψάρια κοστίζουν, τ’ αφαιρούμε σχεδόν εντελώς από την διατροφή. Μέγα λάθος!
Μπορούμε να επιλέξουμε πιο οικονομικά ψάρια, όπως οι σαρδέλες που είναι και πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα ή ακόμη και ψάρια ιχθυοτροφείου τα οποία είναι πολύ οικονομικότερα τοποθετώντας τα έτσι από 2 έως και 3 φορές στην εβδομάδα. Γενικά καλό είναι να αποφεύγουμε κονσερβοποιημένα ψάρια αλλά η γνώμη μου είναι ότι από το να τα αποκλείσουμε εντελώς αρκεί και αυτό.

> Τρόπος 3.
Λέμε ναι σε φρούτα και λαχανικά εποχής (όσοι φυσικά μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε). Ότι είναι εποχής είναι πολύ πιο οικονομικό αλλά και με καλύτερη θρεπτική αξία από τα φρούτα και λαχανικά θερμοκηπίου. Ακόμη μπορείτε να καταναλώνετε λαχανικά κατεψυγμένα που είναι
πολύ φθηνότερα από τα φρέσκα χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά στη διατροφική τους αξία καθώς πλέον οι μέθοδοι παρασκευής & συντήρησης έχουν βελτιωθεί.

> Τρόπος 4.
Κεφάλαιο κρέας. Δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί έτσι και αλλιώς με βάση την Μεσογειακή διατροφή δεν ενδείκνυται το κόκκινο κρέας περισσότερο από 2 φόρες τον μήνα.
Συγκεκριμένα, εμείς οι διαιτολόγοι προτείνουμε συνήθως άπαχο κόκκινο κρέας του οποίου η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 12- 15 ευρώ το κιλό και σε ανάγκη του καταναλωτή για να μην λείψει από την διατροφή του μπορεί να βρεθεί και να αγοράσει ένα υποδεέστερο κομμάτι κρέατος με περισσότερο κορεσμένο λίπος στα 4-5 ευρώ το κιλό. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πιστεύετε ότι φάγατε κρέας και καλύψατε το σίδηρο σας ενώ στην ουσία καταναλώσατε αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Έτσι λοιπόν προτιμήστε το κοτόπουλο & την γαλοπούλα έως 2 φορές την εβδομάδα που μπορεί να μην έχουν υψηλά ποσοστά σιδήρου όμως έχουν πολύ πιο χαμηλά ποσοστά κορεσμέ-
νων λιπαρών. Επίσης το αυγό είναι μια πολύ οικονομική λύση για την πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας όταν μαγειρεύεται σωστά και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

> Τρόπος 5.
Και για το τέλος κράτησα να σας πω τα εξής: αποφεύγουμε να τρώμε ή να παραγγέλνουμε από έξω , αντικαθιστούμε έτοιμα γλυκίσματα & σνακ με πράγματα που μπορούμε να φτιάξουμε εμείς πχ. Και το κυριότερο… αφού φημιζόμαστε και για το ελαιόλαδο ας το δείξουμε και στην πράξη. Δεν χρησιμοποιούμε στην μαγειρική μας βούτυρο, κρέμες γάλακτος και πλούσια σε λιπαρά dressing που είναι ακριβά & πλούσια σε θερμίδες, αλλά ως βάση έχουμε πάντα το ελαιόλαδο που είναι πλούσια πηγή καλών λιπαρών οξέων με ευεργετική δράση στον
οργανισμό όταν χρησιμοποιείται σωστά”.

Πως κάνουμε οικονομία στη διατροφή μας 5 πρακτικοί τρόποι

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου