Monday, 23 December, 2024

Τα «παντοτινά χημικά» και οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων

Ονομάζονται «παντοτινά χημικά». Είναι οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, επίσης γνωστές ως PFAs.

Πρόκειται για μια οικογένεια χιλιάδων χημικών ουσιών που βρίσκονται σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως οι συσκευασίες τροφίμων.

Είναι στο σώμα μας και στη φύση, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για αυτά τα χημικά.

Πρόσφατα, εννέα ευρωπαϊκές ΜΚΟ ανέλυσαν περίπου 40 τύπους συσκευασιών τροφίμων που πωλούνται στην ΕΕ.

Περίπου τριάντα από αυτούς είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία με PFAs για τις στεγανωτικές τους ιδιότητες.

«Σε συσκευασία από χαρτί ή χαρτόνι, είναι μια χρήση κατά του λίπους ή κατά των λεκέδων, για να αποφευχθεί η δημιουργία λίπους στη σακούλα των τσιπς, για παράδειγμα, ή για να μην λερωθούν τα δάχτυλά σας. Επομένως, έχει πολύ περιορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τον πιθανό κίνδυνο μόλυνσης του σώματος του καταναλωτή», δηλώνει ο Φρανσουά Βειλερέτ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ GÉNÉRATIONS FUTURES.

Το ενδεχόμενο να είναι βλαβερές αυτές οι ουσίες αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο. Τα τελευταία δέκα χρόνια γίνονται επιστημονικές έρευνες.

Τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες στο Euronews είναι ενδεικτικά της κατάστασης. «Στην περιγεννητική περίοδο μπορεί να υπάρξει έκθεση της μητέρας και άρα συνέπειες για τους απογόνους της», εξηγεί η ερευνήτρια τοξικολογίας τροφίμων, Μουριέρλ Μεριέρ Μπονίν.

«Έχουμε περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου, συνέπειες στον θυρεοειδή αδένα και συνέπειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιστεύουμε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκστρατειών εμβολιασμού, η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να μειωθεί εάν υπήρχε έκθεση σε έναν τέτοιο τύπο χημικής ένωσης», υπογραμμίζει ο Ερβέ Ρομπέρ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές με τους οποίους επικοινώνησε το Euronews δεν απάντησαν στα αιτήματά για συνέντευξη. Με εξαίρεση την Tetra Pak, τον κορυφαίο σχεδιαστή συσκευασίας τροφίμων στον κόσμο, η οποία έχει αυξήσει τις προσπάθειές της να παράγει πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα:

«Η Tetra Pak έχει χιλιάδες είδη συσκευασίας. Δεν υπάρχουν PFAs στις συσκευασίες της. Εκτός από μερικά είδη. Είναι όμως σε τόσο ελάχιστες ποσότητες που είναι πολύ κάτω από αυτό που ενδιαφέρουν τις ευρωπαϊκές αρχές σήμερα», δηλώνει η Σάρα Νερμπόν, διευθύντρια μάρκετινγκ της Tetra Pak France & Benelux.

Η εταιρεία δεσμεύεται να καταργήσει σταδιακά τα PFAs «στο εγγύς μέλλον». Άλλοι παραγωγοί συσκευασιών ενδέχεται να υποχρεωθούν να το πράξουν από το νόμο την επόμενη δεκαετία.

Ο ανταποκριτής του euronews στο Παρίσι, Σιρίλ Φουρνερίς, μεταδίδει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ότι εξετάζει τη σταδιακή απαγόρευση ορισμένων χρήσεων του PFAs, ως μέρος μιας μεγάλης αναθεώρησης της νομοθεσίας για τα χημικά που βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των Βρυξελλών και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 100 έρευνες και βρήκαν ένα σύνδεσμο μεταξύ υψηλών επιπέδων PFAS στο σώμα και υψηλών επιπέδων ενός ενζύμου (ALT) που παράγει το συκώτι όταν δυσλειτουργεί.

«Το κύριο συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι τα αποδεικτικά στοιχεία πως η έκθεση σε PFAS συνδέεται με ζημιά στο συκώτι. Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες αποδείξεις πως τα PFAS χημικά παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη πολλαπλών ασθενειών», δήλωσε η Sarah Rock, Keck School of Medicine.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου