Wednesday, 20 November, 2024

Τι θα φάμε σήμερα; Γεύμα σε 20’ με φθηνά υλικά

Αν η ιδέα του μαγειρέματος επιστρέφοντας από τη δουλειά σας φαίνεται βουνό και δεν μαγειρέψατε από το προηγούμενο βράδυ, μην επαναπαυτείτε 

με προ-μαγειρευμένα γεύματα. Προμηθευτείτε εγκαίρως τα απαραίτητα υλικά και σε 20 μόνο λεπτά δοκιμάστε τις… σωστές συνταγές.
Για όσους νηστεύουν ή τηρούν τη νηστεία Τετάρτης-Παρασκευής
Πατάτες γιαχνί με κανέλα, δάφνη και ξερή ρίγανη
Μερίδες: 4Προετοιμασία: ~20’Χρόνος: ~40’Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

Ένα απλό αλλά θεσπέσιο φαγητό από τη νηστίσιμη μαγειρική του Αγίου Όρους. Μαγειρεύει ο Πατέρας Επιφάνιος.

Υλικά
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κομμάτια σαν μισές μικρές λεμονόκουπες
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πελτές, 4 δαφνόφυλλα
μαυροπίπερο σε σπυριά
1/2 κουτ. γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι, 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα
1/3 κουτ. γλυκού κύμινο, 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
αλάτι, μαυροπίπερο σε σπυριά
Διαδικασία
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ή στη χύτρα, τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει λίγο και να γλυκάνει. Ρίχνουμε τις πατάτες και τα σκόρδα και τα γυρνάμε όλα μαζί στην κατσαρόλα για 1 – 2 λεπτά, να τσιγαριστούν λίγο. Προσθέτουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και βράζουμε για περίπου 5 – 10 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι και όλα τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε (στη χύτρα θα γίνουν σε ένα δεκάλεπτο). Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη.
Συμβουλή: «Το ξερό κρεμμύδι θέλει καλό τσιγάρισµα, για να δώσει τη γεύση του στο φαγητό και να το βοηθήσει να χυλώσει.
Ριζότο με αρακά και φέτα

Υλικά
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. αρακάς (καθαρό βάρος)
1 καρότο, σε λεπτές φέτες
350 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα Σερρών
150 ml λευκό, ξηρό κρασί ή ξηρό βερμούτ
1½ – 2 λίτρα καυτός ζωμός λαχανικών ή νερό
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
100 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
100 γρ. φέτα σκληρή, πικάντικη
60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τον αρακά και το καρότο για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το μισό ποτό και ανακατεύουμε να απορροφηθεί. Ρίχνουμε τον ζωμό με κουτάλα, σε δόσεις, ανακατεύοντας και προσθέτοντας την επόμενη δόση όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί. Όταν ρίξουμε τον μισό ζωμό, ρίχνουμε το ξύσμα και αλάτι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ρίχνοντας τον υπόλοιπο ζωμό (μπορεί να μη χρειαστεί όλος), με τον ίδιο τρόπο, μέχρι το ριζότο να γίνει και να χυλώσει. Η συνολική διαδικασία διαρκεί 18-22 λεπτά, ανάλογα με το ρύζι. Ρίχνουμε τότε το υπόλοιπο ποτό, τα δύο είδη φέτας, την παρμεζάνα, το υπόλοιπο βούτυρο και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά να μισολιώσουν τα τυριά και σερβίρουμε. (Αν δεν θέλουμε τα αρτύσιμα τυριά, βάζουμε νηστίσιμο κασέρι και τυρί).
Για όλους και ως γρήγορα πιάτα για το βράδυ!
* Ζυμαρικά ολικής άλεσης με τονοσαλάτα
Τι θα χρειαστείτε:
1 κουτί ζυμαρικά ολικής άλεσης (κατά προτίμηση φαρφάλες ή fussili)
2 κονσέρβες τόνο σε νερό (ή τόνο σε σαλάτα Mexicana αν δεν θέλετε να προσθέσετε τα παρακάτω)
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι, 1 μικρή κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 μικρή κονσέρβα αρακά (ή σακουλάκι μείγμα αρακά, καλαμπόκι για πιο γρήγορα) 1 χούφτα κουκουναρόψιχα, ½ βαζάκι πράσινες ελιές ψιλοκομμένες, χωρίς κουκούτσι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 1 μεγάλο τριμμένο καρότο, 1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα
Ελαιόλαδο, Αλάτι και πιπέρι
Τι θα κάνετε: Καταρχήν βράζετε τα ζυμαρικά για να είναι έτοιμα όταν θα τα ανακατέψετε με τα υπόλοιπα. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τη τομάτα. Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε μέσα τον τόνο, το καλαμπόκι, τα φασόλια, τον αρακά, τις ελιές (στραγγισμένα), το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο, την ντομάτα, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά και είναι έτοιμο! Για μια μέρα αποτοξίνωσης από το κρέας είναι ένα ιδανικό πιάτο.
Tip: Αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας και βάρους, δύο μεγάλες κουταλιές μαγιονέζας θα νοστιμέψουν το πιάτο σας ακόμα περισσότερο.
* Ταλιατέλες με συκωτάκια κοτόπουλου
Τι θα χρειαστείτε:
1 πακέτο ταλιατέλες
350 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλιά θυμάρι τριμμένο, 200 γρ. μανιτάρια (κονσέρβα)
λίγο κόκκινο κρασί, 150ml ζωμός (κοτόπουλο κατά προτίμηση)
Αλάτι και πιπέρι, Ελαιόλαδο
Τι θα κάνετε: Βάζουμε τις ταλιατέλες να βράζουν. Σοτάρουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα συκωτάκια, το θυμάρι, τον μαϊντανό και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρασί, τον ζωμό και το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε όλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Ωστόσο, στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω τα συκωτάκια με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Είναι έτοιμα!
Tip: Για εντυπωσιακότερη εμφάνιση και περισσότερη γεύση στο πιάτο σας μπορείτε αν θέλετε να πασπαλίσετε είτε με παρμεζάνα ή με άλλο τυρί. 

Αν πάλι δεν θέλετε να… κουνηθείτε και θέλετε να σας φέρουν στο σπίτι έτοιμο νόστιμο κοτόπουλο ή πιάτα ημέρας, όπως γεμιστά, παστίτσιο, φασολάκια… ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας, τα Κοτόπουλα Δέρας είναι εδώ κάθε μέρα για σας! 

https://www.facebook.com/Deraskotopoyla/

in2life-gastronomos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου