Sunday, 17 November, 2024

Το “θεϊκό” βότανο που αδυνατίζει και ηρεμεί. Τα οφέλη του

Η λουίζα, γνωστή και ως λεμονόχορτο, είναι φαρμακευτικό βότανο γηγενές στη Νότια Αμερική και πιο συγκεκριμένα στην Αργεντινή και τη Χιλή. Είναι ποώδης, πολυετής φυλλοβόλος θάμνος με άνθη άσπρου, ροζ ή μωβ χρώματος και έντονο, ευχάριστο άρωμα λεμονιού. Σε εύκρατες κλιματικές συνθήκες μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμη και τα δύο μέτρα.

Αποκαλείται και ως «χόρτο του Θεού», καθώς θεωρείται πως ήταν ένα από τα βότανα με τα οποία φρόντισαν τις πληγές του Χριστού πριν τη ταφή, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά. Στην Ευρώπη εισήχθη για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα από Ισπανούς εξερευνητές που την καλλιεργούσαν για το αρωματικό έλαιο της. Πλέον, μπορεί να τη συναντήσει κανείς σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η λουίζα περιέχει αρκετές ενώσεις όπως π.χ. τερπενοειδή, φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή, στις οποίες οφείλει τη θεραπευτική της δράση. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση διάφορων ενοχλήσεων, ως αρωματικό στη μαγειρική αλλά και ως καλλωπιστικό φυτό σε κήπους και βεράντες.

Τα οφέλη στην υγεία
Ανακούφιση από γαστρεντερικές ενοχλήσεις
Οι καταπραϋντικές και σπασμολυτικές ιδιότητες της λουίζας, την καθιστούν μια από τις πιο διαδεδομένες φυσικές λύσεις αντιμετώπισης πεπτικών προβλημάτων όπως δυσπεψία, μετεωρισμό, διάρροια, νεύρωση στομάχου κ.ά.

Αντιμετώπιση άγχους και αϋπνίας
Ιστορικά η λουίζα έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου. Μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση λουίζας πριν τον ύπνο βοήθησε τα άτομα να κοιμηθούν πιο εύκολα και βελτίωσε τόσο την ποιότητα του ύπνου, όσο και τη διάρκειά του. Ακόμα, στο βότανο αποδίδονται αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Μείωση φλεγμονών και οξειδωτικού στρες
Η λουίζα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές στο σώμα. Επιπλέον, μπορεί να προστατεύσει από μυϊκές βλάβες όσους αθλούνται έντονα και να τους βοηθήσει να ανακάμψουν πιο γρήγορα. Σε μελέτη που συμμετείχαν άτομα με πόνους στις αρθρώσεις και συγχορηγήθηκε συμπλήρωμα λουίζας με Ω3 λιπαρά οξέα, το αποτέλεσμα ήταν θετικό ως προς τη μείωση του πόνου.

Διαχείριση βάρους
Η έντονη διουρητική δράση της λουίζας βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών και ενισχύει τον μεταβολισμό. Σε διάφορες μελέτες φάνηκε πως έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης που προάγει την πείνα και να αυξάνει εκείνη που οδηγεί στο αίσθημα κορεσμού.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού
Η λουίζα είναι πλούσια σε βιταμίνη C πράγμα που την καθιστά ιδανικό βότανο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντιβακτηριδιακή και εντομοκτόνος δράση
Αποτελέσματα μελετών έδειξαν πως το αιθέριο έλαιο των φύλλων λουίζας έχει σημαντική αντιβακτηριδιακή δράση ενάντια στα βακτήρια Staphylococcus aureus, Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa. Επίσης, παρατηρήθηκε πως έχει εντομοκτόνα δράση ενάντια στις προνύμφες ενός είδους κουνουπιού (Culex quinquefasciatus).

Πώς να φτιάξω το ρόφημα Λουίζα;
Μπορείτε να απολαύσετε ένα αρωματικό ρόφημα λουίζας εύκολα και γρήγορα με δύο διαφορετικούς τρόπους παρασκευής ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Έγχυμα: Βράστε νερό
Προσθέστε 5-6 φύλλα λουίζας (για μία κούπα) ή ένα φακελάκι
Σκεπάστε για 3-5 λεπτά, Σουρώστε και απολαύστε!
Αφέψημα: Βράστε για 5 λεπτά το νερό μαζί με τα φύλλα του βοτάνου
Σουρώστε. Το αφέψημα σας είναι έτοιμο!
Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να προσθέσετε γλυκαντικό της επιλογής σας, αν και είναι ευχάριστη η γεύση του και σκέτη…

Ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία;
Δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη δοσολογία για το ρόφημα λουίζας, καθώς θεωρείται ασφαλές για τακτική κατανάλωση. Εάν σας αρέσει η γεύση του, μπορείτε να το πιείτε όσο συχνά επιθυμείτε. Θυμηθείτε όμως πως: «μέτρον άριστον», δε χρειάζεται να το παρακάνετε, καθώς όπως κάθε άλλο βότανο, μπορεί να φέρει γαστρεντερικές διαταραχές, αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα, πχ τώρα το καλοκαίρι και σαν κρύο ρόφημα, αντί για κάποιο έτοιμο που περιέχει πολλές θερμίδες. 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου