Φανουρόπιτα: Ο Άγιος Φανούριος, ο νεαρός στρατιωτικός, ένας από τους πιο πολυβασανισμένους Αγίους, κράτησε με σθένος την πίστη του
και υπέμεινε καρτερικά για την αγάπη του Χριστού τα δώδεκα φρικτά βασανιστήρια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα. Τιμάται στις 27 Αυγούστου.
Όταν χάνουμε κάτι και ψάχνουμε γύρω και δεν το βρίσκουμε, ας τάξουμε μια πίτα για τη μάνα του Άι-Φανούρη.
Οι ευσεβείς άνθρωποι που τάζουν φανουρόπιτα όταν έχουν σοβαρό λόγο την πηγαίνουν στην εκκλησία για να “διαβαστεί” και μετά τη μοιράζουν.
Πολλοί τάζουν με την καρδιά τους και απλώς τη μοιράζονται με συγγενείς και φίλους, χωρίς να πάνε στην εκκλησιά.
Η φανουρόπιτα έχει 7 ή 9 υλικά, δεν περιέχει αυγά και τα βασικά είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.
Αν δεν έχουμε λόγου χάρη σταφίδες, δεν πειράζει, βάζουμε λίγο γαρίφαλο, φτάνει να βγει σωστός ο αριθμός των υλικών.
Το θρησκευτικό της νόημα είναι ότι η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν πολύ αμαρτωλή και παρόλο ότι μετανόησε, ακόμα εκπληρώνει για την ψυχή της ένα τάμα, από όποιον και αν γίνεται.
Υλικά
1 ποτήρι λάδι
350-400 γραμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
1,5 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1 ποτήρι σταφίδες μαύρες
1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές (αν δεν σας αρέσουν οι σταφίδες, βάλτε δύο άλλα υλικά, ή μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο ή άλλο ξηρό καρπό…)
1 ποτηράκι του καφέ, κονιάκ
Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) σε μια λεκανίτσα με το σύρμα ή στο μίξερ.
Μετά προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε ελαφρά να πάνε παντού και βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα, περίπου 35 λεπτά.
Όταν κρυώσει, μπορούμε να πασπαλίσουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα ή στολίζουμε κατά προτίμηση.
*photo fc