Friday, 5 July, 2024

Φλούδες πορτοκαλιού: Ο νέος φυσικός σύμμαχος της καρδιάς

Για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, η βιταμίνη C θεωρείται καθοριστική και γι’ αυτό ένας εύκολος τρόπος είναι να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή. Εκτός όμως, από τα ίδια τα φρούτα, οι φλούδες τους αποδεικνύονται πολύτιμες και για την προστασία ενός άλλου οργάνου, της καρδιάς.

Πιο συγκεκριμένα, οι φλούδες του πορτοκαλιού μπορεί να κρύβουν το κλειδί για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Στις εργαστηριακές δοκιμές τους, η Δρ Yu Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Επιστήμη των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και η ομάδα της διερεύνησαν τις δυνατότητες των εκχυλισμάτων φλούδας πορτοκαλιού -πλούσιων σε ευεργετικά φυτοχημικά- με σκοπό να μειώσουν παραγωγή Ν-οξείδιου της τριμεθυλαμίνης (TMAO) και τριμεθυλαμίνης (TMA).

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι ουσίες αυτές παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου, όταν τρέφονται με ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της πέψης. Τα επίπεδα αυτά του TMAO μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με ερευνητές της Cleveland Clinic.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν δύο τύπους εκχυλισμάτων: ένα πολικό και ένα μη πολικό κλάσμα. Για να προκύψουν τα πολικά κλάσματα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολικούς και μη πολικούς διαλύτες για την εκχύλιση της φλούδας πορτοκαλιού. Εξηγώντας τη διαδικασία, η Δρ Wang έδωσε ένα εύκολο παράδειγμα: «Φανταστείτε το dressing σε μια σαλάτα: οτιδήποτε βρίσκεται στο νερό ή στο ξύδι είναι το πολικό κλάσμα- οτιδήποτε βρίσκεται στο λάδι μακριά από το νερό είναι το μη πολικό κλάσμα. Οι διαλύτες που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν ακριβώς όπως το νερό και το λάδι, αλλά διαθέτουν παρόμοια πολικότητα». Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το εκχύλισμα μη πολικού κλάσματος φλοιού πορτοκαλιού ανέστειλε αποτελεσματικά την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης στο εκχύλισμα του πολικού κλάσματος φλοιού πορτοκαλιού μια ένωση που ονομάζεται feruloylputrescine, η οποία επίσης αναστέλλει σημαντικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή TMA.

«Πρόκειται για ένα νέο εύρημα που αναδεικνύει για πρώτη φορά τις ιδιότητες της feruloylputrescine στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων» σημειώνει η Δρ Wang.

«Φάρμακο» και στην σπατάλη τροφίμων

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, καθώς 5 εκατομμύρια τόνοι φλούδας πορτοκαλιού παράγονται κάθε χρόνο στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού μόνο στις ΗΠΑ. Σχεδόν το 95% των πορτοκαλιών της Φλόριντα χρησιμοποιείται για την παραγωγή χυμού, ενώ περίπου οι από τις φλούδες πηγαίνουν για τη διατροφή των βοοειδών. Οι υπόλοιπες καταλήγουν στα απορρίμματα.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί τα φυσικά εκχυλίσματα φλοιών πορτοκαλιού ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση. Έτσι, η Δρ Wang ελπίζει στην καλύτερη αξιοποίησή τους: «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού, που συχνά απορρίπτονται ως απόβλητα στη βιομηχανία εσπεριδοειδών, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε πολύτιμα συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως συμπληρώματα διατροφής ή συστατικά τροφίμων» τονίζει.

«Η έρευνά μας ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις, παρέχοντας νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την υγεία της καρδιάς» καταλήγει.

Είναι μια αξιοσημείωτη αντικαρκινική ουσία. Σε μια μελέτη πληθυσμού, εκείνοι που κατανάλωναν φλούδα εσπεριδοειδών, ως κύρια πηγή διαιτητικού d-limonene, είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο εσπεριδοειδή ή τους χυμούς τους.

Μια άλλη μελέτη σε γυναίκες που διαγνώστηκαν πρόσφατα με καρκίνο του μαστού παρουσιάστηκε σημαντική μείωση, μέχρι και 22%, της έκφρασης των κυττάρων του όγκου του μαστού μετά από λήψη 2gr d-limonene καθημερινά για 2-6 εβδομάδες

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με d-limonene ανέστειλε την ανάπτυξη όγκων του δέρματος με την πρόληψη της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες

Είναι μιά εναλλακτική και φυσική θεραπεία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη γνωστή μας καούρα

Το εκχύλισμα της φλούδας του πορτοκαλιού έχει μιά καταπληκτική ικανότητα να εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ και να προστατεύει τον οισοφάγο.

Έχει ισχυρές αγχολυτικές, ηρεμιστικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες-αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και ορισμένων παρασίτων. 

Οπότε μπορούμε με τις φλούδες να κάνουμε έλαιο, τις βάζουμε σε ένα βάζο με λάδι και πίνουμε ένα κουταλάκι/μέρα,… ακόμη τρίβουμε σε γλυκά και κέικ… 

Δείτε συνταγές για να αξιοποιήσετε τις φλούδες πορτοκαλιού! 

https://cookpad.com/gr/sintages/14517436-gluko-tou-koutaliou-phlouda-portokali

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου