Απλές συνταγές που όμως έχουν ποιοτικά και θρεπτικά υλικά, όπως το ταχίνι, το πορτοκάλι, οι ξηροί καρποί και που θα χαρίσουν χαμόγελα σε όποιον τα δοκιμάσει
Δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου αγαπημένο και θα δεις πως δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτά των ζαχαροπλαστείων.
1) Χαλβάς Φαρσάλων
Υλικά:
2 και 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. κορν φλάουρ ή νισεστέ
5 φλιτζ. κρύο νερό
5 κουτ. σούπας σησαμέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
5 κουτ. σούπας μαργαρίνη
2 βανίλιες
αμύγδαλα αποφλοιωμένα ή άλλο ξηρό καρπό
Πως το κάνεις:
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνεις 3-4 κουταλιές από τη ζάχαρη και την αφήνεις να καραμελώσει. Έτσι παίρνει χρώμα ο χαλβάς σου.
Έπειτα ρίχνεις το μισό νερό (2,5 ποτήρια) και ανακατεύεις καλά. Ρίξε και την υπόλοιπη ζάχαρη και άφησε το σιρόπι σου να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Με τα υπόλοιπα 2,5 ποτήρια νερό, ανακάτεψε το κορν φλάουρ και ρίξε το στο έτοιμο σιρόπι.
Το μείγμα θα γίνει πηχτό, θέλει πολύ καλό ανακάτεμα. Όσο ανακατεύεις, ρίξε μέσα το λάδι, στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να ξεκολλάει ο χαλβάς και τις δύο βανίλιες και συνέχισε το ανακάτεμα. Στο τέλος ρίξε το βούτυρο για νοστιμιά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβούρδισε τα αμύγδαλα και ρίξε τα στο χαλβά.
Έπειτα ρίξε τον χαλβά σε ένα ταψί, ή σε φορμάκια και άφησε τον να κρυώσει πριν το σερβίρισμα.
2) Κέικ με καρύδια και σταφίδες
Υλικά:
1 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
350 γραμ. αλεύρι
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του
1 φλιτζ. σταφίδες μαύρες
1 μπέικιν
1/2 φλιτζ. καρύδια
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 κ. σούπας κανέλα
Πως το κάνεις:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο. Έπειτα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και την κανέλα. Μετά βάζω το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύω να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνω τις σταφίδες και τα καρύδια και συνεχίζω το ανακάτεμα. Βάζω το μείγμα μου σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και ψήνω στους 160 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
3) Ταχινοπιτάκια
Υλικά για τη ζύμη:
180 ml ζεστό νερό
1.5 κούπα αλεύρι
1 κουτ. γλ. μαγιά ξερή
2 κουτ. γλ. ζάχαρη
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. σούπας λάδι
Υλικά για τη γέμιση:
150 γραμμ. ταχίνι
80 γραμμ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
λίγο λάδι για πισπίλισμα
ζάχαρη και αλεύρι για να ανοίξεις το φύλλο
Πως το κάνεις:
Ρίχνω όλα τα στέρεα υλικά μου σε ένα μπολ και ανακατεύω. Ρίχνω στη μέση το λάδι και το νερό για τη γέμιση και ζυμώνω. Αφήνω το ζυμάρι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.
Έπειτα χωρίζω το ζυμάρι σε τέσσερις μπάλες. Ρίχνω στον πάγκο λίγο αλεύρι και ζάχαρη για να τα ανοίξω. Ανοίγω το ένα και ρίχνω τη γέμιση μου να πάει παντού.
Πασπαλίζω με λίγο λάδι και κανέλα και τυλίγω σε σχήμα σαλιγκαράκι. Πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα. Τα πατάω λίγο με το χέρι μου και τα βάζω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Ψήνω στους 170 βαθμούς για 12-15 λεπτά να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
4) Κολοκυθοπιτάκια γλυκά
Υλικά για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 φλιτζ. χλιαρό νερό
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
κορν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
2 κουτ. γλ. ξύδι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση:
1.5 κιλό καθαρισμένο κολοκύθι κόκκινο
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 και 1-4 ποτήρι ζάχαρη
1/3 ποτήρι ρύζι
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 φλιτζ. σταφίδες (προαιρετικά)
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Πως το κάνεις:
Βάζω το τριμμένο κολοκύθι με το αλάτι και ελάχιστο νερό να βράσει. Έπειτα στραγγίζω και ρίχνω τη ζάχαρη, το ρύζι και τη κανέλα. Αφήνω μέχρι να βράσουν και να μην έχουν ζουμιά.
Σε μια λεκάνη ρίχνω το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύω. Προσθέτω το νερό και βλέπω να έχω μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Ανοίγω έπειτα ένα ένα το φύλλο μου (7-8 μπαλάκια θα φτιάξω) με λίγο κορν φλάουρ, πασπαλίζω με λίγο λάδι και ρίχνω μέσα μια κουταλιά σούπας γέμιση. Κλείνω σε σχήμα που επιθυμώ και βάζω σε λαδόκολλα. Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά
Προαιρετικά πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
Μπορείς να δεις ακόμα Πανεύκολη συνταγή για κολοκυθόπιτα με φέτα!
5) Λουκουμάδες
Υλικά:
200 γραμμ. αλεύρι
1 φλιτζ. χλιαρό νερό
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
μέλι, κανέλα για σερβίρισμα
Πως το κάνεις:
Σε μια λεκάνη βάζω τη μαγιά με το χλιαρό νερό και ρίχνω το αλεύρι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύω και προσθέτω το ξύδι. Αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Σε μια κατσαρόλα βάζω το λάδι να κάψει και με ένα βρεγμένο κουτάλι παίρνω από το ζυμάρι και το ρίχνω στο λάδι.
Ανακατεύω μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και βγάζω σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζω με μέλι και κανέλα ή κάνω σιρόπι με ένα ποτήρι νερό, ένα ζάχαρη και λίγο μέλι, με δύο σταγόνες λεμόνι και περιχύνω.
Αυτές οι πεντανόστιμες συνταγές θα σε συντροφέψουν σε κάθε τραπέζι φέτος τη Σαρακοστή με τη νοστιμιά τους και τα υγιεινά υλικά που έχουν.
ediva.gr