Tuesday, 24 December, 2024

Tips για υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αλλάζει την καθημερινότητά σας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής σας. Είναι σημαντικό να τρώτε υγιεινά

ισορροπημένα γεύματα τόσο για τη δική σας υγεία όσο και για την υγεία του μωρού σας. Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι σωστή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
*Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά
Όταν είστε έγκυος, καλό είναι να αποφύγετε τροφές με «κενές θερμίδες» (π.χ. τα αναψυκτικά, τα τηγανητά και τα γλυκά) και να τις αντικαταστήσετε με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα άπαχα κρέατα και τις φυτικές πρωτεΐνες.
*Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας έχει ποικιλία
Ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας είναι να τρώτε μια ποικιλία τροφίμων. Όταν κοιτάζετε το πιάτο σας, θα πρέπει να είναι πολύχρωμο και να αντιπροσωπεύει πολλές ομάδες τροφίμων.
*Μείνετε ενυδατωμένη
Φροντίστε να πίνετε περισσότερο νερό από όσο συνηθίζατε, καθώς ο οργανισμός σας το έχει έξτρα ανάγκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αναψυκτικά και ο καφές δεν υπολογίζονται στον καθημερινό στόχο κατανάλωσης νερού.
*Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο κάθε κυττάρου στο σώμα του μωρού σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, που ορίζεται ως 75 γραμμάρια την ημέρα ή περισσότερο, μπορεί να σας προστατεύσει από την εκλαμψία, την υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη και άλλες διαταραχές.
*Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα
Προτιμήστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα εάν έχετε πρόβλημα ναυτίας, καούρες ή γενικά πεπτικές ενοχλήσεις κατά την εγκυμοσύνη. Τα μικρά, συχνά γεύματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, κάνοντάς σας να νιώθετε λίγο καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
*Μην κάνετε δίαιτα
Να θυμάστε ότι η σταδιακή αύξηση του βάρους σας είναι απαραίτητη ώστε εσείς και το μωρό σας να είστε υγιείς. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να παίρνετε 1-2 κιλά το πρώτο τρίμηνο και επιπλέον 1.5 έως 2 κιλά ανά μήνα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Μην κάνετε δίαιτα και μην περιορίζετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
*Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Για κάθε απορία που έχετε σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός σας είναι ο πλέον ειδικός να σας απαντήσει.
imommy.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου