Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πρόκειται για μια προοδευτική πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια μνήμης και αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεση. Ωστόσο, μια μελέτη έδειξε ότι ένα φυσικό σημάδι της νόσου μπορεί να εμφανιστεί στο σώμα δεκαετίες πριν από τα πρώτα σημάδια απώλειας μνήμης. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ του σπλαχνικού λίπους και των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, πιθανώς έως και 20 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (58%) ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι, με μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 32,31. Είναι ενδεικτικό ότι ένας ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9 θεωρείται ότι είναι σε υγιή επίπεδα.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης, η ομάδα ειδικών χαρτογράφησε λεπτομερώς τη σύσταση του σώματος και τη χημεία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων. Οι τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων εγκεφάλου (PET) τους επέτρεψαν να παρακολουθούν τη συσσώρευση αμυλοειδούς και ταυ πρωτεϊνών, τα οποία είναι είναι χαρακτηριστικοί δείκτες της νόσου Alzheimer.
Οι μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη μέτρηση διαφορετικών τύπων σωματικού λίπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια εντυπωσιακή σύνδεση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σπλαχνικού λίπους και συσσώρευσης αμυλοειδούς και ταυ πρωτεϊνών.
Η σπλαχνική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ: Νέα επιστημονικά δεδομένα
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Mahsa Dolatshahi, δήλωσε: «Το υψηλότερο σπλαχνικό λίπος συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα PET των δύο χαρακτηριστικών παθολογικών πρωτεϊνών της νόσου Αλτσχάιμερ-αμυλοειδούς και ταυ».
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σπλαχνικό λίπος αντιπροσώπευε το 77% της επίδρασης του υψηλού ΔΜΣ στη συσσώρευση πρωτεϊνών. Ενώ άλλοι τύποι λίπους δεν έδειξαν παρόμοια συσχέτιση.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και τα χαμηλότερα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) συνδέονται με αυξημένη συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Dr. Cyrus A. Raji, σχολίασε: «Μια βασική συνέπεια της εργασίας μας είναι ότι η διαχείριση του κινδύνου Alzheimer στην παχυσαρκία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη στόχευση των σχετικών μεταβολικών και λιπιδικών προβλημάτων που συχνά προκύπτουν με υψηλότερο σωματικό λίπος. Γνωρίζοντας ότι η σπλαχνική παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο, ανοίγονται νέοι ορίζοντες στη θεραπεία υιοθετώντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή με τη λήψη κατάλληλων φαρμάκων απώλειας βάρους για τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και ενδεχομένως τη μείωση του βάρους και τον περιορισμό του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ».
Εάν ανησυχείτε για το βάρος σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.